register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Minu auto : 1997 Lincoln Mark VIII   1 2 3  
Poster Message
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
EDIT:
Õhkvedrustuse teema lahenes ajutiselt ning kummalisel kombel järgmiselt.
/.../
Hõiskasin enne õhtut. Paar tundi pärast postituse tegemist oli juhipoolne esiratas sügaval koopas ning tõenäoliselt enne kui esmasp auto töökotta läheb liikuda pole mõtet. Kompressor pole rohkem tööle rakendunud. viskab vaid süüte sissekeeramise järel veateadet, kuid see on juba diagnoositavam.

Lisaks vahetati kolmapäeval ära
Juhipoolne tagumine lambda-andur
tühikäiguklapp
kütusefilter (eeldatavasti)
Mootoriõli.

Suurte tulevikuasjade osas on hetkel veel lahtine, kas teha järgmisena ära pidurite upgrade või kardaan, väljalase, lsd, helisüsteem või veermiku jäigastamine. Või siis panna vahelduseks raha hoopis Expeditioni alla.

EDIT nr 2:
Järgmine suurem asi on tõenäoliselt käigukast.
Kui vana gaasiseadme, küünalde ja poolidega toimetas auto igal kiirendusel edukalt ja kooskõlaliselt, siis nüüd pärast gaasiseadme, poolide ja küünalde parandust/vahetust võib selgelt öelda, et mootori vägi käib käigukastist üle, peaasjalikult ODst. ODs aeglaselt kulgedes (35-40mph) ja gaasi põhja lüües tõusevad pöörded ca 0.8-1 sekundiks 4k+ peale ning seejärel gaasi veidi tagasi lastes vahetab alla ja hakkab liikuma. OD-d välja klõpsates on kickdown 3. pealt 2. peale suhteliselt kiire ja muretu. Seega võiks justkui arvata, et OD libiseb äärmuslikes oludes päris tugevalt.

Jutu jätkuks: Konsulteerides erinevate ameerika foorumitega, on probleemiks sisuliselt see, et 90. aastate 4r70w ei kannata tehaseseades OD peal täisgaasi. Esiteks on OD ise teisiti konstrueeritud ja nõrgem kui madalamad käigud ning lisaks sellele sunnib täisgaas OD peal käigukasti tegema mitte 4-3-2 kickdowni, vaid 4-2 kickdowni, mis käigukastile absoluutselt ei meeldi, kuna on vähemalt 3 erinevat komponenti, mis selist asja kogedes kas pikapeale (tehasevõimsusega) või ootamatult (forsseeritud mootoritega) otsad annavad.
Esimese asjana muidugi tekivad sümptomid nagu minul kui sidurimaterjal OD-d lülitavalt metallklambrilt maha kulub.
(kui eksin, võite parandada).

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
01.09.2017 at 17:53 3 edits. Last edited 04.09.2017 at 13:33 by desiderii
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Tänase seisuga on auto olnud 2pool nädalat töökojas kuni otsiti õhkvedrustuse elektrikala. Lõpuks leiti, et tegu on releega. Teoorias peaks uus relee täna kohale ja külge jõudma.

Seejärel saab selgeks teha, mis on ikkagi OD libisemise põhjuseks täisgaasil. Tänu TCCoA foorumile ja nende 4r70w artiklitele on selgeks saanud, et tuleb teha proovisõitu ja vaadata, mida auto teeb kui 50mph+ ühtlasel kiirusel tõmmata kast D pealt 2 peale. Kui rakendub mootoripidurdus, siis on OD-band ise veel mingisuguse tervise juures ja probleeme tuleb otsida VBst, mis ei suuda piisavalt kiiresti kastiõli pumbata. Kui ei rakendu ja mootorikiirus vajub tühikäigule on OD-band õhtal. Lühikeses perspektiivis tuleb kastiõli uuesti vahetada ja täisgaasi kasutamiseks OD välja lülitada. Pikas perspektiivis OD-band välja vahetada ja VB modifikatsioonid, et 4-3 ja 4-2 vahetus vähe kindlamalt toimiksid kui OD väljalülitamine ära ununeb.

Lisaks sai selgeks, et järgmine asi, mis tuleb välja vahetada, on siiski kardaan, kuna 70mph+ kiirusel tekkiv vibratsioon ei tule pikas perspektiivis kasuks ei kasti ega tagasilla tervisele. Ning mul on soov autoga veel ikka päris palju mööda maanteed sõita. Seega tuleb hakata vaatama kas 3.5" või 4" T6 kardaani suunas. Vahe on selles, et kui otsimisega mitte vaeva näha, siis 4" mudel on $200 kallim ja elab muretult üle ka 4:10 peaülekande, ülelaadimise jms teemad. Ülelaadimine ise ei ole aga hetkel sugugi kindel idee.

Lähipäevadel on kohale jõudmas paar süütevõtme toorikut, ajastutruu võtmehoidja ning kanada mudelite istmesoojenduse paneel. Juhuks kui peaks tekkima istmesoojenduse mõte. USAst on veel tulemas uus kaassõitjapoolne esituli, ilus ja korras tuhatoos/sigaretisüütaja/topsihoidja ning õiget värvi porimatid, mis hoiavad lumevee salongist eemal.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
19.09.2017 at 14:45 1 edit. Last edited 20.09.2017 at 20:49 by desiderii
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Väike uuendus nüüd kui kuu on viimasest postist möödas.

Õhkvedustust sai peaaegu 3 nädalat peale töökotta viimist korda. Põhjuseks õhkvedrustuse relee (see jahutusradiaatoriga relee), mis sai vahetatud. Võimalik, et mingi leke on süsteemis veel, sest nii ees kui taga on kõrgused on õiged kuid 1x iga käivitamise kohta viskab veateadet ikkagi.

Käigukastiga sai selgeks, et OD peab endiselt suht edukalt, st eelmisest postist toodud OD testil rakendus mootoripidurdus edukalt. Järelikult on tegu valvebody probleemiga, mis tekitab äärmuslikes oludes vale-neutraali. Samas maanteel sõites olen hakanud ka tegema ameerika foorumites soovitatud asja, et enne möödasõitu lülitada käiguvalitsa nupust OD välja. Näidiku järgi kiirusel ca 65mph, tähendab see seda, et 3.08 peaülekande ja tehasemõõdus rehvidega tõusevad pöörded ca. 2000 peale ning igasugust möödasõitu on oluliselt meeldivam alustada kui OD-ga ca. 1600 peal tiksudes. Ehk elab käigukast sellest kauem ka.

Lisaks on nüüd saabunud olukord, kus lõpuks on kadunud kõik mured, mis põhjustasid CEL tulukese süttimist. Viimase asjana läksid vahetamisele kundepoolne kati-järgne lambdaandur ja tänu Ameerika Autoteeninduse OÜ plekkseppadele sai valmis väänatud uus EVAP-süsteemi plekkkandik. Ehk järgmised 20 aastat peaks muretud olema (kuni see läbi roostetab).

Gaasiseadmega saab linnas ummikutes tiksudes ca 50liitri gaasiga läbi sõidetud ca 300km. Kui rohkem maanteel sõita ning vältida seda, et pöörded üle 3000 lähevad, siis võiks saada isegi 350-400km. Arvestades, et gaasi hind tõusis ja on nüüd 0.59, on see ikkagi päris arvestatav tulemus. Gaasiseadmega on üks naljakas asjaolu veel. Nimelt ei oska gaasiseade kuidagi arvestada IMRC olemasoluga, st kui korralikult vajutada, siis gaasil sõites ületab gaasikulu kõrgetel pööretel igasugused mõistlikud piirid. St iga foori tagant 4000+ pööretel ära minna tõstab gaasikulu ca 30+ kanti. Teine huvitav asi on see, et kui gaasi paagis vähe (<15L) siis jääb mootor kõrgetel pööretel kütusenälga ja lülitub bensiinile üle nagu gaas oleks otsas. Samas tanklas selgub et 13-14L on veel paagis alles.

Võtmetoorikud ja istmesoojenduse paneel jõudsid kohale. Mark VIII logo kandev võtmehoidja ka. Pole küll nii lahe nagu kunagi Volvodega kaasa antud samalaadne, kuid toob õnneks sama emotsiooni esile.

Paar nädalat tagasi õnnestus autoga ka esimest korda pehmele pinnasele kinni jääda. Ühtlasi tuli selle käigus välja, et erinevalt 94' Sevillest, pole Lincolnil esimest pukseerimisaasa. Järelikult veel üks asi, mille võiks auto külge kinnitada. Samuti sai selgeks, et kui just kihutada (sõita >80mph) ei taha, siis LSD on olulisem kui kardaan. Et ühe tagarattaga kinni jäädes saaks vähemalt liikuma, mitte ei jääks traktorit ootama. Samas kardaan on ka oluline, kaua ikka kannatab kuulata sõprade jutte, kuidas vana hondaga täisgaasil rakverest tallinna sõidetakse.

Väikestest asjadest, mis kohal, kuid endiselt tegemist vajavad on: pakiruumi 12V pistikud ja uued xe-esitulede pirnid. Samuti eelpool mainitud konks ja ka esitulede pirnide korrektne ühendamine. Kui järgmine hunnik väiksemaid varuosi konteineriga kohale jõuab, saab ka nende plaanide juurde asutud.

Viimase huvitava asjana tuli töökojas välja, et keegi on kunagi auto odomeetri kallal käinud. Kui odomeetri järgi on autol hetkel ees 165200 miili, siis töökoja hinnangul võib mõnedesse moodulitesse salvestunud info järgi olla tegelik näit 255200 miili. Ehk keegi on kunagi ca 90 tuhat miili maha kerinud. Ei kurda. Saaks ka hullem olla. Näitab, et Modular oli kõva platvorm, nii 2V kui 4V variandis ja nii malm- kui alumiiniumplokiga.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
15.10.2017 at 19:15 2 edits. Last edited 15.10.2017 at 19:16 by desiderii
mrtn
1997 Lincoln Mark VIII
quote:
desiderii:Teine huvitav asi on see, et kui gaasi paagis vähe (<15L) siis jääb mootor kõrgetel pööretel kütusenälga ja lülitub bensiinile üle nagu gaas oleks otsas. Samas tanklas selgub et 13-14L on veel paagis alles.

Aga nii ongi. Mul on ka gaasipaak 65 liitrit, bensiinile lülitab 50 pealt.
15.10.2017 at 19:19
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Kui tean, et gaasi paagis vähe, siis tuleb hoiduda üle 3000rpmi vajutamast, siis on võimaliik paaki ka suhteliselt tühjas sõita (<5L alles). Viimane sõit oli 280km mööda maanteed keskmise kiirusega 75mph ning siis veel 73km linnas ning korraks hoogu minnes sai vajutatud, gaasiseade lülitus välja, kuid tanklas läks sisse 42 liitrit. Paagi mahtu täpselt ei tea, kuid sisse läheb 50-56 liitrit sõltuvalt õhutemperatuurist.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
16.10.2017 at 00:46
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Nädal pärast jõule jõudsid ameerikast kohale mõned kasutatud uued asjad Lincolnile. Nendeks on: pruunid kummist porimatid, töökorras luukidega tuhatoos ja topsihoidja keskkonsooli (värv küll veidi vale (tan mitte white) aga elab üle, parem ikka kui tuhatoosiauku vahtida) ning viimase asjana heas korras klaasi ja kroomiga kundepoolne esituli.
Tänud taas Eikkile ja Rivole transpordi eest.

Millal uued asjad külge lähevad, hetkel veel öelda ei oska.

Samas on nüüd külmaga lõplikult selgeks saanud, et isegi naelrehvi ja veojõukontrolliga on tagaveolisega võimalik talvel jää peal hätta jääda. Seega enne järgmist talve on kindel plaan tagasilda LSD panna.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
13.01.2018 at 14:14
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Hetkeseis on järgmine: auto seisab. Juba ma ei tea mitmendat nädalat. Sõidan Expeditioniga.
Olemas on: esisilla õhkvedrustuse kõrgusandur, tagasilla õhkpadi.
Külge lähevad: uuel nädalal
Hetkeemotsioon on: vb veel üks suurem remont ja müüki. Nauding on kadunud.

PS
Mul on olnud koos käesolevaga 3 sõiduautot ja 1 maastur ja ainult maasturit olen ma jõudnud remontida kiiremini kui see on jõudnud laguneda. Ning kõigest hoolimata on sõidumõnu säilinud. Järelikult on asi selge.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
14.10.2018 at 21:13
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Taaskord lühidalt
Õhkvedrustus on lõpuks korras, kõik nurgad õigel kõrgusel. Kuid samas veateadet pillub ikkagi.
Aku mahavõtmise ja pealepanekuga sai midagi viga, sest annab välja "engine temp data error" ja "gear select data error" vigu. Uue nädala lõpul saab teada, milline juhe puudutamist ei kannatanud.
Talverehvid sai samuti peale pandud, millega selgus tõsiasi, et 1 hooaeg kestnud Sailun Iceblazer naelrehvid on kasutatuna kuival asfaldil sama libedad kui suverehvid mustal jääl. Seega esisillale uuel nädalal uued rehvid, et ei oleks ohtlik sõita.

Teha veel lisaks TÜV, suverehvi paikamine, gaasiseadme hooldus, roolilati ja karteri lekete likvideerimine. Siis on kõik.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
21.10.2018 at 19:31
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Niisiis ise aku mahavõtu ja pealapanekuga õnnestus läbi põletada kellade plokk. Esimest korda kus ise akuga tegelemisel (üle mitme ja mitme auto) selline asi juhtub. Kuid tänu Märtenile Sauelt sai mõne päevaga uue ploki.

Karterilekked on kõrvaldatud, roolivõimupump vahetatud nii et see ka ei leki enam.

Vahepeal tuli välja, et 5. silindri pihusti on töö lõpetanud. Sai see vahetatud, 5. silindri küünal ja kõikide ülejäänud pihustite tihendid.

Kuna aku hoolduslaadimisest targa laadijaga kasu ei olnud, siis nüüd on uus aku ka peal. Töökoda suutis aku ära vahetada ilma midagi läbi põletamata.

Hiina naelrehvid olid ohtlikult libedad ainult ca +10 juures ja/või esimest päeva all olles. Nädal hiljem uuesti sõites oli juba kõik ok.

Hetkeseisuga on 2 aastaga autosse läinud varuosade ja töö kujul natuke üle 7000 euro.

Endiselt teha: TÜV, suverehvi paikamine, gaasiseadme hooldus.
Suurtest asjadest: leida üles, mis põhjustab terve auto vibreerimist kiirusel 75mph+, Kas kardaan, hüdrotrafo, rehvid või midagi muud.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
05.12.2018 at 12:16
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Vahepeal olen tegelenud ca 3-4 erineva kopaga, mis auto osas on ette visanud

1. Signalisatsaioon/kesklukk.. tuliuus aku jõudis 4 kuuga täislaetusest nulli. Õnneks seekord sai aku maha, laetud ja peale tagasi ilma kelladeplokki läbi põletamata. Kuid Cobra signalisatsiooni võiks ikkagi teha tagasi tehase keskluku peale, et juhiuksel olev nupupaneel uuesti töötaks.
2. Õhkvedrustus - mul on kopp selle remontimisest ees, tellisin ära Arnotti tavavedrustusega asendamise komplekti + arnotti tagaamordid - ilma paigalduseta juba 8 sotti aga vähemalt ei pea enam õhkvedrustuse muresid lahkama ja vaadates, mida Expeditioni odav vedrustus on 5a jooksul talunud siis loodaks vähemalt samasugust töökindlust.
3. 75mph+ tekkiva vibratsiooni eemaldamiseks on tellitud 3.5" läbimõõduga alumiiniumkardaan, mis tehasekardaani asemele läheb (600). Samas on vibratsioon tõenäoliselt juba oma töö teinud, sest kui kardaan viskab ja kere vappub, siis ammugi võib arvata, et käigukasti sisu viskab.
4. Kuskil on mingi staatiline või mitte nii väga staatiline jahutusvedeliku leke. Külmas lekib rohkem, suvel sõites leket pmst ei ole. Lekib sõltumata sellest, kas seisab või sõidab.
5. Ostes oli ühes tules tehasepirn teises tules 9006 vuhvel. Pimedas midagi nägi. Praegu on mõlemas 9006 vuhvlid ja pimedas ei näe lähituled mitte midagi. Seega tuleb tehasepirnid tagasi panna, õnneks mul on need olemas.
6. Nipet-näpet: kliimaseade täita, pakiruumi võiks 12v väljavõtte panna, kuhugi esisilla poolraami külge pukseerimiskonksu, neoon-bar vajab tõenäoliselt uut ballasti.
Hetkel ilma kardaani arvestamata on 2600 € soetushinnaga autosse läinud remondi ja hooldusena 2a sõitmise jooksul ca 8000 euri.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
09.05.2019 at 23:47
savi
1997 Lincoln Mark VIII
Mõtlen, kas see on ikka hea mõte lugeda neid sisse pandud kupüüre. Endal on juba hea meel, et kuskile kirja pole pannud. Selle raha eest oled kindlasti saanud usaldusväärsust ja loodetavasti rohkem rõõmu, kui kurbust.
10.05.2019 at 08:58
Stang-R
 
1997 Lincoln Mark VIII
quote:
savi: Mõtlen, kas see on ikka hea mõte lugeda neid sisse pandud kupüüre. Endal on juba hea meel, et kuskile kirja pole pannud. Selle raha eest oled kindlasti saanud usaldusväärsust ja loodetavasti rohkem rõõmu, kui kurbust.
Hobiauto kulutustele mõeldes tasub kasutada "suusajälje reeglit" - oleks ju väga imelik peale igat mäest allasõitu visata pilk selja taha ja arvutada, kui palju see maksis mäekuurorti kogupaketi hinnast lähtudes.

____________________________
Mustang 68 HT
10.05.2019 at 10:15
kaedoo
 
1997 Lincoln Mark VIII
On mõtet sest väga paljud küsivad-palju maksab teatud asi või töö. Härra toob kenasti selle välja. :beer Kui lähed teenindusse siis küsid ka hinnapoliitikat. Kes ei küsi, sel raha nagu sitta( mu arust) või ostab kohe teise liikuri.
10.05.2019 at 21:25
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
quote:
kaedoo: On mõtet sest väga paljud küsivad-palju maksab teatud asi või töö. Härra toob kenasti selle välja.

See on kindlasti üks põhjus, sest nagu teada siis targad suudavad ka teiste vigadest õppida, rumalad ainult enda omadest. Teine põhjus on meenutada endale ja ka teistele, et vahel ei ole auto eest ülemäärast hinda küsiv müüja mitte peast soe, vaid selle taga on reaalne tõendatav põhjus ka.

Kolmas põhjus on kurb tõsiasi nii eesti kui rootsi turul, et sõitev hobiauto on väärt just nii palju kui sa selle eest küsid. Mittesõitev hobiauto aga ostetakse parimal juhul eurose kilohinnaga, vahet pole kui palju sa sellesse oled eelnevalt raha sisse pannud. Seega parem on teha auto korda ja siis üritada müüa, kui et tõsta käed üles ja alla anda.

Neljas põhjus on see, et vahel hing lihtsalt ei luba autot romulasse saata või uuele omanikule pannina anda. Tahaks just et auto oleks võimalikult kaua sõitev ja liikluses. Kui mitte enda käes, siis kellegi teise käes. Kui mitte ideaalses korras, siis vähemalt sõitva ja liikluskõlbulikuna. Kuna Lincolnil on tänaseks arvestulikult kellal ca 420 000km, siis seda enam.

Ning viiendaks, võib-olla on ka teistel huvitav lugeda, kui kalliks läheb vana panniks sõidetud auto korrastamine kui käed tagumikust välja kasvavad, ja pole aega ega ruumi ja riistu, et neid kuskilt paremast kohast välja kasvatada.

quote:
Stang-R: Hobiauto kulutustele mõeldes tasub kasutada "suusajälje reeglit"

Expeditioni puhul ma üldjoontes peangi silmas nn "suusajälje reeglit", mis sest, et sel on tõenäoliselt järjekordne kallis remont eest ja kulud kokku juba 14000 lähedal. Sest selle autoga sõita on mõnus, ja kuigi ma kulusid loen, siis ma raha ei loe. Aga kui auto enam naudingut ei paku sõitmisel, siis on õige aeg sellest vabaneda, või siis teha ta selliseks, et taas pakub.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
12.05.2019 at 16:06
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Selle nädala lõpuks peaks külge minema keerdvedrudega asendus õhkvedrustusele, külge paneb TopParts 264 euro eest. Kui jõuab, siis TÜV ja rehvide paikamine-vahetamine.

Uus alumiiniumist 3.5" kardaan on Usa vahelattu jõudnud ja ootab konteinerit. Sellest (ja sugulaste Audi A6-ga täna Expeditionile mootori vedamisest) lähtuvalt mõtlesin, et äkki paneks Mark VIII-le konksu ka. Kasutusjuhend lubab kuni 907kg haagist, nii et kerghaagise kannatab vabalt ära. Praegu on passis kirjas -/-. Seega lisame konti ootama ka konksuraami ja paberil kasutusjuhendi, millest MNT ametnik saaks koopiat teha. Väga kasulik kui tulevikus on vaja mootorit, küttepuid vms liigutada. Või autot kraavist välja tõmmata (veniv köis ka).

Lisaks arvan, et niipea kui õhkvedrustus ja paigatud suvekad all, tuleks ära tellida truetrac Lincolnile (660 Texas Service, 8.8 IRS 28 nuuti). Siis on kindel, et talvel ülesmäge sõit ei toimu Kilpkonnaonuga samas tempos. Lisaks saab kogeda, kuidas truetrac äärmuslikes oludes 2wd alla käitub (või ka kuumal asfaltil hiinakat rehvi suitsutades).(Lisakommentaarina just hammakatel põhinev truetrac, mitte siduritel põhinev trac-lok, kuna seda, mis aja jooksul trac-lokist järgi jääb, sai Expeditioniga liigeldes pidevalt tunda).

Youtube'i videote järgi siiski paistab, et isegi kui kaasssõitja ukse aken ei pea üles-alla liikuma samas tempos kui juhi oma, siis ikkagi peaks ta täielikult ukse sisse kaduma, seega tuleb sellega ka tegeleda.

Ülejäänu on sama, mis eelmistes postides, st kaasaegne helisüsteem (võiks olla 4.1 mingi 500w), signa kesklukule ja nupupaneelile tagasi teha, true duals 2.5", käimakasti kapremont, kondi täitmine, miskine imelik jahtusvedeliku leke (mainin ära, et jahutusvedelik lekkis ka kui auto seisis. Viimasel käivitusel valasin liitri peale ja lisaks pudelikese UV reaktiivset pigmenti. Kui pole tegu plokikaanetihendiga on kõik OK).

Tahaks autoga ikkagi iga ilmaga sõita, olgu ta siis sõitmiste vahel nädal või kuu või mitu seisnud. Praegu seisab ta lihtsalt ja kogub kulusid või roostet. Aga kui ta oleks mobiilne kontor ja drive it like you stole it lõbusõidu agregaat..? Sest +31 kraadiga pole ju vahet kas Sõjaruun, Urt jms lõugavad 20a vana Lincolni helisüsteemist või millegi uuema omast.

PS
Arvestades, mis mul Expeditioni uue mootori peale kulub, siis on Mark VIII hinnakiri on justkui päris tagasihoidlik. st tonn prochargeri eest, teine tonn selle eest, et 'lühikeses plokis' kõik liikuv sepiskomponentidega asendada. (Ilmselt kolmas tonn käimakasti tugevdamise eest. ja neljas tonn Cobra R 4 kolviga Brembode eest).

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
27.05.2019 at 01:26
DevilDeVille
  
1997 Lincoln Mark VIII
quote:
desiderii: Lisaks saab kogeda, kuidas truetrac äärmuslikes oludes 2wd alla käitub

Hästi käitub, selle aasta Uunikute Talverallil ei tahtnud 928 ja 944 kuidagi tonnraskemale sodiläkile järgisaada. Kui me parasjagu jäävalliotsas ei istund :D


____________________________
Flick the Gestapo.... No, I said *Flick*, the Gestapo!
28.05.2019 at 15:43
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Arnotti komplekt on küljes ja selle valguses võib kinnitada, et hoolimata eelmistel aastatel õhkvedrustuse remondile kulutatud rahast oli lõpuks ikkagi tulemuseks pekkis õhkvedrustus. Sest et nüüd on autol rattad igast nurgast võrdselt koopas, ning kokkuvõttes istub kere madalamal kui enne õhkvedrustuse peal olles (vahe keskmiselt ca 40-50mm). Ehk siis kui enne esimeste kõrgusanduritega tegelemist oli nina nii kõrgel, et ratta ja kere vahele läks rusikas, ning pärast vahetust oli sarnane lugu tagasillal, samas kui esiots vastu maad oli, siis nüüd on igalt poolt selline 30-40mm visuaalne vahe.

Sõidumugavuses midagi halvemaks läinud ei ole, pigem tundub, et sama pehme vedrustus kui enne. Samas huvitava asjana olen märganud (võib-olla tingituna sellest, et pole autoga korralikult alates sügisest sõitnud), et auto liigub tavavedrustusel kuidagi kergemini edasi, st dünaamika erinevus täis ja tühjade kütusepaakide vahel tundub väiksem ning samuti tundub, et vahe on väiksem ka selle vahel, kas sõita üksi või viiekesi. Võimalik, et vaid tundub, aga võimalik ka et madalamal istuv kere on aerodünaamikat parandanud. Kaaluvahet komponentide vahel ei tohiks väga olla.
Ehk siis kokkuvõttes tundub esialgu, et kulutus läks täielikult asja ette.

Rehvid sain vahetatud ja TÜV tehtud.

Samas pärast viimast akulaadimist on löönud välja keskluku kala, et kesklukk saab pidevalt ukselukkude avamise signaali. Kui algul kahtlustasin SCIL ja/või DDM mooduleid, et võibolla on mingi rike või lühis või vett saanud, siis pulti külmikusse hoiule pannes sai kiiresti selgeks, et viga on järelturu Cobra alarmi puldis. Kas siis on patarei tühjaks saamas või mingi muu asi. Jätsin siis viimane kord sõidule minnes puldi koju ja kõik mured lahenesid. Ehk siis peab seda lahkama, kuigi parema meelega lahkaks ma seda selles suunas, et saaks Cobra alarmist kas lahti või siis selle alluma kesklukule, nii et juhiukse nupupaneeli saaks taas kasutusele võtta. Poleks üldse enam pulti vaja kaasas kanda ja ei peaks auto lahti lukustamiseks ka võtit lukuauku ajama.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
06.06.2019 at 04:07
ervin
1997 Lincoln Mark VIII
kas sa hiinlaste "keyless go" komplekti ei taha hoopis kasutada? Terve aliexpress on selliseid täis
06.06.2019 at 07:58
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
quote:
ervin: kas sa hiinlaste "keyless go" komplekti ei taha hoopis kasutada? Terve aliexpress on selliseid täis

Vaatasin. Oleks nagu idee. Aga Lincolnide-Fordide juhiukse nupupaneel on minu arvates väga mugav alternatiiv tavapärasele puldiga kesklukule või isegi tänapäeva kalliste pultidega lahendustele. Lisaks võimaldaks see autot kuskile randa parkida ja ujuma minnes üldse mitte võtit või pulti kaasa võtta. Ning käivitus võiks vanemal autol ikkagi võtmega olla.

Kui üldse mingi järelturu keyless entry/go panna, siis selline, mis suhtleb üle GSM võrgu või 4G telefoniga. Nii et oleks olemas ka lõputu distantsiga distantskäivitus ja samuti oleks auto vajadusel ka pakihoid. Kahjuks sellise hinnaklass on suurusjärgus 600 eur + paigaldus. Nii et prioriteet ta ei ole.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
06.06.2019 at 09:45
orubenno
1997 Lincoln Mark VIII


Komplekti hind vist mingi 10.- eur
Ühendad juhtmed keskluku juhtmetele külge ja valmis. - signat see ei häiri.
Samuti jääb tööle koodiga avamine.
Ka pagassi avab ilusti eraldi nupust.
06.06.2019 at 15:41
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Tänan kõiki soovituste eest, kuid täiendav testimine on näidanud, et probleem on suuresti pseudo. Tehasekoodiga töötab lingialune nupupaneel väga hästi ja võtab juhiust lahti lukustades ka alarmi maha. Seega võib puldi praegu rahulikult sahtlisse jätta. Ongi üks asi vähem, mis taskus ruumi võtab või sõites põlve ja armatuurlaua vahele jääb (ei oskagi arvata, miks auto üks kord paar aastat tagasi valves olles nupupaneeli puutudes karjuma hakkas).


____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
08.06.2019 at 12:49
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Kuna Ford on endiselt remondis on Lincoln igapäevaauto rollis.

Esmalt sellest, mis ajendas postitust tegema. Tuleb välja, et tänu gaasiseadmele tasub õhkvedrustuse asendamine korralikult töötava tavalisega end aegamööda rahaliselt ära. St, mittetöökorras õhkvedrustusega sain ma ca 50 liitri gaasiga 2 aastat tagasi maanteel (Peterburi tee) sõidetud 363 km, ehk siis keskmiseks kuluks 14.3L gaasi sajale kilomeetrile. Samas eile ja täna Pärnus käies, sain ma mõlemal päeval kütusekuluks (koos ca 15km vastavalt Tallinna ja Pärnu linnas uimerdamisega) ca 11.3L gaasi sajale (Tallinnas paak täis, Pärnu ja tagasi. Paak samas tanklas uuesti täis. Arvutamine Mapsi ja pumbal näidatud numbrite järgi). Ehk siis vahe on 3L gaasi sajale sellest, et vedrustus on ca 50-70mm madalam võrreldes endise olukorraga. Mootoris või käigukastis või rehvides mingit muudatust ei ole. Gaas on 0.67 liitrist, bensiinihinda oskab igaüks ise vaadata, nii et.. peaks lausa häbenema kui odav on pikka maad sõita.

Avastasin, et Mark VIII puhul on laegaste jms lukustamisele lähenetud nagu oleks tegu avaautoga. St kindalaeka ja pakiruumi avamise nupu saab süütevõtmest lukku keerata ning siis pole muret jätta avatud akende ja katuseluugiga autot kuhugi seisma.

Veel avastasin, et tulevikus peab tagurdustule ja gaasipaagi täiteava liigutama tagastange külge mitte alla. Vedrustusega tavakõrgusel on juba nii mõnedki hoovidesse sissesõidud nii järsud et stangealune lohiseb mööda maad. Eriti hullult lohiseb siis kui pakiruumis on E4OD käigukast (lisaks gaasipaagile, varurattale, tööasjadele ja poeskäigule).

Ameerikast on kohale jõudnud alumised šarniirid esisillale ja kaassõitja aknatõstuk. Hoolduse käigus peaks lisaks vahetama õli, vaatama üle käimakasti õli ja taseme ja kontrollima üle kas esimesed kettad kõverad ja mis seisus rattalaagrid on. Võimalik, et roolivibratsioon kiirusel 70mph+ on tingitud siiski esisilla kulunud komponentidest, kuna selle tekkimise olukord ja selle tugevus sõltuvad kiirusest ning seaduspära on raske leida, v.a. see, et enne roolikarbi remonti oli seaduspära rohkem, kuid nüüd kannatab ka 80mph+ sõita ilma et terve auto vappuma hakkab. Ning kui hakkab, siis kiirust alandades väheneb ka vibratsioon oluliselt.

Puhtalt bensiiniga käies kipub soojalt kohalt ära minna üritades kka katkuma, st tühikäigul gaasi andes korraks pöörded langevad ja siis tõusevad järsult ning auto liigub edasi, gaasiga muret pole.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
29.06.2019 at 20:40
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Kuna suvi läbi on Expedition remondis olnud (vt teine teema), siis on MarkVIII olnud igapäevaauto rollis. Selles rollis on tulnud vedada nii Expeditioni käigukasti (peale vaadates ei uskunud keegi peale minu, et ära mahub), uusi/(uuemaid) esiistmeid Expeditionile kui ka 4 erinevat kasvu kolleegi Maarjamäelt vanalinna (väga edukalt ja kiiresti).

Kevad-suvine teema. Gaasiga sõites hakkas vahele jätma. OBD scanner ütles et 5. silindris rikas segu. Viisin Gazneti. Nende hinnang, aeg 10a vanad pihustid välja vahetada. Vahetasin - 450€. Selgitati, et likvideeriti vaakumlekkeid ja tõenäoliselt mingit lekked on veel. Viga ei kadunud, kuid kadus see mure, et gaasile lülitas lõhna ja tuntava mürtsuga, või külma ilmaga suri tühikäigul gaasile lülitudes välja.

Viimases postis mainitud varuosad jõudsid kohale. 80mph+ kiirusel autot läbiv vibratsioon tulenes/tuleneb puhtalt kulund esisilla osadest. St uus šarniir esisilda vähendas vibratsiooni tunduvalt ja nüüd kannatab 110 alas suvel 80ga sõita. Ilmselt ülemine õõtshoob eemaldab täielikult. Lisaks uued klotsid ja pidurite remondikomplektid. Kaassõitja aken käib nüüd ka täielikult ukse sisse. Mure oli selles, et aken sõitis ukse avamise trossi peale ja jäi sinna pidama. kõik kokku veel €450.

Lisaks avaldas teeninduse spetsialist arvamust, et see, mis minu Lincolni kapoti alt gaasiseadme näol vastu vaatab, on paras pornograafia selle kõrval, mis tutikate RAMide kapoti all on. Küsisin, kes nendele asju paigaldab ja viisin auto sinna, täpsemalt Gaasiabisse Kadaka teel. Seal tegutseb gaasiseadmete osas väga haritud vene vana, kes vaatas asja üle, arvas, et hoolimata välimusest ei ole olukord kõige hullem, kuid vat reduktor, see tuleb välja vahetada, tema sellist suuremale kui 1.6L ei paneks. Lisaks seadistas gaasiseadme ümber töötama kõrgetel pööretel ainult bensiiniga. Suitsutest avaldas, et lisaõhku saab mootor nii EGRi vahelt kui kas sisselaskekollektori tihendi vahelt. Seega need ka tellitud, kohal ja ootavad postist äratoomist ja külge panemist (230€ koos posti ja tolliga)

Järgmine teema: see jama, et ukselukud avanesid ise pärast lukustamist ja proovisid end rohkem ja rohkem avada tuli tagasi. Kiskusin juhiukse paneeli maha. Esimene kord oli paras üllatus, kuna suur osa plastikkonksudest millega paneel ukse küljes püsis on ära murdunud, siis üks eelmisest omanikest pani ukse alaserva ette karvase kattega kohta pika musta puidukruvi, mis paneeli alt ukse vastas hoidis. Ja nii maadlesin ma uksepaneeliga pool tundi terve auto vappudes ja higi voolates enne kui kruvi leidsin.

Kokku võtsin ust vähemalt 10x maha ja sama palju külge, vahetasin välja juhiukse mooduli (DDM) 40€ Märtenilt. midagi ei muutunud. Lõpuks tuvastasin, et viga ei ole mitte niiskusest tuleneb vaid põrutusest. St mingi juhe juhiukse sees oli lühises ning kummihaamriga mitte väga tugevalt vastu lingiümbrust koputades sai viga esile kutsuda. Esiti arvasin, et nupupaneel (tänud taas Märtenile uue eest). Kuna vahepal tuli MarkVIII-d ka (juhendaja) õppesõidukina kasutada, siis ühendasin lahti ühe ukse alaservas oleva ümmarguse 4 kontaktiga pistiku ja.. viga kadus. Kõik DDMiga seonduv töötab endiselt. nupupaneel töötab endiselt, kõik ukse küljes olevad tulukesed töötavad endiselt. Puldiga kesklukku pole veel proovinud, kuid kui see kõrvale jätta, siis on kõik OK. Pole aimugi, mille pistik see oli.

Kuna vibratsiooniprobleem tuleneb esisillast, mitte kardaanist, siis uue USAst teel oleva alumiiniumkardaani võlu on eelkõige 25-30% pöörleva massi kaotust. Lisaks: haagisekonksu raam [vt mõned postid tagasi] Ideaalis tahaks talvel või enne talve tagasilda ikkagi Truetraci saada. Samas arvestades, et Expeditioni peale kulus just 5k, siis vb peaks tagasi hoidma.

Lisaks ostuhinnale on MarkVIII peale hoolduse ja remondi näol veel kulunud praeguse seisuga 9767€ (teelolevaid juppe arvestamata).

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
26.09.2019 at 00:25 2 edits. Last edited 28.09.2019 at 13:44 by desiderii
desiderii
 
1997 Lincoln Mark VIII
Mõlemasse autosse korraliku muusika saamine lahenes kõige lihtsamal ja laisemal moel. JBL Extreme 2 akukõlar tagaistmel.

Ühes toanurgas seisab uus tasakaalustatud alumiiniumkardaan (on tõepoolest kerge).

Teises toanurgas on haagise konksuraam, selle paigaldamisel on veel viimaseks küsimuseks kas 7 või 13 kontaktiga pistik. Saan aru on 7 kontaktiga on vaid kerghaagistel, kuid küsimus on rohkem, kumb on levinum. O2 haagiseid vedada suutvatel autodel ei ole (vist) topeltpistikud. Ning kuigi MarkVIII kasutusjuhend lubab 907kg haagist, ei ole ma kindel et mul on tingimata rohkem vaja kui 750kg, liiatigi on konksu põhieesmärk et teisi välja tõmmata ja olla ise väljatõmmatav. Esimese poolraami kärge tuleks seks puhuks ka miskine aas keevitada.

vist on teel ka lsd tagasillale. Vist, sest TexasService ei oska minu "jah, tellime ära" vastusega midagi peale hakata.

Kolmandas toanurgas on kast, mille sisu peaks lahendama viimased logisemised esisillas, täitma esipidurite hooldusvajaduse ning loodetavasti likvideerima õhulekked EGRist ja sisselaskest. Mingid kummiasjad on selgelt vananenud, sest ilmade jahenemisega on mootori töö ebaühtlus aina suuremaks läinud. Võib-olla saab siis uuesti gaasiga sõita.

Mingi kliimast sõltuv jahtusvedelikuleke on endiselt teemaks. St varakevadel valasin kilogrammi peale, suvi läbi sõitsin ja kontrollisin iga kuu taset ja püsis edukalt, Kuid niipea kui välistemperatuurid langesid allapoole 5C oli taas kilogramm puudu.

Esitulede osas sai uuritud võimalusi ja konsuleeritud ka maanteeametiga ja nende jaoks on olulisteks märksõnadeks "tehasest paigaldatud" ja "2000 luumenit." Kui on tehasest siis on tehasest, ja nemad kätt ette ei pane. Kui midagi ümber teed, siis alla 2000 luumeni, tee mis tahad, peaasi et oleks õigesti sihitud, üle selle ja tahavad pesureid ja kõrgusreguleerijaid. Muidu oleks esitulede puhul kallis lahendus olnud 9500 pirnipesa asemele leedluuptule sokutamine. Ehk tulekorpus lahti, moodul sisse tulekorpus kokku. Mooduliks võiks olla näiteks Morimoto M-LED bi-led moodulid. Tehase kaugtuli jääks kas teiseks kaugtule paariks või üldse kasutusest ära.

Maanteeametiga konsulteerimise valguses aga paistab, et odavaim ja lihtsaim lahendus on panna tehaseksenoonid lähituledesse tagasi ja sõita kuni neid jätkub ja kaugtuledesse korralikud leedpirnid, mille mõõdetud valgusjõud tuleb napilt 2000 luumeni alla. Kui kellelgi on veel häid ideid, siis kuulaks rõõmuga.

____________________________
kirjanik
97' Expedition, unistuste auto.
ex 94' Seville STS
ex 97' Mark VIII
07.12.2019 at 00:01
charger
1997 Lincoln Mark VIII
Kui autol on 13-pin pesa, kasutad 7-pin haagise puhul adapterit. Vastupidine süsteem on tiba kehvem lahendada, ebakindel ka
09.12.2019 at 09:59
tqhq.ee foorum : Minu auto : 1997 Lincoln Mark VIII   1 2 3  
Log in:
Account recovery
 
muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.