register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Bassikõlar   1 2  
Poster Message
jaanus

Bassikõlar
quote:
Jaan: See freeairi mõte tuleks juba eos peldikust alla lasta, korraliku midbassigi tarvis juba kast ainuõige lahendus.Freeair tuleb kõne alla, kui rääkida keskriba valjukatest, ei midagi enamat...
Võta 1 cd ja enamvähem moonutustevaba tehnika, pane sagedusanalüsaator külge ning siis süga kukalt ja ürita mõistatada, mis juhtus madalate (<40Hz) sagedustega.
(mitte, et ma tahaks PCM'i kallal vinguda aga ...)
24.12.2002 at 13:25
Erkki

Bassikõlar
OK, ehitan siis audio installi asemel hoopis auto kiiremaks ja installin audio parem koju. Kas teab keegi soovitada usaldusväärset firmat, kes tegeleb kodu audio projekteerimisega?? Ma pean silmas just tehnilisi lahendusi minu konkreetset tuba arvestades.
Sry for OT.

El Camino '68
F150, 2011
Life begins at 1000 Hp...
24.12.2002 at 17:09
tfr

Bassikõlar
quote:
Erkki: Kas teab keegi soovitada usaldusväärset firmat, kes tegeleb kodu audio projekteerimisega?? Ma pean silmas just tehnilisi lahendusi minu konkreetset tuba arvestades.
Sry for OT.

Hi-Fi Klubi vast.
24.12.2002 at 18:06
Erkki

Bassikõlar
Thanks, uurin sealt edasi.

El Camino '68
F150, 2011
Life begins at 1000 Hp...
24.12.2002 at 18:33
Jaan
Bassikõlar
See raadio ümberehitamine teeb asja mõttetult keeruliseks.Aga ma saan Su soovist aru-disain on muidugi oluline.DIN mõõdus 2poldiga(keeratava nupuga) raadiotest peale McIntoshi olen kohanud paari vanemat Alpine toodet, kusjuures asjal on standardvarustuses korralik liiniväljund isegi olemas!Aga neid on raske leida tänapäeval...Väga vähesed tolle aja autopillid tegid normaalset häält.Aga see on kõige olulisem just...eelvõim on ju seal sees...lõpukivi on seevastu ca 10% moonutuse allikas traktis-eraldi lõppvõim korralike transsidega ca 1% THD kanti;)Võimendi valimisel kuula kindlasti häält- paljalt andmete põhjal on võimatu järeldada, kas pill on meeldiva häälega Sinu meelest või mitte.Igal tootjal on oma kindel arusaam heast helist pealeselle.JBL & Rockford Fosgate on hea valik hardrocki jm sellise tarvis,kuid jazz & klassika nendega ei mängi.Nakamichi või DLS tulevad jälle nendega hästi toime.Võim & valjukad sobita omavahel ligilähedaste RMS või nominaalvõimsust näitavate andmete järgi, võimul hea kui väike võimsusevaru.Võimu sisendtundlikkust saab alati väiksemaks keerata ja damping saab olema sedasi ka parem...Põhitähelepanu pööra kindlasti esikanalitele-hea kui suudad leida ustes ruumi u. 8-10l (16cm)midbassi kastide jaoks.Alla 6l kast unusta ära-suuremat rumalust on raske ette kujutadagi-parem keera siis midbass juba lihtsalt polstri külge, las ta mängib ukse sisse.Kus on kaunis märg tal küll...Olenevalt sellest, kas Sul tuleb 2 või 3 ribaline süsteem ürita leida midbassiga samalaadset rõhku andvad keskriba/kõrgete valjukad.Ja nii, et võimalikult sirge karakteristik läbi vahemiku saada.St. sealt, kus midbass ära hakkab vajuma keskriba alustaks ja sealt, kus keskriba kara vajuma hakkab kõrge kenasti juba mängida suudaks:)
2 ribaline süsteem , mida põhiliselt müügil võib kohata, on pahatihti ilma korraliku keskriba taasesituseta, või on siis seal mingi ribade ülekattega tekitatud "virtuaalne" keskriba.Küll harvemal juhul-korralikku keskriba see ikkagi ei korva.Ah jaa, säti vähemalt kesk& kõrge tulema võimalikult samast punktist- lähem kanal kergelt nina eest mööda ja kaugem otse Sinu kõrva suunas:)
Siis see subbari teema lõpuks:)Eraldi võim kindlasti ja sama reegel- mida suurem varu seda parem...Siin ei ole suurt vahet, kas 1 või teise firma toode, peaasi, et piisava amplituudi väljundisse veab)Sõltuvalt Sinu midbasside võimekusest madalat otsa mängida peab sub selle alumise otsa taasesituse võimaldama...ca 200-20Hz.Kui väga metsa panin, las mõni selle ala professionaal parandab...Sub ei pea vältimatult olema mingi megasuur, ka 8" võib päris abiks olla teatud juhul.Kui Sa ei taha suurt rõhku saavutada, ei ole see nii kriitiline.Aga kinnine kast on eelistatud minu arvates.Ja jälgi tootja poolt ettekirjutatud litraazi, kui kasti teed.Teed väiksema, tuleb resonantssagedus kõrgem, teed suurema tuleb madalam.

25.12.2002 at 00:53
Jaan
Bassikõlar
Erkki!
Kui nende hifigurmaanide poodidesse lähed, võta kindlasti kaasa võimalikult palju igasugu erineva(kuid võimalikult kvaliteetse) muusikaga plaate.Ka rock & hard rock asju just.Kui mingi kindlate nende poolt valitud lugudega kaste demoma hakkavad(niikuinii nad seda üritavad), pista külma näoga WASP, Judas Priest või Rammstein tulema ja kuula.Hea kõlari tunned sellest, et ta mängib kõike hästi.Ja erinevad instrumendid ka kuulda on;)Jälgi, et Sul oleks kaasas kindlasti mõni lugu naisvokaaliga,mõni meesvokaaliga ja klaveriga midagi kah.Ühesõnaga, mida rohkem erinevaid instrumente sama kastiga läbi kuulad, seda parem.Ma tean, et see minu jutt neile kindlasti ei meeldi:P aga nad on ju müügimehed...Sry nüüd tuli OT.

25.12.2002 at 01:21
PlyVal64
Bassikõlar
quote:
Jaan: See raadio ümberehitamine teeb asja mõttetult keeruliseks.Aga ma saan Su soovist aru-disain on muidugi oluline.
Jaan, reaalses elus oleks Sul isegi õigus... kuid tundes Margust, siis see "mõttetu keerulisus" just teda ju võlubki (ja jumal tänatud, et keegi viitsib-oskab "nokkida" pisiasjade kallal). Üks noormees, nähes Margust pääle mitme-setme aasta, ütles esimesena: "see on too onu, kes läbipaistva raadio ehitas." Peaks kõik ütlema?
No ja näiteks mind huvitab kah, kuidas 72 aasta USA stereoraadiole saaks vähe kobedama soundi sappa (pole küsimus Sulle, tean, kuidas saab). Lihtsalt mõnedesse autodesse ei ole "ilus" miskit kaasaegset raadioaparaati installida ... 64` Plys tuleb kuulata Rock`n`Rolli krõbisevatest kõlaritest ja soovitatavalt "saviplaadist" kopitud 5korda vahelekerinud kassetilt!
25.12.2002 at 01:29 Last edited 25.12.2002 at 01:30 by PlyVal64
peep

Moderator
Bassikõlar
Ehk on siiski parim lahendus vana raadio jätta kus ta on ja uus süsteem peidetult installida ning puldiga juhtida ? See küll kahjuks Margusele ei sobi ilmselt hinna tõttu - ta tahtis ju odavat lahendust.

Mis musa kuulamist üldiselt puudutab siis minu jaoks käib autosõit ja muusika kuulamine kokku täiesti lahutamatult - mõlemad loovad hea feelingu ja samaaegselt on veel eriti mõnus.:) Hi-Fi kõrgtasemest on suht poogen, muusikalist kuulmist mul niikuinii pole. Kodus kuulan väga vähe.
25.12.2002 at 10:07
jaanus

Bassikõlar
quote:
Jaan: Erkki!
Kui nende hifigurmaanide poodidesse lähed, võta kindlasti kaasa võimalikult palju igasugu erineva(kuid võimalikult kvaliteetse) muusikaga plaate....
Peaaegu. Ma küll ise tegin vastupidi - jätsin cd-d koju ja tassisin kõlareid edasi-tagasi, kuni sobivad leidsin, kuna poes kipuvad kõlarid hoopis teist häält tegema, kui kodus.

"Bassikõlarist" veel niipalju, et ka koduaudio puhul loobusin sellest, kuna kõik mida sai testitud panid terve maja laulma ning solkisid soundi oma kõminaga ehk tegid seda mida 1 bassikõlar kõige paremini teha oskab. No ei meeldi mulle selline asi nagu bassikõlar - see on nagu ****, kes kõik ilusa oma mölaga ära rikkuda oskab.

25.12.2002 at 11:22
jaanus

Bassikõlar
quote:
Erkki: OK, ehitan siis audio installi asemel hoopis auto kiiremaks ja installin audio parem koju. Kas teab keegi soovitada usaldusväärset firmat, kes tegeleb kodu audio projekteerimisega?? Ma pean silmas just tehnilisi lahendusi minu konkreetset tuba arvestades.
Sry for OT.
Ühtegi firmat ei tea aga on 1 asjalik tuttav - http://www.goodwin.ee/sulo/ajaviit/index.html
25.12.2002 at 11:36
Ragnar
Bassikõlar
Mnjah, vaat kui me siin heast soundist räägime, siis üldiselt ka kodus peaksime ühe toa lausa muusika jaoks eraldama, igasugused esemed sealt kaotama(lisaks aknad), toa isoleerima muust maailmast (looma stuudiovaikuse) ning alles siis saame seda õiget nautida (selline tuba on ka mul plaanis kunagi teha..;) ). Ehk, et kui me seda kõige ainuõigemalt taga ajame, on lõpptulemus see, et me ei saa üldse mitte halligi teostada - sest meie põhimõtetest tulenevalt on kõik mõttetu. Ma julgen väita, et mul seda muusikalist kõrva jagub... - aga iga teine igapäevaliikur ilma helisüsteemita on minu jaoks mingisugusest hetkest alates lihtsalt tükk liikuvat vanarauda - kuna mootori võimsuse ning väljalaske nautimine on piiratud. Ma ei saa väita, et ma ei naudiks lihtsalt sõitu/kulgemist - aga paraku see muutub monotoonseks. Lahendus: mootoriosa jätkuvalt edasi arendata, samas dailydriver'it pidada pidevalt mootori modidega - tänaval juu seda piiramatult nautida ei saa..., tupik!
Jääb üle luua muudmoodi meeleolu, millega omakorda saab muusika väga hästi hakkama - mida kvaliteetsem esitus kui ka taasesitus, seda parem meeleolu.
25.12.2002 at 13:59 Last edited 25.12.2002 at 14:01 by Ragnar
partel

Bassikõlar
Auto helisüsteemi juures on minu jaoks kõige rõvedam see kui kvaliteetsest süsteemist kostub kommertsraadio..
26.12.2002 at 13:47
angel
Bassikõlar
minu autos om balaupunkti makk k6larid ees4 ja taga ustes2 ja aknalaual kah 2x pluss meie oma AUDESE supakad ja olen selle audese suppakaga yli rahul enne oli infinity oma ja see oli ikke paras s...t
27.12.2002 at 19:44
margus61
Bassikõlar
Tänud nõuannete eest.

Vaatasin ja mõtlesin ja otsustasin, et jätan tehase originaali kogu oma ainsa väikese uhke valjukaga. Et siis uudised ja ilmateade jäävad põhiliseks kuulamise objektiks.

(Ainult 2 AM-i mehh. mälu asemele modin FM-i mälud, see on lihtne.)
30.12.2002 at 09:31
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Bassikõlar   1 2  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2025. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.