register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Karpa vajab reguleerimist   1 2 3 4  
Poster Message
79capri

Karpa vajab reguleerimist
quote:
CoachMan: Minu karpal reguleeris segu elektroonika (täitsa haige süsteem) ja seetõttu oli soovitus osta mõistlikum karpa ja elektroonika välja visata (mis ka plaanis on).

To Coachman:Mul oli sama probleem 318cid chrysleriga. Lõppuks oli leitud '86 Dodge Ram'i oma sisselaske kollektor koos täismehaanilise 4bbl.Rochester karpaga. Ja asi toimus.
19.05.2003 at 13:20
camsist

quote:
gets: Nõelad on ainult primarite peal. Secondaridel on ainult düüsid, mida vahetada. Vähemalt nii olen mina aru saanud.
Nii nad on jah. Aga nõelad mängivad kaasa ka WOT kiirendamisel, sest secondarid hakkavad avanema siis kui primarid on 65% lahti ja siis mõjutab bena voolavust nõela ots, lisaks siis secondaride düüsidele.
quote:
Selle pildi järgi oleks nagu kurjajuur see Discharge Nozzle
Ei usu hästi, kui ta tõesti ummistunud ei ole siis peaks ta toimima. Sellega ei anna ju midagi ettevõtta. Tuleb ikka düüsi kaela süü veeretada - ma arvan?!
quote:
Tekkis veel selline mõte, et kas karpaga äkki ei peaks koos vahetama ka sisselaske?
Ei tea, ega see AFB mingi ime pole, et talle lihtne sisselase ei kõlba. Ma olen endiselt veendund, et viga on ikka karpa reguleeringus (düüsid jne.)

19.05.2003 at 13:53
gets
Ohjah, panin TopPartsi järgmiseks nädalaks aja kinni.
Arvati, et tavaliselt on saanud hakkama lihtsalt reguleerimisega, st. ei ole vaja läinud tuning-komplekti (soodushind hetkel ~1300.-), mida mulle müügipoolelt lahkelt soovitati :). Vanema karpa puhul ainult võibolla tihendid väsinud ja lagunenud (~800.-).
Eks annan teada, mis tulemus on.
19.05.2003 at 14:43 Last edited 19.05.2003 at 14:45 by gets
camsist

Otsisin thirdgenist teemakohast juttu ja leidsin päris huvitava õpetuse:

Here is a procedure for tuning the bog out of the carb.

*You do not clear up bogs & stumbles by jetting the carb up. You change jets to change your A/F ratio at full throttle. Stumbling and bogging is caused from the transition to full throttle metering.

*The very first thing you do is to check how you are driving. Do you slam the pedal quickly to the floor? if so then this is wrong. A carburetor does its job much better when you roll the throttle smoothly, not in a stabbing action.

*Next you work with the accelerator pump-shot circuit on the carb. If you already have the lever in the top hole (closest to the plunger), then the next step is to go to a bigger pump nozzle (number printed on top of nozzle). You remove the air-horn and replace the nozzle with a larger one. I run a #45 or #46 on my 750.

*The next step is to try stiffer springs under your metering rods.

*The next step would be to increase the accelerator pump-shot stroke length (a custom mod). You can drill another hole in the bottom lever and straighten the rod slightly to increase the ratio of the pump. Then you must clearance the top of the air-horn around the plunger so the lever does not hit the carb.

*The next step would be to go richer (smaller) on the power-step of your metering rods (the tips).

You shouldn't have to go past these steps. These steps already assume that you have a good initial timing (15 to 20 degrees) and an aggressive timing curve. It also assumes that you have no vacuum leaks or internal engine problems like an over-tight rocker or cracked valve.
As a last resort I might try putting a 1" 4-hole spacer under the carb to increase low-rpm signal.

Tundub, et peaks siiski ennekõike kiirenduspumba ning siis vedrude ja nõelte kallale minema... aga, et seda teha peaks paar nõela ja vedru ka olema... tellisin tuning kiti ära, peaks nädalalõpu poole kätte saama... eks siis katsetan ja tuunin ja annan teada kuidas läks...

19.05.2003 at 15:07 Last edited 19.05.2003 at 15:12 by camsist
gets
Njah... Siinpool vist karpa vahetus päevakorda liigub.
Top Partsist arvati, et liiga suur karpa selle mootori kohta, ei teki piisavat vaakumit igasuguste vidinate 100% töötamiseks. Ka netis soovitatakse 305cid mootoritele 500cfm karpasid, mul aga 600cfm hoopis. Puterdamise ja väljasuremise kõrvaldamiseks aitaks secondary düüside vahetamine, kuid nii ehk naa jääks palju rüüpama.
Et tegu ei ole kiirendusautoga, siis küttekulu mõneti tähtis.
27.05.2003 at 13:15
ylovoitka
Foke'l on (oli) minuarust ka 305 mootoril 600cfm ja tuksus väga korralikult, kütust võttis ka vähe.
27.05.2003 at 13:25
newton

Moderator
Mina isegi kunagi mõõtsin vaakumit Erkki abiga, oli igati kenad 20" Hg tühikäigul. 305 ja 600 CFM Holley. Täpseid kulunumbreid ei oska öelda, midagi tapvat ei olnud.

Kui sa mittetöötavate vidinatena mõtled ntx. pidurivõimu, siis vist alla 15" hakkaks midagi tunda andma. Kokkuvõttes peaks 600 CFM-ist 305-le asja saama küll.
27.05.2003 at 14:17
gets
Jap, autol järgi käies otsustasime, et abi oleks paarist düüsist. Tellisin tuning-kiti, eks vaatab, mis saab peale düüside, vedrude ja nõeltega mängimist.
Praegu pidi olema part throttle lahjapoolne ja WOT liiga rikas.
27.05.2003 at 16:02
margus61
Olen pusinud AFB-ga mitu aastat, aga kordagi pole korralikult asja ette võtnud, ainult nii vahete vahel nõelu ja düüse vahetanud. Aga mitte huupi.

Avaldan puhtalt oma arvamuse ja kogemuse. Regullimiseks sõidukatsetega oleks vaja ledidega lambda näitajat rooli peale ja muidugi düüsi/nõela komplekti ja aega.

Vaja reguleerida kolme põhilist rezhiimi, cruising speedi, kus on jäme nõelaosa primary düüsis. Half throttle, kus on peenike nõelaosa primary düüsis ja full throttle, kus mängib lisaks secondary düüs. Mul probleem selles, et ei saa aru, millal vaakum kolvikesed lahti laseb. Plaanin valgusdioodid indikaatoriks panna, siis saab aru, millal cruise halfiks üle lähab, ja kumb nõela osa muutmist tahab.

Su sümptomite järgi tundub, et jäme nõelaosa annab liiga lahjat segu. Mul oli omal hommikuti samuti, kui cruising speedil lahja segu sai. Vastutasuks saad väikese kütusekulu. Kiirenduspumba võiksid ehk rohkem peale andma panna (siis hoob üks auk karbussile ligemale, et pikema käigu teeks. Kui vaja, annan sulle peenemad nõelad proovida (no näen, et sul juba omad tellitud).

See, et sec düüsid prim omadest väiksemad, pole mul nagu paika pidanud. Hoopis suurematega läks full throttle heaks.:)

Orig juhend on mul ka, aga see vist pole targem, kui siin netis olev. Abiks on tabel, mis näitab düüsi tegelikku pindala arvestades konkreetse düüsi ja nõela läbimõõtu (siis kahe ringi pindala vahe). Juhendi õpetus läbimõõtude vahest jääb ebatäpseks. Kui soovid, meilin (kuigi vahest on huvitav keskkooli matemaatikat meenutada).

Mul on 625 mehaanilise secondaryga 302 cid peal. Peaks tööle saama küll.
27.05.2003 at 16:28
gets
Pole veel oma kiti kätte saanud.
Vahepeal Marguselt laenatud kitiga proovi tehtud. Paremaks läks tõesti, kui sättisin cruise optsiooni nõela abil rikkamaks. Kui vahetada veel primary düüs tsipa suuremaks oleks täitsa hea. Secondary düüsi kohta ei oskagi midagi tarka öelda, kui klapid kõik avatud ja pöördeid piisavalt kiirendab üsna rahuldavalt.
Vähemalt teab, et oma kitiga tuleb primarites segu hakata rikkamaks keerama. Ise kaldusin arvama, et vastupidi.

Edit: Ma olen aru saanud, et lambda andur on lihtsalt üks vidin, mis muudab takistust vastavalt heitgaaside koostisele? Põhimõtteliselt peaks olema võimalik kasutada suvalisel autol suvalist lambda andurit? Asi selles, et ei tahaks osta 2500.- krooni eest universaalset andurit, meisterdaks äkki ise.
08.06.2003 at 01:26 Last edited 08.06.2003 at 01:46 by gets
arvo
quote:
gets:...
Edit: Ma olen aru saanud, et lambda andur on lihtsalt üks vidin, mis muudab takistust vastavalt heitgaaside koostisele?
Põhimõtteliselt peaks olema võimalik kasutada suvalisel autol suvalist lambda andurit? Asi selles, et ei tahaks osta 2500.- krooni eest universaalset andurit, meisterdaks äkki ise.
Lambda andur ei muuda mitte takistust, vaid on pingegeneraator.Mõõdetav tulemus on tegelikult hapniku sisaldust heitegaasis.

Tuleb veel arvestada, et tema sisetakistus on küllalt suur ja pinge mõõtmiseks peab kasutama piisavalt suure sisetakitusega voltmeetrit.

2500.- ühe anduri eest on liiast, äkki oli see kahe hind?

08.06.2003 at 08:44
mrtn
2500,- on täiesti reaalne hind. mina lahendasin asja lihtsalt - ostsin universaalse, maksis pool sellest ja jootsin pistiku otsad ymber.
08.06.2003 at 09:58
gets
~2500.- on hind topis koos kruvikeste ja muude asjakestega ning näidikuga, mida saad suvalisse kohta üles sättida (salongi näiteks), kit ühesõnaga. Saad sõidu ajal jälgida ja vastavalt karpat ümber konfida.

Eks peab kuskile romulasse kolama minema ja lambda mõnelt masinalt maha kruttima. Ei tea küll hindasid, kuid loodan, et saab rohkem, kui neljandiku võrra odavamalt.
08.06.2003 at 10:22 Last edited 08.06.2003 at 10:24 by gets
Lembit
B-varuosana oli anduri hind ca 500 EEK. Poes.
Tuledega karbikesele ilmselt palju üle 100 EEK ei kulu.
08.06.2003 at 10:54
ylovoitka
Noh, Gets, üle poole kuu möödas, kui viimati teemast rääkisid. Kuidas siis karpaga lood on? Oled linnas küttekulu madalamaks saanud?
25.06.2003 at 13:49
gets
Ei ole alla saanud küttekulu. Küsisin just Top-partsist, ikka veel pole düüsikitti tulnud. See vist saadeti eksikombel kuskile Aafrikasse, ühed arengumaad kõik.
Sain sõidu pealt kiirendades tekkinud puterdamise ära käigukasti trossi reguleerimise teel. Vahetab tsipa varem alla.
Ilmad soojemad ja väljasuremise effekt järsul tallamisel tekib veel ainult miski paarkend minutit peale hommikust käivitamist. Mootor soe, siis on kõik ok, ainult see bensukulu pole hea (30% maantee, 70% linn läheb 20...22l).
25.06.2003 at 14:15
foke

mul ka peale torukollektorite ja flowmasteri allapanekut ei ole enam mootoritöö endine, nagu lahjavõitu oleks...
aga kulu on umbkaudu 10 maanteel, 18+ linnas. Linnasõidus ikka suur vahe tallamisel, oluline ka külma mootoriga sõitude arv.. samuti vahe sees, kas kökerdad kesklinnas ummikutes või lased sujuvalt äärelinnas või rohelises laines.

305-TH700
25.06.2003 at 15:01
camsist

quote:
gets:ikka veel pole düüsikitti tulnud
Krt, sama siin. Nüüd tellisin Summitist ära ehk nüüd paari nädalapärast on ikka kohal...

25.06.2003 at 16:48
camsist

No nii, kiti sain neljapäeval kätte, eile oli aega vähe katsetada... ladusin primaritele 2 astet väiksemad düüsid ja secondaridele 1 aste väiksemad ja nõelad ja vedrud vahetasin ka ära (ei mäleta milliste vastu aga numbritest võin hiljem rääkida) ja peab nentima, et nagu öö ja päev... kumm all aind põles... aga seda saja saab veel paremaks, secondarid tahavad veel fain tjuuningut ja vedrudega võiks ka veel katsetada.

Järeldus: ilma selle komplektita pole midagi teha....

12.07.2003 at 10:31
ylovoitka
Gets, kaugel düüsikit on? (ei lase teemal surra vaikselt)
15.09.2003 at 16:29
gets
Tahtsin siia kirjutada kah juba, kuid aega pole olnud teemat üles otsida.
Kuu alguses sai üle pika aja TopPartsist uuritud, kiti kohta. Selgus, et lausa kohal. Viisin auto sinna. Tuli välja, et nemad düüsikomplekti ainult tellinud. Düüside keermed muidugi Carteri karpale ei sobi :kill
Praegu on asi päevakorrast maas. Kui 200sx remost välja sõidab, läheb Caprice seisu peale ja suure tõenäosusega saab ette võetud samasugune operatsioon, kui Ragnari Celebrity'l. Kevadepoole Camsisti eeskujul Summitist kiti tellin.

Edit: päris käed rüpes ei istunud suvel. Igasuguse proovimise tulemusena sain lõpuks käimakasti trossi reguleerides mineku päris normaalseks. Tallates vahetab lihtsalt kähu käigu alla ja pöörete tõusmise tulemusena lähevad nõelad cruise asendist part throttlesse, saab normaalsemalt bena peale. Kuumade ilmadega oli täitsa hea sõita. Nüüd hakkab see auk tallamisel vähehaaval tagasi tulema.
15.09.2003 at 18:08 Last edited 15.09.2003 at 18:13 by gets
ylovoitka
Ei hakka uut teemat tegema. Oleks vaja reguleerida Carter (Rochester) Quadrajet 4bbl 750 CFM. Neid karpasid peaks natukene rohkem olema, kui gets'i omasid. Äkki keegi omab ja saab aidata?
350-TH350
29.09.2003 at 17:51
gets
Järeldus: ilma selle komplektita pole midagi teha....

Olgugi, et väidetakse igalpool, et väga suuresti reguleeritav karpa.
29.09.2003 at 18:37
ylovoitka
Ka kellelgi sellist raamatut on laenata?
"Rochester Carburetors: Tune, Rebuild or Modify"
by Doug Roe
29.09.2003 at 20:06
camsist

quote:
gets:Olgugi, et väidetakse igalpool, et väga suuresti reguleeritav karpa.
Jah, kuid seda ainult selle kiti abiga :)

30.09.2003 at 09:59
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Karpa vajab reguleerimist   1 2 3 4  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2025. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.