| Poster |
Message |
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
ühesõnaga, uus aku on tore asi, aga kui diisel ei sütti @-18 siis ei ole ikka kolbigi teha
Kas siin kaaskirjutajate seas on mõnda diisliteadlast, kes oskaks anda nõu, et kuidas ja milliste abivahenditega on talvisel ajal kõikse parem diislit käima saada? Täna ma proovisin sellst abivahendite komplekti nagu pukseerimise köis & Chevy Tahoe, aga alati ei saa seda endale lubada.. |
| 04.01.2003 at 17:19 |
|
mrtn |
diisel@talv
eelsüüteküünal korda teha? |
| 04.01.2003 at 17:36 |
|
Georg79Fire |
diisel@talv
Lõke Transiti alla teha! |
| 04.01.2003 at 18:09 |
|
Vanaisa
Moderator |
diisel@talv
müüakse mingit eetri baasil aerosooli, mida siis õhufiltrist sisse pritsid - see paneb küll tööle...
| 04.01.2003 at 18:15 |
|
diesel |
diisel@talv
igatahes peavad korras olema eelsüüte küünlad, hullu külmaga tasub (kui aku kestab) paar matsu küünalt anda, enne kui starti keerata. ja kui pihustid kulunud on siis ka eriti konet käima ei saa. kulunud pihusti ei saa asja korralikult uduks vaid pritsib niisama piisku ja külma ilmaga siis see ei taha süttida. eeter ja lõke auto all on hädaabi vahendid, mõistlik on igatahes väike remo teha ja asi sujub jälle. muidugi kui paaki pandud ollus enam eriti vedel ei taha olla siis tuleb teisi meetodeid pruukida. ise pruugin tööpäeviti timeriga webastot, kone soe ja kabiin soe ja klaasid puhtad ja lihtsalt mõnus aga see lõbu maksab küll tublisti raha. samas käib sooja kone käivitamine ilma peavaluta. nädalivahetustel (kui ma kindlat aega ei tea) pole timerist abi ja näituseks täna hommikul (auto kraadi järgi-24) jäin juba korra mõttesse... aga õnneks siiski...
well, ilmselt hea vedel küte aitab ka tublisti kui muudeks liigutusteks aega pole. |
| 04.01.2003 at 18:36 |
|
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
quote: eelsüüteküünal korda teha?
kuidas seda 'korda teha' saab? uus osta? ma ei oska seda vidinat kapotealt kuskilt otsida kah Mul peaks vist olema ühe küünlaga variant...
quote: Lõke Transiti alla teha!
koduläheduses pesitsevad rekkajuhid & bussijuhid vahel nii teevad jah, ise ei söanda heasti... 
quote: müüakse mingit eetri baasil aerosooli, mida siis õhufiltrist sisse pritsid - see paneb küll tööle...
niipalju kui ma seda olen kapotiall sussutanud ja siis võtit keerama tormanud, pole see asi küll kottigi aidanud. Võibolla olen vähe lasknud, aga potipeal oli kirjas, et 4-5 sekundit, sai ka 8 sekundit susistatud, a tolku ei miskit Korra sai nii proovitud, et teine mees susistas, mina keerasin võtit toas; siis oli küll vist tolku sellest asjast... sellega kaasnes ka väike tulevärk kapotiall. |
| 04.01.2003 at 18:38 |
|
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
quote: diesel:
hullu külmaga tasub (kui aku kestab) paar matsu küünalt anda, enne kui starti keerata.
Nii olen teinud kah; vbolla isegi siis liiga mitu korda? Palju see küünal mudu elektrit sööb? |
| 04.01.2003 at 18:40 |
|
hirax
|
diisel@talv
Jah need StartGas ja lõke on küll abiks, aga... Pihustid ka õige mõte. Kuid need kõik ikka tühi vaev kui paagis ja torudes sült sees. Ollust peaks vedelamaks saama kui paaki lisada petrooli ehk siis lambiõli. Minu teada meie talvekütus = tavaline suveküte + petrool 
Kuidas silindri surved on?
| 04.01.2003 at 18:48 |
|
diesel |
diisel@talv
sähkut läheb mehiselt, põhimõtteliselt aetakse suht jäme traat hõõguma. äkki oleks sul mõtekas transiit näiteks joe garaashi vedada või mõne muu selle ala spetsi juure. hõõgküünlad ja pihustid on seuke kraam, et neid saab suht kiiresti testida ja vajadusel ka käppelt vahetada. |
| 04.01.2003 at 18:48 |
|
reo |
diisel@talv
õukat on soovitav peale õhufiltrit lasta, tea ainult, kas transitil annab peale filtrit mingi lõdvik lahti võtta |
| 04.01.2003 at 18:50 |
|
diesel |
diisel@talv
veel siia lisan, kütte teemadel, et kui tankides paistab asi sihukest imelikku kummist vahtu ajama, mis ää ei kao, siis on küte liiga paks ja peavalu ootab suht kindlalt esimesel külmal käivitusel. (see vaht siis umbes nigu quinnessi õllel) |
| 04.01.2003 at 18:51 |
|
hirax
|
diisel@talv
quote: LaSa: quote: eelsüüteküünal korda teha?
kuidas seda 'korda teha' saab? uus osta? ma ei oska seda vidinat kapotealt kuskilt otsida kah Mul peaks vist olema ühe küünlaga variant...
Transiti kohta ei oska öelda, aga neid peaks ikka iga silindri kohta üks olema. Üles leida... Tavaliselt pihusti vastaspoolel ja palju sel diislil ikka neid küünla moodi asju kuhu juhe külge läeb. Neil veel siuke "voolulatt" mis neid ühendab.
Kontrolli testriga: vooluotsa ja massi vahel peab takistus peaaegu puuduma. Muidugi parem on kui maha ja võtta vool taha surada. Peavad suht koheselt punaseks minema. Ära ainult läbi kärsata!
| 04.01.2003 at 19:03 |
|
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
Mõtsin lihtsalt, et äkki annab ise kah miskit paremaks teha kodustes tingimustes, aga ega vist Peab lihtsalt minema ja käima mõnes diislikeskuses (ja äkki keegi soovitab kohe mõnda hääd kohta ?)
kütusesuhtes ma loodan, et põdema ei pea; Bussipargi alexela peaks vist OK olema? Vahutamisekohta kommenteerida ei oska; paagisisse kohe mitte ei näe.
start-peeru lasin karterituulutuse-mulgust, sealt jõuab asi mitte-väga-pika ringiga kollektorisse.
btw, oskab keegi kommenteerida: mulle väitis 1 tuttav autoguru, et diisel üleüldse VÄGA pahasti (jutt oli umbes selline, et 'üldse mitte') süttib alla -15. any comments? |
| 04.01.2003 at 19:05 |
|
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
quote: hirax:
Transiti kohta ei oska öelda, aga neid peaks ikka iga silindri kohta üks olema. Üles leida... Tavaliselt pihusti vastaspoolel ja palju sel diislil ikka neid küünla moodi asju kuhu juhe külge läeb. Neil veel siuke "voolulatt" mis neid ühendab.
Mul on mingi õnnetu eur-versioon (st mitte põhjamaine), tollel asi teisipidi pidada käima. Peab homme natuke kapotialust tutkima, kui õnnestub asi käima saada ja garagesse sõita. |
| 04.01.2003 at 19:07 |
Last edited 04.01.2003 at 19:09 by LaSa (Moderator)
|
hirax
|
diisel@talv
quote: LaSa:
btw, oskab keegi kommenteerida: mulle väitis 1 tuttav autoguru, et diisel üleüldse VÄGA pahasti (jutt oli umbes selline, et 'üldse mitte') süttib alla -15. any comments?
Mnjah asi sõltub ikka konkreetselt mootorist.
Diisli süttimistemperatuur on umbes 250 C ja selle saavutame just kütte ja õhu segu järsult kokku surudes mille tulemusel tõusebki temperatuur nii kõrgele, et segu süttib ise. Bensul on süttimistemp 400 C ja selle jaoks ongi süütamiseks küünla sädet abiks vaja.
Veel on kütuste iseloomustamiseks selline asi nagu leektäpp ehk temperatuur mille juures "saame kütte aurud tikuga põlema panna"
Need on bensul -40...-20 C ja dislal üle +61 C
Seepärast lähebki benss n.ö. iga ilmaga lahmaki põlema, aga dislat peab ikke kõvasti "sudima"
Diislil on veel üks tähtis arv: tsetaaniarv - see iseloomustab disla süttimist (põhimõtteliselt sama kui bensul oktaaniarv) ja nagu oktaaniarvgi ainult labori värk. Diislil 40-50 : enamvähem, bensul midagi alla 10. Tal oli ka mingi seos detonatsiooniga, aga ei mäleta. Bensul vist mida suurem on seda rohkem detoneerib
Üldiselt võiks öelda, et kuigi külmal mootoril on raske seda 250 C kätte saada (sil seinad kipuvad segu maha jahutama + rõngad külmad - survet vähem jne) on selle -15 juures põhiraskuseks minu arust küte vedel hoida ja edukalt silindrisse toimetada
Ja need eelsüüte küünlad aitavad silindris temp-i natukenegi tõsta
| 04.01.2003 at 20:09 |
|
diesel |
diisel@talv
vahtu näed kui toru peaaegu välja võtad ja siis sääl mulgu juures luristad. hõõgküünla idee nagu ongi veidi temperatuuri tõsta, et kütus paremini aurustuks. kusjuures, niipalju kui mina tean (võin eksida) siis ei pruugi sugugi olla iga püti kohta oma küünal.
ja nafta süttimisega on sedasi, et üks tuttav põhjanaaber "suvitas" lapis just siis kui sääl need ligi 50 kraadised pakased olid (ei mäletagi nüüd vana peaga, oli see äkki kaks talve tagasi vä) ja kiitis, et öö otsa mökki ees seisnud vanker (ilma mingi kõrvalise abita ja lisakütteta) läks võtmest käima. kusjuures hehkut oli aparaat miski 5 minti nõudnud omaalgatuslikult. seega asi igal juhul kütuses. kui on ikka vedel ja voolab kenasti siis ilmselt ka pihustub talutavalt ja kui asi väga õliseks kätte läheb siis ei sütti tõesti. ise tarbin dio-t ja siiamaani rahul. (see pole reklaam). diisli remodele on spetsialiseerunud tuntumatest karla ja joe. karla putka näeb seest ja väljast parem välja aga tööd pidid joe juures õlised vennad märksa paremini tegema. lisaks veel näituseks boschil on oma disilistid piiteri maanteel, aga sääl kuuldavasti võib küll rahast ilma jääda, aga ei pruugi traktorit tööle saada. niisama tükkide vahetamisega saab vast iga mutrivõtmega miis hakkama, kui miskit testida tarvis siis võib juhtuda, et vaja ikka spets kohta minna.
aga kõige lõppu veel niipalju, et kuuldavasti pidi järgmiseks nädalavahetuseks soojaks minema |
| 04.01.2003 at 20:17 |
|
PlyVal64 |
diisel@talv
Transit on enamuses too õnnetu ühe eelküünlaga auto, mis peaks teoreetiliselt ainult silindrirõhust käivituma(inglaste Perkinsi-diislite järglane). Seda ei saagi meie kliimas korralikult käivituma. Uuemad(mis pole need 2,4D), on vist juba kaasaegsed diislid. Abiks on talvel diislile sorts bena lisada, see annab käivitamisel ja üldse külmaga sõitmisel väikest effekti. Petrool kah vedeldab kütet. Tule tegemisel ettevaatlik tasub olla(kogemused Aviast!), leeklamp õlivanni all on hea asi küll(ja keev vesi mootori peale valatuna), kuid tihti on õli"punnid" plekk-kaande tinaga joodetud...
Eetrit, ehk stardiabi, tuleb lasta otse õhupuhastisse(parem isegi otse sisselaskesse), siis peab käivituma, kui silindrid veidigi veel kriitikat kannatavad. Aga kõige targem om sellistele autodele installida mingi "warmup" seadeldis, Webasto näiteks. Muidugi LaSa bussile pole mõtet(Haapsalu desigenist piisab küll romule). Diisel tahab saada kiiret "matsu", seega on õli ja selle vedelus vat et enim olulised korras mootoril.
Ply@ sattunud just talvedel need diislid olema(Aviaga lausa Lätis teeäärde lumetormi jäänud, Datsun 220C, LC BJ40, Transit2,4D, Fiesta1,8D, Astra1,7TD-5 aastat, Rekord2,1D-2,3D). |
| 04.01.2003 at 20:19 |
Last edited 04.01.2003 at 20:29 by PlyVal64
|
diesel |
diisel@talv
heh, kuni ma siin toksisin, jõudis hirax juba õige uhke jutu kirja panna. paluks minu mula siis niisama targutamisena võtta. |
| 04.01.2003 at 20:19 |
|
LaSa
 Moderator |
diisel@talv
kuuma vett on sellele mootorile valatud kyll, tulemuseks oli hammasrihmal hambad yle -> klapid peas, niiet seda rohkem proovida ei julge Kahju, et transiidil pole jahutusvedeliku v2lja laskmiseks mingit mugavat kraani, saaks kodus potis tosooli kuumaks ajada...
Palju ned lihtsamad plokisoojendused maksavad mudu, ilmselt aitaks kui asja saaks kasv6i m6nedki kraadid soojemaks 'kehamahlad'; mingi -10 l2heb asi iga kell k2ima...
Ply: palju seda bensu lisada v6ib diislisse? Ma teeks proovi, vaataks mis saab... |
| 04.01.2003 at 20:33 |
|
ylovoitka |
diisel@talv
Mu tuttav paneb kahetaktiõli diisli hulka ja pidi paugupill igakell olema.
Vanast heast vene ajast pärit üritus pidavat olema ja pihustid pidid kauem kestma, kuna õlitab kuidagi.
Ise pole näinud, ei tea ..
|
| 04.01.2003 at 20:39 |
|
PlyVal64 |
diisel@talv
LaSa, targemad on keelanud üle 1-2% mahust panna, pidavat liiga lihtsalt diisli "lõhkuma" ajama. Sul paak miski 60 liitrit, siis 0,5-1 liiter paagitäiele. |
| 04.01.2003 at 20:39 |
|
BENBEN
|
diisel@talv
Mainisid, et tubli 4x4 oli vedamas sind, külmaga. Mul tuttav oli (õnneks?) koos seltskonnaga soos, kui tuli kah mingi -24 paar päeva ja siis tahtsivad nemad koju sõita aga patrol polnud nõus, hakati siis teda järel vedama (2,4 diisel), veeti ja veeti, vihaga, jõuti lõpuks tartussegi nööri otsas. teeninduses selgus, et nukkvõll läks pooleks. PlyVal'i jutt on küll sulatõsi! |
| 04.01.2003 at 20:42 |
|
diesel |
diisel@talv
elektrilised plokisoendajad vist midagi paari kilo krooni kanti. kütuse pealt toimivad on kirved, aga see-eest jälle võid metsas ka konet kütta. vene kroonu aegadest mäletan, et petrool oli parem nafta hulka segamiseks ja krazi paaki sai miski kolm ämmert villitud, rohkem äi mahtund. ja kipjatokki tuli vilu ilmaga iga ommuk zili plokist läbi valada nii umbes 10-15 pange siis sai kone käima ja käivitus käis ka lahtise tulega. karpa oli päält lahti ja sinna siis kopsikuga benssu ja tikust tuli otsa, samal ajal abiline keeras võtit. vahest läks käima küll, vahest jälle ...
aga tegijal juhtub. läks nüüd jälle teemast mööda. sorry. |
| 04.01.2003 at 20:44 |
|
diesel |
diisel@talv
ylovoitka jutule lisaks. kahetakti õli parandab nafta määrimisomadusi, voolavusele ta ilmselt küll kasuks ei tule. vajalik oli ta küll kuna meie naftal väga suur väävli sisaldus ja siis vist selle pärast ei taha eriti määrida. (pole keemik aga nii olen ise aru saand asjast). ja kuna määrimine on pidune siis pihustiotsad kuluvad kärmelt ära. mina tarbin seda vedelat mida jae müüb vist karla. (võin täpsustada). see määrib ja natsa kõrvaldab vett ja vist veel miskit hääd teeb. |
| 04.01.2003 at 20:49 |
|
hirax
|
diisel@talv
Targutaks siis veel lisaks diesleli viimasele jutule. Kõik õige.
Kuna benss ei määri ei tasugi teda lisada (pihustiotsad, kõrgsurvepump kuluvad rutem) Seepärast ongi just kõige etem petrool kuna ta teeb kahte asja: vedeldab ja ka määrib
Väävlisisaldus ei tohiks määrimisomadustele eriti jubedalt mõjuda. Küll aga tema jäägid. Õlid tehakse reeglina leeliselised justnimelt sellepärast, et nad neutraliseeriks väävlijääke (happelisust). Teatavasti vesi+väävel= "akuhape" mis ka mootori rauast osadele sugugi meeltmööda pole
| 04.01.2003 at 21:17 |
|
|