Poster |
Message |
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: vvt: 90% sellise durationiga võlle on seeriast oluliselt suurema tõusuga.
Dziisäs...Jah, nii see on.
Aga sealjuures ei põhjusta vajadust ülekontrollida oma kaane voolavus, mitte konkreetse nukkvõlli duration, vaid tõus. Asjade põhjuslikust seosest võiks ikka aru saada. |
08.09.2005 at 15:32 |
|
vvt
|
Surveastme suurendamine
Samas on oluline ka aru saada tõsiasjast, et kui klapitõusu suurenemisel üle x väärtuse voolavus hakkab langema, siis tasuks põhjust otsida näiteks liiga väikese läbilaskevõimega kanalitest või vale profiiliga klapipesast, alati pole see va tõus süüdlane
Samas kui termodünaamikat natuke uskuda, siis tuleb välja, et (eeldusel et säilib kambri optimaalne kuju) tuleb surveastme tõus kasuks ka siis, kui durationi ei muuda.
Seega võiksime väita, et surveastme tõstmine ei eelda automaatselt suuremat nukkvõlli, kuid vastupidi küll.
08.09.2005 at 15:39 |
Last edited 08.09.2005 at 15:43 by vvt
|
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: vvt: Samas kui termodünaamikat natuke uskuda, siis tuleb välja, et (eeldusel et säilib kambri optimaalne kuju) tuleb surveastme tõus kasuks ka siis, kui durationi ei muuda.
Sinupoolt siinkohal viidatud "termodünaamika" paraku ei arvesta detonatsiooniga. Reaalses elus on siiski detonatsioon see, mis surveastme tõstmisele piirid ette paneb.
Ka paljudel muudel sinu väljatoodud väidetel on seos reaalse eluga nõrgavõitu ja aeg-ajalt põhjused ja tagajärjed sassis.
Ma ei viitsi enam osaleda mingis mõttetu demagoogiaga võitlemises. Sa ehita omamoodi, ma ehitan omamoodi. Pärast rajal võrdleme teooriaid.
Peace. |
08.09.2005 at 16:19 |
|
Mart ja auto |
Surveastme suurendamine
Võib-olla tahab omanik hakata gaasiga sõitma. Siis on selline surveaste igati kohane. |
08.09.2005 at 18:54 |
|
Jesper
|
Surveastme suurendamine
quote: Lembit: Kanaleid eeldab klapitõus ja ei ole mõtet klappi rohkem avada, kui selle lisaavamisega enam rohkem õhku läbi ei jookse.
Kuidas seda viimast piiri hinnata? Puhas trial-and-error flowbenchis või on ka mingid valemid-rusikareeglid? |
08.09.2005 at 19:34 |
Last edited 08.09.2005 at 19:34 by Jesper
|
rayspam |
Surveastme suurendamine
320 kraadisele nukale soovitab Cranecams (kehtib antud mootori puhul) minimaalselt 13 surveastet:
(HIGH RPM MAXIMUM PERFORMANCE APPLICATIONS, 13.0 MINIMUM COMPRESSION RATIO ADVISED. BASIC RPM 4700-8200). Võistlusi on võitnud analoogse nukaga, 14.8 surveastme ja 105 bensiiniga võistlev mootor.
Veel teevad nukkasid sellele Kentcams ja Burton. Kentcamsi kõige radikaalsem on RL32, 322 kraadi (3000-7750 rpm). Lisaks David Vizardi raamatule soovitaks ka seda lugeda http://www.pitstop.net.au/pitstop/page/marques_ford_gb/7022.html |
08.09.2005 at 19:51 |
|
japanspeed |
Surveastme suurendamine
Kas gaasiga on suurem surveaste võimsuse seisukohalt hea ?
On kellelgi käepärast äkki mõni asjalik ja hea viide ? |
08.09.2005 at 20:46 |
|
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: Jesper: quote: Lembit: Kanaleid eeldab klapitõus ja ei ole mõtet klappi rohkem avada, kui selle lisaavamisega enam rohkem õhku läbi ei jookse.
Kuidas seda viimast piiri hinnata? Puhas trial-and-error flowbenchis või on ka mingid valemid-rusikareeglid?
Pingis on muidugi täpsem, aga ma arvan, et rusikareeglina on ta kusagil selle koha juures, kus curtain area hakkab muutuma suuremaks throat area'st. |
08.09.2005 at 22:32 |
|
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: rayspam: Veel teevad nukkasid sellele Kentcams ja Burton. Kentcamsi kõige radikaalsem on RL32, 322 kraadi (3000-7750 rpm).
Catcams teeb 326 nukka ka, 14,3 tõusuga. 200€ ei tundu üle mõistuse kallis kah.
|
08.09.2005 at 22:38 |
|
vvt
|
Surveastme suurendamine
quote: Lembit: Pingis on muidugi täpsem, aga ma arvan, et rusikareeglina on ta kusagil selle koha juures, kus curtain area hakkab muutuma suuremaks throat area'st.
Lõpuks jõudis kohale 
Ja nüüd siis see minu demagoogia, miks 320 nõuab räigeid kanaleid. Selsamal põhjusel nõuabki. Pane see 14 mm tõusuga nukk seeriakaande ja näed, mis juhtub. Juhtub see, et oluline efekt asjal puudub.
Miks ma nii julgelt väitsin, et nuka tööpiirkond ei sõltu ainult nukast vaid ka kanalite suurusest - olen ise ühe sellise eksperimendi teinud, kus panin kokku antud mootori jaoks ekstreemse nukkvõlli (308 ja 12,2 seeria 264 ja 9,5 vastu) koos väärika 12,5 surveastme, valve relief'ide ja muuga. Kaan on umbes seeriasuuruses pordiga, sest metalli paksus rohkemat ei luba.
Edasi: kui võtame nüüd lahti mõne do-it-yourself raamatu, antud juhul nt "How to choose camshafts and...", siis seal on kirjas sedasi, et antud nukkvõlli tööpiirkond on 4000-7500 rpm. Selle raamatu mõistes on tööpiirkond "sõidetavus".
Edasi: mootor töötab 800 pöördega tühikäigul, mõningase vibratsiooniga, aga talutavalt. Pöördemomendi hari on täpselt samal kohal kus seerianukkvõlliga, ainuke vahe on selles, et momendi langus on aeglasem. Tööpiirkond selles mõistes on 1500-6000 rpm. Tööpiirkonda hilisemaks nihutada on võimalik ainult nukkvõlli ettenähtust üksjagu hilisemaks pannes.
Peale oma nahal katsetamist see jutt, et ainult nukkvõll määrab mootori tööpiirkonna lihtsalt ei päde. See katse pole küll tehtud Pinto mootoriga, aga väikeste mööndustega on väga ilmekas näide, kuidas tööpiirkonna sõltuvus paljast nukast ei päde ning kuidas värvilises pildiraamatus on jäetud asjad ütlemata. No ei ole ju kuskil seda lubatud tööpiirkonda. Kui suurim moment on 4100 rpm, siis ei saa tööpiikond kuidagi kuni 7500 pööret olla. See sõltub väga selgelt ka pordi diameetrist, samuti väljalaskes primaartoru mõõtudest ning sisselaskekollektori pikkusest.
Selline nukkvõll töötab kuni 7500 siis, kui kaan on viidud nukaga vastavusse. Muul juhul on tööpiirkond üsna sarnane seerianukaga. Suurem duration tekitab ainult selle efekti, et tühikäigul sellega lohistada ei kannata.
See on reaalsest elust saadud tarkus, mitte demagoogia ega raamatu pulamula.
Olen regulaarselt jälginud jänkide ajakirjaprojekte ja sealt jookseb aeg-ajalt läbi selliseid reaalse elu näiteid, mis täielikult kummutavad need inglise päritolu laiatarberaamatute tarkused. 300 kraadine võll, mõõdukas port ning täiesti tänavaauto käiguomadused.
09.09.2005 at 09:31 |
Last edited 09.09.2005 at 09:59 by vvt
|
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: vvt:
Lõpuks jõudis kohale 
... järgnev jama kustutatud.
Sorry mees, aga sulle siiski ei jõudnud kohale.
Edit: no ei tohiks ju olla keeruline kontseptsioon:
Kui on vaja mingist avast midagi läbi ajada. Siis ühes tsüklis ava läbiva koguse suurendamiseks on võimalik kas ava läbilaskevõimet suurendada või siis pikendada tsüklit.
See, et sul mingi põlveotsas kokkupandud süsteem ei andnud kohe tulemusi ei tähenda veel, et neid ei saagi saama.
Mootoris on kompromisse ja võimsust mõjutavaid tegureid tunduvalt rohkem, kui siiamaale käsitletud. |
09.09.2005 at 10:21 |
Last edited 09.09.2005 at 10:44 by Lembit
|
vvt
|
Surveastme suurendamine
Ma küsin lihtsalt: kas mootori töödiapasoon (rpm1-rpm2) sõltub ainult nukkvõllist?
Minu (võib-olla) võhiklik vastus: nukkvõlli näitajad on selle määramisel ainult üks komponent. On IMHO triviaalne väita, et ainult 320 duration viib mootori tööpiirkonna pöörded kohe 7000 taha nagu Sa mõni post tagasi väitsid. Sellised lihtsustatud reegleid on nendes laiatarberaamatutes mujalgi, nagu ma ennist mainisin.
Kuna 320 võll annab sellel mootoril vähemalt 3mm suurema klapitõusu, siis peab mootori kanal sellele vastama, sest curtain area suureneb peaaegu 25%. See tähendab, et umbes samapalju peab suurenema ka throat area. 25% throat area suurendamist paljud kaaned ei kannatagi, sest pole piisavalt metalli.
Puhas tsükli pikendamine on IMHO teoreetiline konstruktsioon, sest nagu jällegi eespool juttu, on pikema tsükliga võllid ka suurema tõusuga.
Või ma eksin?
Kui panna 320 võll (millest nagu me konsensuele jõudsime on enamik üle 13 mm tõusuga) kitsaste kanalitega seeriakaande, siis see ei vii mootori töövahemiku automaatselt 7000 pöörde kanti, vaid throat area piirangu tõttu jääb töövahemik pigem seeriamootori poole. Minu põlveotsamootor on elav näide. Juhtub see, et tulenevalt suuremast curtain areast hakkab läbima throati suurem kogus õhku. X Hetkel saavutab voolukiirus throatis oma kriitilise piiri ja läbilaskevõime enam ei kasva. On raske uskuda, et ühel aeglasepöördelisel tänavamootoril on seeriakaane throat area piisav 7500 pöördega töötamiseks. Edasi lisandub see, et kiirendatud õhk aeglustub, kuna ristlõige kasvab. Vist see ei toeta voolamisteooria järgi asja. Samas kompenseerib kitsas throat madalaltel pööretel suure nukkvõlli probleeme, hoides voolukiiruse talutava. Suurtel pööretel aga "vajub" asi ära. Tuletab meelde nagu seeriamootorit...paranemine toimub mingis osas suurtel pööretel ja see sõltub sellest, palju tehas on kaante varu jätnud. Seeriakaante kanalite ristlõige on optimeeritud pöördemomendi tootmiseks kuskil 3000-4500 pöörde vahel. Selline kaan ei saa olla kuidagi efektiivne poole suurematel pööretel.
On üks erand - on olemas nukkvõllid, mille duration on suur, aga lift väike - neid kasutatakse sellistes mootorites, millele on lifti suurendamiseks tehnilised piirangud (näiteks väike vahe klapitaldriku ja puksi vahel). Samas nende mõju on tööpiirkonnale väike, sest neil ei ole jälle curtain areat. Üks selline näide on (kahjuks muid ei tea) bmw m30 tüüpi mootor, mis ei aktsepteeri üle 11 mm klapitõusu.
Ei ole ju seal kataloogis sellised võlle, mis oleks 320 durationi, kuid 9,5 mm tõusuga?
Või ma eksin oma "demagoogilises loogikas"
09.09.2005 at 10:53 |
Last edited 09.09.2005 at 11:34 by vvt
|
Lembit |
Surveastme suurendamine
quote: vvt: Ma küsin lihtsalt: kas mootori töödiapasoon (rpm1-rpm2) sõltub ainult nukkvõllist?
Loomulikult mitte ja ma ei ole ka kunagi seda väitnud. Kui sa ehitad mootorit ja paigaldad talle nukkvõlli, mille ideaalne tööpiirkond on 4700 - 7500 rpm. ning ei vii sealjuures muid mootori osasid sellega vastavusse, siis oled lihtsalt rumal (vaata rumala mootoriehituse näide mõned postid ülaltpoolt.)
Kui sul on mootor, mille kõik muud komponendid piiravad mootori efektiivse töö maksimaalselt 7500 pöördega, siis on ülimalt mõttetu panna sellisele mootorile nukkvõll, mille tööpiirkond on kõrgemal - sa kaotad allotsas ja ei kasuta ära võimalikku võitu üleval.quote: On triviaalne väita, et ainult 320 duration viib mootori tööpiirkonna pöörded kohe 7000 taha nagu Sa mõni post tagasi väitsid.
Veelkord: ma ei ole seda väitnud. 320 nukkvõll viib kaane efektiivse hingamise piirkonna kõrgematele pööretele. See ei tähenda, et kui sellise nukkvõlli paned, siis kohe maagiliselt kõik muud mootori komponendid iseenesest järgi tulevad. Vaata veelkord ülaltpoolt näidet rumalast mootoriehitajast.quote: Kuna 320 võll annab sellel mootoril vähemalt 3mm suurema klapitõusu,...
Kuidas sa sellest aru ei saa, et võll ei anna suuremat klapitõusu tänu sellele, et tal on pikem duration, vaid tänu sellele, et tema peale on töödeldud kõrgemad nukad?
Kas see on liiga keeruline kontseptsioon arusaamiseks, et nukkvõllil on 2 eraldiseisvat parameetrit: tõus ja kestus. Nüüd kui mingi konkreetse 320 kraadise nukkvõlli tõus on 3 mm suurem, kui standardnuka oma, siis saa ometi aru, et curtain area suurenemist ei põhjusta mitte fakt, et konkreetne võll on 320 kraadine, vaid see, et ta on 3 mm suurema tõusuga. Põhjuslik seos.quote: Minu põlveotsamootor on elav näide.
Just. Elav näide rumalast mootoriehitusest. Midagi veel?
Pergele, väsitav juba. Karilaidu meenutav. |
09.09.2005 at 12:04 |
|
Olds
|
Surveastme suurendamine
Lembit- ära veel väsi...väga huvitav mõtete vahetamine
Lembit vs vvt 
09.09.2005 at 13:11 |
|
shalm |
Surveastme suurendamine
kesasi see karilaid on - mingi mootoriinsener või? |
09.09.2005 at 14:17 |
|
karikas |
Surveastme suurendamine
Einoh, vaidlus kahe praktiku vahel on läinud nii segaseks, et ma enam aru ei saa, mis kellelegi kohale jõuab. Amatöörist teoreetikuna pakun, et nuka tõus ja nuka kestvus on väga vastuolulised asjad. Tõesti avada pole rohkem mõtet, kui kitsaste portide tõttu suurem tõus hoopis takistuseks osutub. Sams kestvuse suurendamisel on vaja kitsamaid porte, et sisselaske kollektoris saavutaks õhk piisava energiaga inertsi, et õhuvool kestaks klapi sulgumiseni. Nukad, millel on suurendatud nii kestvust, kui tõusu peaks just sobima stock kaanele, kuna kuna see on kompromiss kahe asja vahel.
quote: Lembit: Kui on vaja mingist avast midagi läbi ajada. Siis ühes tsüklis ava läbiva koguse suurendamiseks on võimalik kas ava läbilaskevõimet suurendada või siis pikendada tsüklit.
Kui läbilaske võimeks on ava mõõtmetest tulenev takistus, siis unustad ära ühe komponendi - jõud. Ehk koguse suurendamiseks on kolm valikut - vähendada takistust, pikendada tsüklit või suurendada jõudu. Siin tasuks pisut läbi mõelda seda, mis takistab? Sissekaske kanali sein, eks? Tuuletakistus on küll sõltuvuses seina pinnast, kuid ruutsõltuvuses kiirusest. Kanaleid laiendades väheneb segu liikumise kiirus ja seetõttu ka takistus vaatamata suuremale seina pinnale. Vähendades kiirust vähendame aga jõudu, mis õhku liikumas hoiab tsükkli lõpuni kogu kestvuse jooksul. See jõud peab lisaks hõõrdumistele ületama ka poole survetakti jooksul kokku surutud küttesegu rõhu, mis üritab silindrist välja pääseda. Kõik ei ole nii lihtne, et mida suurem ava, seda parem täituvus.
Pisut targutamine ta on, kuid ei saanud jätta, kui juba minu nime mainitakse.
Henry |
09.09.2005 at 14:25 |
|
vvt
|
Surveastme suurendamine
quote: Lembit: Kuidas sa sellest aru ei saa, et võll ei anna suuremat klapitõusu tänu sellele, et tal on pikem duration, vaid tänu sellele, et tema peale on töödeldud kõrgemad nukad?
Kas see on liiga keeruline kontseptsioon arusaamiseks, et nukkvõllil on 2 eraldiseisvat parameetrit: tõus ja kestus. Nüüd kui mingi konkreetse 320 kraadise nukkvõlli tõus on 3 mm suurem, kui standardnuka oma, siis saa ometi aru, et curtain area suurenemist ei põhjusta mitte fakt, et konkreetne võll on 320 kraadine, vaid see, et ta on 3 mm suurema tõusuga. Põhjuslik seos
Minu paha sõnastus lihtsalt. Samas ei tee see olematuks fakti, et müüdavatel nukkadel on koos suurema durationiga ka suurem tõus. See muudab igasugu targutused teemal, et suurem nukk ei eelda suuremaid kanaleid mõttetuks teooriajuraks, millas sa peamiselt teisi süüdistad. Punkt. Loomulikult eeldab suuremat kanalit suurem tõus, aga see on poest ostetava suure durationiga nukaga kaasnev paratamatus. Seega pole mingit mõtet teoretiseerida kanali suuruse ja durationi mitteseotusest, sest suure durationiga, kuid stock tõusuga nukka poes ei müüda. Tarbetu teoretiseerimine.
Suurem tõus tekitab suurema curtain area, suurem curtain area nõuab suuremat throat areat. Või väidat et eksin?
Need parameetrid on eraldiseisvad. Aga poes müüdaval reaalsel nukal muutuvad nad koos suuremaks.