register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Rihm või el. mootor?   1 2  
Poster Message
madis
Rihm või el. mootor?
Pärtel ära praali.
+20 hp oleks üle 10% lisa

El. veepumba eelis on ju ka see, et peale mootori seismajäämist saab ta veel mõne aja töötada, seega ei teki ülekuumenemist jms.
Hind on iseasi, minu eesmärk on ikkagi 3.7 tagasild. Huvitav, millal ma selleni jõuan ?
10.01.2003 at 10:37
peep

Moderator
Rihm või el. mootor?
El. veepumbaga ülekuumenemise jutt on täielik BS ! El. pump on juba ammu kasutusel võistlusautodel ja viimastel aastatel on tehnoloogia nii palju edasi läinud, et ka tänavaautodele võib neid panna. Ja probleem polnud mitte jõudluses vaid ressursis - nüüdsed el. pumbad kestavad sama kaua kui traditsioonilised.
10.01.2003 at 11:03
partel

Rihm või el. mootor?
Millest jutt käib kas võistlusautost või daily driverist?

Võistlusautodel on el veepump seetõttu, et saaks seisvat mootorit maha jahutada. Mootor ise töötab mõned sekundid, nii et teatud kompromiss on võimalik. Ning sageli on selle hankimise põhjuseks vaid marketingi ohvriks langemine. Ning lisaks (kui ei ole) tuleb hankida veel ca 4K maksev elektrivent.

10 sek ja aeglasemad autod saavad väga hästi ka Moroso pump drive kitiga hakkama (alla $100).

El pump ei suuda veesärki piisavalt survestada ja seetõttu on plokikaaned mõne hetkega liiga kuumad.

Ja konkreetse setupi fännamisel tasub veenduda, et tegemist on ikkagi bensumootoriga :)
10.01.2003 at 12:02
BlueStang

Rihm või el. mootor?
Pärtel, sa hakkad isegi mul vaikselt üle keerama - varem ma pole sinu "suurusehullustuse" suhtes sõna võtnud.

Nüüd aga jääb mulje, et isegi uskatest ei või Tehnika all sõna võtta, kui nad juhuslikult on alla 2000 hp ja aeglasemad, kui 5sek.

Ilmselt pean pärtli arvates oma auto kohta nõu küsides kolima ka Vaba teema alla, või veel parem - üldse ärakolima siit.

10.01.2003 at 12:19 Last edited 10.01.2003 at 12:35 by BlueStang
peep

Moderator
Rihm või el. mootor?
quote:
BlueStang: Küsimuse tagamõte tegelikult oli selles, kas blowerit ringi ajama saaks panna eraldi elektrimootori, kuivõrd vändarattalt ringiaetuna blower ise võtab mootorist ära ca 30% enda toodetud hobujõududest. Elektiline ringiajamine oleksehk efektiivsem, eriti, kui blowerit ennast ei õnnestu eriti olemasoleva rihmasüsteemi vahele hästi aretada.
Ja kui siis nagunii elektimootor juba peale saab, siis on mõtekas ka muud lisaseadmed selle taha panna.

No selle teema kohta on siin foorumis infot rohkesti. Kasuta search'i võtmesõnad on "kompressor" ja "elektriline" !
10.01.2003 at 12:22 Last edited 10.01.2003 at 12:25 by peep (Moderator)
minimum
Rihm või el. mootor?
quote:
BlueStang: Ja kui siis nagunii elektimootor juba peale saab, siis on mõtekas ka muud lisaseadmed selle taha panna.
ei taha küll eriti torkida aga minu loogika ütleb, et Sa peaksid oma stangile trolli sarved samuti installima et niisuurt elektrimootorit ära toita, mis veaks ringi blowerit ja muid vidinaid

10.01.2003 at 12:29
BlueStang

Rihm või el. mootor?
quote:
minimum: Sa peaksid oma stangile trolli sarved samuti installima et niisuurt elektrimootorit ära toita, mis veaks ringi blowerit ja muid vidinaid

Siin on juba mõtekas bensumootor üldse vahelt ära visata ja pole miskit blowerit tarviski - 1000kw el.mootor pole üdsegi suur ega raske:D

Aga ok, aitab teooriast küll. Sain enda jaoks asjad selgeks:)

10.01.2003 at 12:33 Last edited 10.01.2003 at 12:35 by BlueStang
partel

Rihm või el. mootor?
quote:
BlueStang: Pärtel, sa hakkad isegi mul vaikselt üle keerama - varem ma pole sinu "suurusehullustuse" suhtes sõna võtnud.

Nüüd aga jääb mulje, et isegi uskatest ei või Tehnika all sõna võtta, kui nad juhuslikult on alla 2000 hp ja aeglasemad, kui 5sek.

Ilmselt pean pärtli arvates oma auto kohta nõu küsides kolima Vaba teema alla, või veel parem - üldse ärakolima siit.
Ma lihtsalt ei saa aru, miks sa tahad oma autot ära rikkuda mingite imenippidega, selle asemel, et kasutada läbiproovitud lahendusi, mis ka tulemuse annavad.
10.01.2003 at 12:38
5.0
Rihm või el. mootor?
quote:
partel:
quote:
BlueStang: Pärtel, sa hakkad isegi mul vaikselt üle keerama - varem ma pole sinu "suurusehullustuse" suhtes sõna võtnud.

Ilmselt pean pärtli arvates oma auto kohta nõu küsides kolima Vaba teema alla, või veel parem - üldse ärakolima siit.
Ma lihtsalt ei saa aru, miks sa tahad oma autot ära rikkuda mingite imenippidega, selle asemel, et kasutada läbiproovitud lahendusi, mis ka tulemuse annavad.

kui kõik kasutaksid ainult äraproovitud lahendusi, siis elaksime puu otsas (või umbes nii)

teise inimese tehnikahuvi ei maksaks küll laita, seda enam, et teiste tuimalt järgitegemine ei rahulda ju tegelikult enamust autohuvilistest ja
pealegi- ega siis kõike ju kohe tegema ei hakata- kõigepealt ikka uuritakse ja küsitakse nõu ("küll sa oled rumal" ei ole nõuanne)

algne küsimus ei olnud ju sugugi mingi üldfilosoofiline (kui kaua püsib Kuubal rahu), vaid üpris konkreetne ja ka tehniliselt teostatav (mõistlikkuse koha pealt ju arutletigi)

Kompressori ringiajamist elektriga olen ka ise mõtisklenud, aga jõudsin järeldusele, et probleemid ikka mõttetult suured.
10.01.2003 at 13:23
partel

Rihm või el. mootor?
Kellegi tehnikahuvi pole ma kunagi laitnud, aga R&D võiks siiski jätta professionaalsetele võistlejatele/jupitootjatele, kel on selle jaoks vastavad inim- ja materiaalsed ressursid. Nende leitud efektiivsed lahendused jõuavad tiheda konkurentsi tõttu jaeturule üsnagi kiiresti ning soodsa hinnaga.

Tehnikahuvi rakendamiseks on osade valimise ja konkreetse mootori/auto seadistamise vallas võimalusi rohkem kui aega.

Igiliikuri leiutamise asemel võiks pigem jälgida edukate võidusõitjate tegemisi.
10.01.2003 at 13:44
PlyVal64
Rihm või el. mootor?
tra, ma ei või, Pärtel! Uued autod paljud igasuguste el.mootorite abil käitatavaid lisaseadmeid evivad. Roolivõim neis tavalisim. Ja too Sinu kirjeldet veepumba jutt - BS - võta või Saabi H-mootor, mille pumpa väga edukalt kasutatakse(k.a. Tartus nähtud Hornet) ja ringi aetakse ... kojamehemootoriga! Ja need effektiivsed lahendused ka BS. Autonduses on nii palju NORME, et isegi aftermarket ei saa neist mööda, ehk toodavad "sreet legal" jubinaid. Ja need eriti head not legalid maksavad $$$. Siin jutt V6 Stangi kergest modimisest, mitte mingist Sinu unistuste TF-autost. t saaks garaazhis LISAKS :beer ka näpud õliseks teha ja endal oleks hea tunne!!
10.01.2003 at 13:56
partel

Rihm või el. mootor?
quote:
PlyVal64: tra, ma ei või, Pärtel! Uued autod paljud igasuguste el.mootorite abil käitatavaid lisaseadmeid evivad. Roolivõim neis tavalisim.

Jutt on elektri-blowerist ja veepumbast, mitte roolivõimust.
quote:

Ja too Sinu kirjeldet veepumba jutt - BS - võta või Saabi H-mootor, mille pumpa väga edukalt kasutatakse(k.a. Tartus nähtud Hornet) ja ringi aetakse ... kojamehemootoriga!

Hornet tegi linnas iga kilomeetri tagant jahutuspeatuse, maanteel pidi ka 7-10 km peal jahtuma.

Nagu ma ültesin, selline lahendus on võistlemiseks mõeldud, et seisvat mootorit jahutada, mitte igapäevasõidukile.
quote:

Ja need effektiivsed lahendused ka BS. Autonduses on nii palju NORME, et isegi aftermarket ei saa neist mööda, ehk toodavad "sreet legal" jubinaid. Ja need eriti head not legalid maksavad $$$.

Wow... Nii et igaüks võib kuuri all nikerdada parema ja odavama asja kui tuhandete spetsialistide loendamatute töötundide ning miljardite dollarite tulemusel valminud seeriatoodang on. Sellepeale ei oskagi midagi öelda...
quote:

Siin jutt V6 Stangi kergest modimisest, mitte mingist Sinu unistuste TF-autost. t saaks garaazhis LISAKS :beer ka näpud õliseks teha ja endal oleks hea tunne!!
Kerge modimine on juba tehtud, ma lihtsalt kahtlen elektribloweri jms mõttekuses. Käte õliseks tegemiseks on ka muid võimalusi. Näiteks V8 '66 stang.

10.01.2003 at 14:31
smr
Rihm või el. mootor?
quote:
partel:
quote:

Hornet tegi linnas iga kilomeetri tagant jahutuspeatuse, maanteel pidi ka 7-10 km peal jahtuma.

OT:

niisiis, siin räägid sa kuidas hornet koguaeg keema läks ning siin jällegi, et Hornet in +1000 hp tänavasõidu auto.

panen igaks juhuks teksit siia ka:
Partel:"1000+ hj tänavauto - seal pole midagi näha, ainult sõita, paljud on juba näinud eestimaa pinnal kasvõi 20.07 Raadi üritusel olnud TT Hornetit, mis on tänavasõiduauto ja on 1000+ hj. "

Seega näen ma kahte varianti:

1.kas see asja kõrvalt jälgimine ning kogemuste omandamine on kahjulikult mõjunud ning mälu pole enam see, mis ta kunagi oli.

või

2. Ajad sa meile siin kägu ning väänad fakte nii, kuidas sul parasjagu vaja on.

Alguses oli lõbus lugeda, kuidas mõni mees on nii pühendunud ühele teemale, kuid nüüdseks on välja tulnud, et see pole mitte pühendundumus, vaid silmaklapid ning põikpäisus, mis kipuvad just kõige rohkem maailmas arengut takistama.
10.01.2003 at 14:48
partel

Rihm või el. mootor?
quote:
smr:
Seega näen ma kahte varianti:

1.kas see asja kõrvalt jälgimine ning kogemuste omandamine on kahjulikult mõjunud ning mälu pole enam see, mis ta kunagi oli.

või

2. Ajad sa meile siin kägu ning väänad fakte nii, kuidas sul parasjagu vaja on.

Horneti tõin näiteks ainult selle pärast, et rahvas on seda oma silmaga näinud, ehk et vältida stampvastust "sellist autot ei ole olemas".

Aga möönan, et see pole kuigi hea näide. Esiteks on koguka vahejahutiga twin-turbo V8 autosse mahutamine keeruline, mistõttu sel konkreetsel autol polnud mootori enda jahutus kuigi hästi lahendatud. See ei tähenda, et paremini ei saaks teha.

quote:

Alguses oli lõbus lugeda, kuidas mõni mees on nii pühendunud ühele teemale, kuid nüüdseks on välja tulnud, et see pole mitte pühendundumus, vaid silmaklapid ning põikpäisus, mis kipuvad just kõige rohkem maailmas arengut takistama.

Silmaklapid ja põikpäisus - sellega ma puutun tihedalt kokku, aga ma üritan siiski inimeste silmaringi avardada ja põikpäisust pehmendada arenenud riikides toimuvat refereerides. Teine võimalus oleks kahjurõõmsalt irvitada, aga tqhq sai loodud just hariduslikel eesmärkidel...
10.01.2003 at 15:14
PlyVal64
Rihm või el. mootor?
quote:
partel: Wow... Nii et igaüks võib kuuri all nikerdada parema ja odavama asja kui tuhandete spetsialistide loendamatute töötundide ning miljardite dollarite tulemusel valminud seeriatoodang on. Sellepeale ei oskagi midagi öelda...
Ja just nii, sest kogu see asi on alanud just kellegi nökerdamisega pihta. Kas just parema, kuid odavama kindlasti. Ja kordades odavama. Ja kvaliteeti saab kah tagada vastavate seadmete olemasolul. Näiteks Dvigatel oleks suutnud teha valmis sellise täpsusklassi ja töötlustasemega vidinaid(ja metallidest, mida vaid rikkad F-1 tiimid võisid endale lubada), mida USA-mandri dragracerid ettegi kujutada ei oska + Pöögelmanni tehas samaulmelist elektroonikat. Neist esimeses on veel üht-teist säilunud, teine suht põhjas omadega. Ei maksa ainult brandist unistada ja iseenda teadmistes-oskustes kahelda ... +mutrivõti võiks kah käes püsuda(mis Sinu puhul siiani selgusetuks on jäänud!)
10.01.2003 at 15:14
partel

Rihm või el. mootor?
quote:
PlyVal64:
quote:
partel: Wow... Nii et igaüks võib kuuri all nikerdada parema ja odavama asja kui tuhandete spetsialistide loendamatute töötundide ning miljardite dollarite tulemusel valminud seeriatoodang on. Sellepeale ei oskagi midagi öelda...
Ja just nii, sest kogu see asi on alanud just kellegi nökerdamisega pihta. Kas just parema, kuid odavama kindlasti. Ja kordades odavama. Ja kvaliteeti saab kah tagada vastavate seadmete olemasolul. Näiteks Dvigatel oleks suutnud teha valmis sellise täpsusklassi ja töötlustasemega vidinaid(ja metallidest, mida vaid rikkad F-1 tiimid võisid endale lubada), mida USA-mandri dragracerid ettegi kujutada ei oska + Pöögelmanni tehas samaulmelist elektroonikat. Neist esimeses on veel üht-teist säilunud, teine suht põhjas omadega. Ei maksa ainult brandist unistada ja iseenda teadmistes-oskustes kahelda ... +mutrivõti võiks kah käes püsuda(mis Sinu puhul siiani selgusetuks on jäänud!)
Maha turumajandus, spetsialistid, know-how ja kaubandus! Teeme kõik ise ja paremini!

Ehk viitsid ka autotööstusega seotud firmadele teatada, et neil on lips läbi ja võiksid poe kinni panna, kuna autoomanikud teevad edaspidi kõik ise.
10.01.2003 at 15:30
LaSa

Moderator
Rihm või el. mootor?
ahh, ärge tehke tobedaid üldistusi...
10.01.2003 at 16:58
peep

Moderator
Rihm või el. mootor?
quote:
partel: Silmaklapid ja põikpäisus - sellega ma puutun tihedalt kokku, aga ma üritan siiski inimeste silmaringi avardada ja põikpäisust pehmendada arenenud riikides toimuvat refereerides. Teine võimalus oleks kahjurõõmsalt irvitada, aga tqhq sai loodud just hariduslikel eesmärkidel...

Sellist juttu on piinlik lugedagi. :(
10.01.2003 at 18:13
PlyVal64
Rihm või el. mootor?
Shallalaa, Ply sai lõpuks Pärtli närvi aetud (a küll tuli idiootsust kuvarile "imeda"). Muidugi paneme kinni, teeme ise ja teatatud kah juba!
Aga tegelikult, Pärtel, midagi võib inimene ikka ise kah teha! Kasvõi sellise plaadi mootori ette, kuhu siis need elmootoriga ringiaetavad vidinad kinnitada. Mõte selles, et KÕIKE ei pea teps mitte ropu raha eest kusagilt USAst tellima, siinsed treialid-freesiad-plasmalõikajad suudavad enamuse selliseid vidinaid ära teha.
Enamus siin loeb V8Magazini ja pidevalt "vesistab" soomlaste käsitööoskuse üle. On seal siis midagi üleloomuliku tehtud, mida Eestis ei peaks saama teha? Kurask!, kui soomlane teeb enam-vähem kodugaraazhis loodetavalt maailma kiireimat turbo-dragsterit mootorist kereni(mõtlen seda Celicat), siis Sina "jahud", et "miljardid taalad... etc.". Eneseusk on asja nimi, mitte mingid unistuste TF autod, Pärtel!
EDIT: mul lihtsalt mõnikord "viskab ära" see pidev eestlsate hädaldamine, et mitte midagi ei saa teha, midagi ei osata siin teha ja et kõigeks on rämedalt(miljardeid$$$) vaja. Vaadatagu, kes Made in Estonia nime all maailma tipus on: venelased eestis. Tartu laserid, mida kogu maailm meditsiinis kasutab; Audes, Balti Laevaremont(99% venelasi); pole see Shmigun ju kah eestlane jne. Sest nad ei hädalda kogu aeg. No ja mõni eestlane on kah, kogemata: veemootorisportlased; mõni suuskaja; näh, üks tsiklimees äsja ja üks automees rallitab kah. Pool kosmost(teise poole vallutas vast USA ja NASA) on vallutatud Pöögelmanni tehase mikroskeemidega, aga eneseusku meil ikka veel pole. Ja Pöögelmanni juhtisid eestlased(Uffert, Sargla ja teised).
10.01.2003 at 22:45 Last edited 10.01.2003 at 22:59 by PlyVal64
partel

Rihm või el. mootor?
Roppu raha maksavad vaid tipptaseme lähedased race värgid, muidu on konkurents ja seeriatoodang hinnad suht alla ajanud. Hj/EEK suhtes pole midagi vastu panna. Kui pole vaja iga viimast hobust vms välja pigistada, siis pole vaja ka midagi ise leiutada, kõik on olemas ja seeriatoodangus.

Ühte asja tahaks selgemalt välja tuua: eestlane on juba kord selline leiutaja (ja ma ei kahtle, et on tehtud maailmataset ületavat asju) aga seda leiutamishuvi võiks rakendada mitte uute juppide valmistamiseks, vaid olemasolevate juppide kombineerimiseks. Kui võtmekomponente on kümneid ja sadu erinevaid, siis kombinatsioonidest ei tohiks küll puudust tulla. Pluss veel praktiliselt piiramatu seadistamisvõimalus.

Iga mootor ja auto on eriline, ning seadistamisel on tööpõld praktiliselt piiramatu.

P.S. Turbo dragsterid ei ole kiired
10.01.2003 at 23:04
urmas
Rihm või el. mootor?
Ply!
1. Veneaegsed sundmonopolistlikud tehased kukkusid vabaturu keskkonnas esimestena kokku. Veneaegne "kõrgtehnoloogia" ja tänane "otsiv vaim" ei ole võrreldavad suurused.
2. Vanaema vokiga kolbi ei trei. Materjali, tööpingi ressursi ja tööaja varastamine tööandjalt on äärmiselt taunitav lugu. Kahjuks on ka siin foorumis mitmed "tegijad mehed" olnud. Soomlastel on OMA tööpingipark ja vargil keegi ei käi.
10.01.2003 at 23:18
urmas
Rihm või el. mootor?
quote:
partel: Ühte asja tahaks selgemalt välja tuua: eestlane on juba kord selline leiutaja (ja ma ei kahtle, et on tehtud maailmataset ületavat asju) aga seda leiutamishuvi võiks rakendada mitte uute juppide valmistamiseks, vaid olemasolevate juppide kombineerimiseks. Kui võtmekomponente on kümneid ja sadu erinevaid, siis kombinatsioonidest ei tohiks küll puudust tulla. Pluss veel praktiliselt piiramatu seadistamisvõimalus.
Väga õige jutt. Ainult teadlikult "unustad", et kõik tegijad on samm-sammult oma praktikast kõikvõimalikud tehnilised etapid läbi lasknud. Palja teooriaga TF ehitama ei hakka.
10.01.2003 at 23:22
partel

Rihm või el. mootor?
Asi ongi just õigete osade valimises ja seadistamises. Ja selle jaoks läheb väga spetsiifilist teooriat ja kogemusi vaja, et täppi panna.

Mainitud TF on ses mõttes väga hea näide, et asi pole osades, ega võimsuses, vaid selle mahapanekus, mis on nagu köietants. Praktiliselt kõik sõltub seadistusest (kogemus), mitte osadest ($$$). Veel parem, FC's, kolmest rahalises mõttes tipptiimist õnnestub see vaid ühel. Ning nii mõnigi tagasihoidliku eelarvega tiim on stabiilselt edukas olnud.

Sama käib ka tänavaautode/bracketi kohta, foorumites leidub nii mõnigi, kes teeb "romulajuppidest" tehtud pump-gas autoga tuule alla $$$ "tänavaautodele". Asi on mõistlikus combos, mitte $$$ ega imenippides.
11.01.2003 at 00:12
PlyVal64
Rihm või el. mootor?
quote:
Mustang GT 94: Ply!
1. Veneaegsed sundmonopolistlikud tehased kukkusid vabaturu keskkonnas esimestena kokku. Veneaegne "kõrgtehnoloogia" ja tänane "otsiv vaim" ei ole võrreldavad suurused.
2. Vanaema vokiga kolbi ei trei. Materjali, tööpingi ressursi ja tööaja varastamine tööandjalt on äärmiselt taunitav lugu. Kahjuks on ka siin foorumis mitmed "tegijad mehed" olnud. Soomlastel on OMA tööpingipark ja vargil keegi ei käi.
Kõik õige! Selle kunagise varastamisega ja hää aja meenutamisega puutun ju pea iga päev kokku! Unicu vanadele meestele on raske kapitalismi seletada(enamus ju justnimelt varastasid aega, seadmeid ja materjale omdelt tööandjatelt). ja seetõttu eriti uusi restaureeritud uunikume ka ei teki.
Kuid nüüdseks on uuesti tekkinud selliseid tehaseid ja ettevõtteid eestisse, kus tehnoloogiat on. Pole see asi nii hull ühtegi, et seda OMA tehnoparki poleks! Lihtsalt hakkab see "otsiv vaim" lõplikult kaduma.
11.01.2003 at 15:30
partel

Rihm või el. mootor?
Mõtlesin siis ka natuke ja hakkasid meenuma päris mitmed karmimate võistlusautode osad, mis on USA väliselt tulnud ja seal kohe omaks võetud kui uus tipptase. Ja paljud asjad hoitakse põhimõtte pärast salajased, kuigi usa ettevõtjad on leiduritega "vestelnud" ning "ettepanekuid" teinud.

Pärit on need UK'st, Austraaliast ja põhjaeuroopast, ehk arenenud õllekultuuriga riikidest :rolleyes
11.01.2003 at 15:49
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Rihm või el. mootor?   1 2  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2025. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.