| Poster |
Message |
vvt
|
Intake Manifold puhastamine
quote: ylovoitka:
Ahjaa, täna hommikul tööle tulles ja natuke auklikul teel pedaal põhjas kiirendades, käis asfaltil umbes 40 km/h juures üks kiuks, midagi sellist polnud ma mitte kunagi oma autoga suutnud teha..
Oot....aga portisid kaani ilma neid maha võtmata
Kiirema mootoriga autol ei andnud portimine tuntavalt juurde midagi - mootor muutub madalatel pööretel laisemaks ning edu tuleb alles enne redline...
|
| 03.09.2003 at 13:24 |
|
ylovoitka |
Äkki aitas puhastamine? No igastahes kiuks tuli ka tavalise asfalti peal, kui ma Järvevana algusest seitsmekümneni kiirendama hakkasin. Esimese käigu lõpus ikka. Ma ei vaadanud spidokat, ilmselt oli kiirus suurem ikka. No mis vahet seal on, mulle teeb palju rõõmu selle kiuksu tekkimine 
Ja jutt ei olnud mitte kaantest, vaid sisselaske torudest, nagu teema pealkirigi viitab.. |
| 03.09.2003 at 13:37 |
|
vvt
|
quote: ylovoitka: Äkki aitas puhastamine? No igastahes kiuks tuli ka tavalise asfalti peal, kui ma Järvevana algusest seitsmekümneni kiirendama hakkasin. Esimese käigu lõpus ikka. Ma ei vaadanud spidokat, ilmselt oli kiirus suurem ikka. No mis vahet seal on, mulle teeb palju rõõmu selle kiuksu tekkimine 
Ja jutt ei olnud mitte kaantest, vaid sisselaske torudest, nagu teema pealkirigi viitab..
Nüüd siis järgmine töö on AXOD-i upgrademine eks |
| 03.09.2003 at 13:45 |
|
ylovoitka |
quote: vvt: Nüüd siis järgmine töö on AXOD-i upgrademine eks
Käiguvahetus võtab kaua aega tegelt jah, üle sekundi isegi, ma pakun. Aga mul on AXOD-E kast ja seda peaks saama mingi TransGo kit'ga ergutada ja chipivahetus tuleks ka kasuks. Iseküsimus, kas on mõtet?
Katsetan neid asju selleks, et saada teadmisi ja oskusi Mootori ehitamiseks.
Lisaks võin saladuskatte all öelda, et soetasin just kasutatud plokikaaned + ülemise ja alumise sisselaske torustiku. Nüüd on mõned õhtutunnid jälle sisustatud.. Vaatab, mis sealt välja võluda saab... |
| 03.09.2003 at 13:53 |
Last edited 03.09.2003 at 13:54 by ylovoitka
|
Ets |
Shift Kitil on mõte sees
Mul värske kogemus |
| 03.09.2003 at 14:12 |
|
BlueStang
|
EtsKets Sa ka ei väsi seda shiftkitti kiitmast - peab tõesti hea asi olema
| 03.09.2003 at 14:30 |
|
mrtn |
AXOD-E puhul on shift kit äärmiselt soovitav, kui mootorit ehitama hakkad, lisaks kohustuslikud õlitusmodifikatsioonid. kuigi Tauruse ehitamine pole kunagi tasuvust tõestanud (samas, mis mootoriehitamine on ). |
| 03.09.2003 at 17:24 |
|
vvt
|
quote: mrtn: AXOD-E puhul on shift kit äärmiselt soovitav, kui mootorit ehitama hakkad, lisaks kohustuslikud õlitusmodifikatsioonid. kuigi Tauruse ehitamine pole kunagi tasuvust tõestanud (samas, mis mootoriehitamine on ).
Õlitusmodifikatsioonid olid ainult AXOD-E esimestel aastatel ainult
To ylovoitka: äkki targem tegu osta sassi sõidetud SHO
ja swappida see jõuagregaat sinna? Tauruse tuunimisel pole vist ja suurt pointi
|
| 03.09.2003 at 19:37 |
|
mrtn |
SHO mootori puhul on kogu poolraami vaja |
| 03.09.2003 at 19:40 |
|
vvt
|
quote: mrtn: SHO mootori puhul on kogu poolraami vaja
Seda silmas pidasingi - silma järgi on kogu poolraami peal olev kupatus ühekorraga bolt-on
|
| 03.09.2003 at 20:09 |
|
ylovoitka |
Wow! Ärge nyyd liiga kaugele ka rutake. Mul pole mitte mingit plaani sinna autosse raha matta. Ja tuunimiseks ei tasu ka nimetada (see sõna kõlab stiilis kulmud/tiivad). Lihtsalt tekkis huvi, kui palju mingi asi mootori võimsusele reaalselt jurde annab. Ja kõige tähtsam- töö ise teha.
|
| 03.09.2003 at 20:34 |
|
vvt
|
Me siin kõige paremate soovidega oleme. Ameerikamaal oleks siin vastus "we would like to turn your humble family cruiser into screaming autobahn stormer"
Eesti keeles polegi kohe nii sobivaid sõnu |
| 03.09.2003 at 20:44 |
|
ylovoitka |
Äkki aitate mind natukene?
3.0 Vulcan'il on standardis max moment 160@3000 RPM
Kui ma suurendan runnerite läbimõõtu 3.5 cm ---> 4.0 cm, vastavalt pindala suureneb 9.6 cm² ---> 12.6 cm², seega pindala suurenenb 30 %. Ilmselt tõuseb ka moment, aga kõrgematel pööretel.
Nüüd mul oleks vaja teada, kui palju runner'eid pikemaks teha, et maksmimeerida momenti allpool 3000 RPM ? Mingid valemid on olemas, õhu liikumise kiirus oli seal sees, jne, aga ma ei suuda seda leida kuskilt.
Üks põhimõtteline küsimus, kas runneri pikkuseks loetakse õhukanali pikkust alates plenum'ist kuni sisselaskeklapini?
Lisaks veel juurde, et TqHq sõnastikus puudub sõna runner. |
| 04.09.2003 at 07:53 |
|
max |
Runneri pikkus on jah plenumist klapini ehk kogu see osa, kus õhk "torus" liigub. Runnerite lõikumist ma küll ei soovitaks tegema hakata. Kui eesmärgiks katsetamine, siis anna minna 
Runneri ristlõikepindala läbimöödu suurendamine võtab ära mõmenti madalamatel pööretel (sest õhu liikumise kiirus langeb, samuti ka täituvus). Teoreetiliselt võiks ta lõpus juurde anda, aga siis jäävad tõenäoliselt muud komponendid kitsaks ning reaalselt ei tule midagi juurde. Lisaks on veel see teadus, et (täpset terminoloogiat ei valda kahjuks) voolav õhk põrkab sulgunud klapilt tagasi ning vastutulev õhk suunab ta mingi hetke pärast jälle tagasi sisselaskeklapini. Kui see hetke ajastatakse sisselaskeklapi avanemisega, siis saavutatakse hea täituvus ja tohutu tork. See töötab nt 350TPI mootori puhul ~@3600rpm. See koht sõltub jällegi runnerite pikkusest ja läbimõõdust. Nii et modida võid, aga edus kahtlen. Vaevalt et Fordi insenerid mingi _erilise_ rämpsu on teinud 
Olen valemeid kah näinud ja ei mäleta enam, kus. |
| 04.09.2003 at 08:59 |
Last edited 04.09.2003 at 09:01 by max
|
ylovoitka |
Vot-vot, seda ma just mõtlengi, et tahaks selliseid valemid, mille abil saab arvutada, optimaalset runner'i pikkust, et see õhulaine just õigel ajal klapini jõuaks (<3000 RPM).
Newton? |
| 04.09.2003 at 09:09 |
|
max |
Miks sa arvad, et ta sul ei jõua? Kui sa max momendi veel allapoole tood, siis ei toimu sul üle 3-4k rpm'i midagi. Umbes oletades tee runnerit mingi 25% pikemaks, peaksid kuhugi 2 ja 3k rpmi vahele saama. |
| 04.09.2003 at 09:13 |
Last edited 04.09.2003 at 09:15 by max
|
max |
Üks sait targa jutu ja valemitega kah:
http://www.grapeaperacing.com/GrapeApeRacing/tech/intaketuned.cfm
Otsi ise googliga, kui väheks jääb. |
| 04.09.2003 at 09:25 |
|
BlueStang
|
Krt, niipalju kui mina tean, tehakse runnereid ikka lühemaks
| 04.09.2003 at 09:47 |
|
ylovoitka |
Lühemaks sellepärast, et tõsta effektiivsust kõrgematel pööretel, mina tahan just madalatel. |
| 04.09.2003 at 10:22 |
Last edited 04.09.2003 at 10:22 by ylovoitka
|
vvt
|
quote: ylovoitka: Vot-vot, seda ma just mõtlengi, et tahaks selliseid valemid, mille abil saab arvutada, optimaalset runner'i pikkust, et see õhulaine just õigel ajal klapini jõuaks (<3000 RPM).
Newton?
Palju vajalikke valemeid on igas V8 performanca handbookis.
|
| 04.09.2003 at 10:31 |
|
vvt
|
quote: ylovoitka: Lühemaks sellepärast, et tõsta effektiivsust kõrgematel pööretel, mina tahan just madalatel.
Siis peaks alustama portide vähendamisega, mitte suurendamisega
|
| 04.09.2003 at 10:31 |
|
ylovoitka |
Paljud vastused minu küsimustele |
| 04.09.2003 at 11:02 |
|
ylovoitka |
Täna õhtul sai siis mõõdetud alumise sisselaske torustiku (LIM)ja plokikaante avauste suurust. Plokiaante augud olid kõrguse suunas 5mm ja laiuse suunas üle kolme millimeetri suuremad. Huvitav mis õhulainest pärast paari peegeldust järgi jääb? Mitte midagi ilmselt.
Täna tegelesin teist õhtut LIM ülemiste aukude port maching'uga. Töö on täpsustnõudev, aga väga huvitav.
Kokku tuleb portida, lihvida 6(UIM)+6+3+3(LIM)+3+3+3+3+3+3+3+3(HEADS)=42 avaust. Praegu on enam-vähem valmis 12. |
| 08.09.2003 at 20:08 |
|
max |
Ootame põnevusega :P |
| 08.09.2003 at 21:53 |
|
ylovoitka |
Töö tehtud ja jupid külge kruvitud.
Lühidalt tuleks öelda, et effekt on oodatust väiksem. Paranes minek üle kolmetuhande pöörde. Aega võttis kokku umbes 15 tundi tööd. Tegin pilte kah aga praegu ei saa üles riputada. Ma arvan, et pudelikael on ilmselt kuskil mujal. Äkki on süüde ka natukene paigast ära, sest ma lolli peaga tegin jagaja märgi tema enda peale ja tagasi panin täiesti umbes.
Lühidalt: There is NO replacement for deplacement. Pole mõtet sitast saia teha, kui algmaterjali (sitta=cid'i) pole peaaegu ültse..
But I'll be back, with more beauty and power than in my wetest dreams.. |
| 19.09.2003 at 18:50 |
|