Poster |
Message |
partel
|
Turvanõuded,BHRA ja muu jutt
Nojah, nii kaua kui EV's on ainult üks inimene, kes asja oskab, siis olgu parem kuningavõim kui lasteaialaste demokraatia.
Ma arvan, et võistlejatelt reeglite täitmise nõudmine ei ole kuigi suur ülekohus, kui üldse. Väidetav ebajärjekindlus reeglite tõlgendamisel tuleneb mingil määral sellest, et meie reeglid ei ole täiuslikud, mistõttu tekib olukordi, kus tuleb erandeid teha.
Aga inimeste suhtumine võib aja jooksul muutuda. Näiteid ei pea ma kaugelt otsima. Mõni aasta tagasi pidin Erkkile tulekindla ülikonna "selga toppima" nagu lapsele. Ilmselt eelmise aasta 260+ kiirused midagi muutsid. See kevad vaatasin nurgas vedelevat kompressori kaitserihma kit'i ja mõtlesin, kuidas see talle pähe määrida, kui ta ise võttis selle paigaldamiseks kaasa. Samuti on nüüd peal bloweri rihmakaitse, samuti kasutab varem põlatud "kaelavõru" (neck collar) ja mis peaasi, on tulekustussüsteem, mis reeglite järgi 7.50+ sek autodele on "lubatud".
09.06.2008 at 23:37 |
|
-XR- |
Mis asjadest te nüüd räägite?
Miilisõidust või kiirendusvõistlusest?
|
09.06.2008 at 23:55 |
|
wirx
|
gsinut, ka mina liiklen igapäevaselt 11 seki autoga(mõneteist kuuga üle 40'000km juba sõitnud vihma, lume ja päikesega) ja ma nagu ei mäletaks, et eelmine aasta täiesti tavalise tänavarehviga 11.40 sõites AC dragil, mul vähem turvalisem oleks olnud kui Tallinna tänavatel. Aga oled sa Ardo ise sõitnud mõne 12 sekundi tehase autoga 11 aega, et tead, kui ohtlik see on?
BHRA vaatab päris mitmetele enda poolt tehtud reegilitele läbi näppude ja eks seda tehakse ka mujal organisatsioonides, kuid kui Hunt saab võistluskeelu ja tal keelatakse hoopis teises sarjas, teiste korraldajate all osalemine, siis on see ikka üks näkkupanemine küll (nagu Andruse ja laptopid.ee reklaami suhtumisest võis välja lugeda, siis on see nii igapäevane asi BHRA-s, et lausa avalikult tunnistatakse seda), mida kurja Hunt oleks saanud BHRA-le teha OMC-l sõites, kas tõesti ei oleks võinud ühele eelmise aasta kiireimaile miili sõitja apsakale läbi näppude vaadata?
Ma olen teisigi analoogseid teemasi lugenud siin foorumis, kus BHRA saab vastu päid ja jalgu(mis on loomulik korraldavatele organisatsioonidele), sõna pole võtnud just selle pärast, et see mind ei puududa, kuna mul pole plaanis BHRA üritustel osaleda...aga kui ma loen, et keegi pakub välja idee, et võiks selle organisatsiooni tänavasõidu autosi ka reguleerima suunata hoopis teisel võistlusel, siis ei saanud mitte vait olla...(ma ei kujuta ette, mis siis veel saaks, kui opentracki korraldaks BHRA)
Imelik on muidugi BHRA juhtkonna enda suhtumine...kui tuliseks läheb, siis "ei kommentaari rohkem"
Sellesuhtes on Polderonil õigus, et kui järgmine aasta tuleb langevarju nõue(290+ sõitjatele vististi), siis "tänavasõiduauto" kiri tuleks küll kodulehelt maha võtta.
Partel ka minu suhtumine oleks hoopis teine turvanõuetesse, kui ma võistleks mõne dragsteriga, kannaksin sandaalide ja shortside asemel kindlasti tulekindlaid pükse-kingi ka kõige palavama ilmaga ja ei teeks piuksugi puuri nõude pärast, kuid häält paneb tõstma just see, et tänaval saan aasta läbi liigeldud teiste autode vahel, aga lennukal ei jõuaks reeglite tõttu stardinigi.
10.06.2008 at 00:11 |
1 edit. Last edited 10.06.2008 at 00:11 by wirx
|
metslane
|
quote: wirx: gsinut, ka mina liiklen igapäevaselt 11 seki autoga(mõneteist kuuga üle 40'000km juba sõitnud vihma, lume ja päikesega) ja ma nagu ei mäletaks, et eelmine aasta täiesti tavalise tänavarehviga 11.40 sõites AC dragil, mul vähem turvalisem oleks olnud kui Tallinna tänavatel. Aga oled sa Ardo ise sõitnud mõne 12 sekundi tehase autoga 11 aega, et tead, kui ohtlik see on?
BHRA vaatab päris mitmetele enda poolt tehtud reegilitele läbi näppude ja eks seda tehakse ka mujal organisatsioonides, kuid kui Hunt saab võistluskeelu ja tal keelatakse hoopis teises sarjas, teiste korraldajate all osalemine, siis on see ikka üks näkkupanemine küll (nagu Andruse ja laptopid.ee reklaami suhtumisest võis välja lugeda, siis on see nii igapäevane asi BHRA-s, et lausa avalikult tunnistatakse seda), mida kurja Hunt oleks saanud BHRA-le teha OMC-l sõites, kas tõesti ei oleks võinud ühele eelmise aasta kiireimaile miili sõitja apsakale läbi näppude vaadata?
Ma olen teisigi analoogseid teemasi lugenud siin foorumis, kus BHRA saab vastu päid ja jalgu(mis on loomulik korraldavatele organisatsioonidele), sõna pole võtnud just selle pärast, et see mind ei puududa, kuna mul pole plaanis BHRA üritustel osaleda...aga kui ma loen, et keegi pakub välja idee, et võiks selle organisatsiooni tänavasõidu autosi ka reguleerima suunata hoopis teisel võistlusel, siis ei saanud mitte vait olla...(ma ei kujuta ette, mis siis veel saaks, kui opentracki korraldaks BHRA)
Imelik on muidugi BHRA juhtkonna enda suhtumine...kui tuliseks läheb, siis "ei kommentaari rohkem"
Sellesuhtes on Polderonil õigus, et kui järgmine aasta tuleb langevarju nõue(290+ sõitjatele vististi), siis "tänavasõiduauto" kiri tuleks küll kodulehelt maha võtta.
Partel ka minu suhtumine oleks hoopis teine turvanõuetesse, kui ma võistleks mõne dragsteriga, kannaksin sandaalide ja shortside asemel kindlasti tulekindlaid pükse-kingi ka kõige palavama ilmaga ja ei teeks piuksugi puuri nõude pärast, kuid häält paneb tõstma just see, et tänaval saan aasta läbi liigeldud teiste autode vahel, aga lennukal ei jõuaks reeglite tõttu stardinigi.
krt, kui ei meeldi siis sõida edasi oma sr ja ac üritustel aga siin hoia oma suu kinni, su vingumine hakkab juba üle viskama...
vabandust OT pärast....
10.06.2008 at 00:16 |
|
Polderon |
quote: metslane:
krt, kui ei meeldi siis sõida edasi oma sr ja ac üritustel aga siin hoia oma suu kinni, su vingumine hakkab juba üle viskama...
vabandust OT pärast....
Kas seda nimetab ka BHRA konstruktiivseks aruteluks ?
Üsna sarnane kontekst lihtsalt, suurte inimeste foorum justkui, aga langetakse tihti peale just sellistes vaidlustes madalamale, kui niinimetatud sr foorumi keskmine, kahjuks ...
Edit: Uustulnukana autospordi valdkonnas väärivad AC sarja üritused kordades enam tunnustust nii oma korralduse, kui võistlejate rahulolu kohapealt, seega miks nii sapiline ? |
10.06.2008 at 00:22 |
1 edit. Last edited 10.06.2008 at 00:32 by Polderon
|
Raceboy
|
quote: metslane:
vabandust OT pärast....
No mitte ei suuda vakka olla sellise jura peale.
Kui see on kogu tarkus ja tekstist iva leidmine, siis soovitaks tõsiselt mõelda, kas ikka postitada. Loe uuesti: wirx ei osalegi BHRA korraldatavail kiirendusvõistlustel, aga ta ei osale ka streetrace'del. Kas peab kordama?
Olles osalenud juba esimesel OMC-l (2001) ja selle ürituse tõsine fänn alati olnud, on minu kaalutletud arvamus, et see peab jääma tänavaautode jaoks ja sellele kehtima tänavaautode reeglid. Dragil paari tuhande hobujõuga autodega kiirendamise puhul ei saa rangetest turvanõuetest üle ega ümber ja IMO pole dragi puhul nende nõuete vajalikkust keegi siin teemas kahtluse alla seadnudki! Ilmselt ma ei eksi kui wirxi ja mõnesid teisi ajab tagajalgadele mõte, et sarnased nõuded kehtestada üksi tühjal lennukal sõitvale (kasvõi juba tehasest kiirele) TÄNAVAAUTOLE.
Kui dragil sõidetakse kõrvuti ja võimsused suured, peavadki nõuded olema karmimad. Kui aga bahnil sõidetakse kilomeetreid järjest 250-300+ kmh, siis isiklikult ei näe põhjust miilise distantsi jaoks rangete nõuete kehtestamiseks. See kui keegi sõidab 300hjlise autoga piirdesse või niisama ei suuda otse hoida, on sry, aga oskamatu käitumine. Õppige sõitma. Näiteks käänulisel rajal, kus tuleb lisaks gaasipedaali litsumisele ja käiguvahetusele (uskumatu küll, manuaalkastiga ka!) lisaks rooli keerata, õigel ajal pidurdada, võidusõidul teiste võistlejatega rajal arvestada ja samal ajal kiiresti sõita. Endal kogemus olemas, kuigi mitte aastatepikkune ja mitte just liiga kõrges klassis.
Kui keegi nüüd ei ehitab oma auto plastist, pidurid savist vms siis igale autole ei saa teostada pidurikontrolli, kere tugevusmõõtmisi jm. Võistluse korraldaja asi on otsustada kas see auto pääseb sõitma või mitte. Seda ei saa kontrollida ka BHRA ülevaatus, nende pädevus piirdub siiski turvavarustusega seonduva kontrolliga. Alles hiljuti hakati autosid üldse kaaluma. Parandage mind kui eksin.
Lõppkiirusvõistluse puhul oleks lahendus kaotada reeglitest sõnaühend "BHRA ülevaatus" ja teha üritusele a) kas piiratud juurdepääs (a la Texas Mile, kutsetega) või b) VAID tänavaautodele, kus kõik tehnonõuetega lubamatud modifikatsioonid välistavad võistlusele pääsemise. Kumbki pole väga meeldiv, praeguse liiklusseaduse kehtides eriti viimane, kuid see lahendaks päris mitmed probleemid, mis on seotud mõistega "tänavaauto".
P.S. Texas Milel sõidavad autod ilma varjuta ja puurita kiiruseid 230+ mph (365+ kmh).
10.06.2008 at 00:43 |
|
Gsinut |
dragi puhul on tegu spordiga, kõikvõimalikud jutud teemal kas nõuded on liiga karmid, pigem lähevad hoopis nurka kas neid nõudeid ei peaks veel karmistama. Jah, tunnistan, et minu kiire liikur pole veel 11 sekile pihta saanud, kuid hooaeg alles käib. Samas olen sõitnud tänavaliikuritega, mis suudavad 11 seki aegu... mdx turvakaar on options listis olemas. Rääkides tänavaautodest ja sellest, et sul wirx on tänavaauto, läki siis nossipudel aknal ja ühendatud arki ülevaatusele, kas su auto läheb sealt puhtalt läbi?
Ka usas toimuvatel lõppkiirusvõistlustel pööratakse turvalisusele tugevat tähelepanu ja sõidetud kiirused käivad väga tugevalt kõikvõimalike reglementide alla.
Küsin nii: Kui OMC peaks olema rahvasport ja seal mingeid nõudeid täitma ei peaks, siis peaks iga kord enne rajale saamist ARK üv kah ehk olema, kust võistlejad läbi käivad, et auto on ju tänavapill ometigi?
Saage murest aru, mis alamkomitee üles näitab, jutt käib ikkagi teie, sõitjate tervisest. Sellised üritused kinnitatakse meie juures ja kui miskit juhtub vaadatakse meile otsa, et miks nii jne. Intsidente on enne olnud ja seekord juhtus jälle. Mõelge pigem nii, et jumal tänatud, et niigi läks, sest kui seal laip taga oleks, siis ei toimuks Eestis enam tükk aega, kui üldse, mingit lõppkiirusasja. Soomes on selle alaga vist juba jokk.
Edit: teie jutust jääb mulje, nagu BHRA teeks jumala eest kõik nii, et teil oleks paha ja raske see eluke. Mõelge parem nii, et me üritame teha sedapsi, et kõigil see eluke ikka kestaks. |
10.06.2008 at 01:19 |
1 edit. Last edited 10.06.2008 at 01:22 by Gsinut
|
Polderon |
Paar asja veel siin minu poolt:
Bahn ei ole Kiltsi lennuväli, turvalisus peab rangem olema sellel "lennuväljal".
Teine punkt siin kohal, kes seda kiivikut kaitsevad, tehasest tuleb auto välja max kiirusega, noh ei tea mina palju, aga ütleme et 200.
Siis selle all ei ole mõeldud ainult mootori võimekust, vaid ka konstruktsioone, "lennuvõimet" ja kõike muud kaasnevat, mis on "ohutu".. Kas surnuks sõitmine puurita või vigaseks puuriga kirstus, vot selles on küsimus !
Kiltsil nagu selgus on selline elukas väga aldis "lendama", millised järeldused siit tehakse, vot seda on huvitav teada hoopis, ja just foorumis, kus kõik lugeda saavad, mitte stiilis, "tulgu ja küsigu mult IRL". Selliste vastuste puhul tekib küsimus, miks see vastus päevavalgust ei kannata ... Taaskordne JOKK ? |
10.06.2008 at 01:35 |
|
wirx
|
OT: tänaval ei kasuta ma nagunii NOS-i...ilu vidin aknal rohkem...aga ka ilma nitrota olen korduvalt 11 sisse sõitnud...aga arvatavasti läbi ei saa ÜV-lt, sest üks numbrituli on juba iidamast aadamast ajast katki 
texasmile turvanõuded/ülevaataja checklist -
Meil vist pole nõutud turvavarustustusest: turvavööde max 5a nõue, kabriode ülekäimis toru, korralik kiiver, korralikud jalanõud, kindad...ehk siis ühtegi asja, mis USA-s nõutud 
WHEELS AND TIRES
______ Tires in good condition for running at speeds over 130 mph, above
wear indicators, meets speed rating in rules
______ All lug nuts present and tight (proper torque)
______ No hubcaps or beauty rings
______ Wheel Bearings No Runout
STEERING AND SUSPENSION
______ Steering Tight
______ Shocks secure and in good operating condition, no leaks
______ If sway bars present, secure and tight
______ Ball joints and tie rods secure and good operating condition
______ Any other suspension components in good operating condition
MISCELLANEOUS
______ Gas Cap secured
______ Seats bolted tight
______ If battery in cockpit, covered and bolted securely
______ No Loose Items in car (floor mats, etc. removed)
______ All safety equipment, wires, fluid lines and camera securely
mounted and not obstructing movement, access and view in
the cockpit
______ No frayed/chafed/exposed/loose wires or fluid lines in cockpit
______ All body panels secure
______ Overall – no leaks in, on or under the car
ENGINE COMPARTMENT, DRIVE TRAIN AND EXHAUST
______ Engine oil (not over-filled) at maximum level
______ No loose items in engine bay
______ U-joints/CV-joints solid
______ No frayed/chafed/exposed/loose wires or fluid lines
______ All belts in good operating condition
______ If carburetor, throttle cable return – 2 springs
______ All other fluid and oil at maximum levels but not over filled
______ Battery securely mounted
______ No visible tailpipe emissions
BRAKES
_______ Brake fluid at its maximum level
_______ Brake pads less than 50% wear
_______ Pedal pressure (good operating condition)
_______ Brake lines in good condition (no leakage, rubbing or cracks)
_______ Rotors/Drums in good operating condition, no cracks or warping
_______ No air in the brake system
SAFETY EQUIPMENT
______ If a convertible vehicle or open vehicle, 4 point roll bar required
______ OEM or better seat belts or harness system - mounted securely –
no more than 5 years old
______ A minimum of SNELL M95 or SA95 helmet with shatterproof eye
protection
______ A 2.5 lb fire extinguisher or a competition approved fire system,
securely mounted or installed and easily accessible by the driver.
______ If roll bar/cage present, roll bar padding must be installed at any
location of the roll cage/bar that the driver’s head could impact
______ Non-synthetic clothing covering torso, arms and legs (cotton, etc.)
______ Leather driving gloves or racing gloves
______ Closed toe tennis shoes or approved racing shoes
10.06.2008 at 01:36 |
1 edit. Last edited 10.06.2008 at 01:51 by wirx
|
I.V.B |
@Wirx
Mida õigustus see on, et liikled oma masinaga igapäevaselt ringi? Võistlusolukord on natuke teine või sinu jaoks mitte? Ära palun ütle, et Pirita teel 11.4 aega taga ajad ja Pärnu maanteel 300kmh sõidad. |
10.06.2008 at 01:48 |
|
wirx
|
ma ei ütle parem jah...
10.06.2008 at 01:53 |
|
Fog
|
Valmistajakiiruse piiranguga on 1 aga, kuidas seda rakendada? Tuleb mingi tihend kohale, ajab mesijuttu, et tahabki 180 proovida ja siis vajutab nossiga endale pool mootorit sülle kilomeetri peal @ 250. Teda ei huvitagi võistluse võitmine vaid oma panni lennuvõime.
Võibolla peaks ikkagi mõne ülevaatuse kohaga diili tegema, ning suunama autod tehnilisse kiirkontrolli enne võistlust. Amordid, rooliseade, puksid, pidurid, rehvid, otsejooks. Äkki saab paarisaja rahaga hakkama arvestades, et nädala jooksul käiks sealt läbi 100 autot enne võistlust?
Checklist midagi sellist miili jaoks:
[ ] piduriklotsid >1mm kulumispiirini.
[ ] piduristend alla 5% erinevust
[ ] amordid üle 50%
[ ] õõtsa puksid loksuvabad
[ ] žarniirid loksuvabad
[ ] rooliotsad loksuvabad
[ ] rooliloks <5 kraadi
[ ] rehvid üle 1,6mm mustriga
[ ] kokkujooks 0 või rohkem esisillal
[ ] turvavööd lukustuvad ja rebenditeta
Kuidagi tuleb ikkagi ohutus tagada, ning niisama paukumine ei aita, konstruktiivsust on vaja.
10.06.2008 at 01:55 |
|
Levo. |
raceboy-sa ka noka lahti teinud.
Teil on ju olemas kurvi sõitmise foorum,vilekõrts ja porshe foorum..Mis siis nüüd lahti?
Mida sa prääksud nagu virksi suuvooder.Et ei sõida ja ei taha ja ei tee.
Tra mida te seal streetrace avalaksul tegite? sügasite end...? See ei ole streetrace..
Mulle on jäänud teine arusaam kõvatajate sõitmistest.Avalikult ei saa ju sõita ei korja nii palju feimi ja respecti kuna sind on igav vaadata?Täiesti õiged sõnad tulevad foorumis välja-tahad sõita-ehita või osta auto (kui sa tahad kiiresti sõita )
Tahad niisama sõita- sõida nendel ruutkilomeetritel kus saab sõita siin eestimaal.Nendel ruutkilomeetritel on bhra alternatiiv liikluspolitsei.
Aga kui sa ei jälgi BHRA-EAL kodukorda siis raiska oma inimresurss sinna kus oled koguaeg olnud.
10.06.2008 at 02:19 |
1 edit. Last edited 10.06.2008 at 02:21 by Levo.
|
wirx
|
See "streetrace" oli BHRA ning EAL loaga...ja nibin-nabin said sinagi sinna üldse sõitma(või noh teistpidi võttes, said nibinnabin nightracele sõitma), kuna Anryo otsustas vahepeal ainuisikuliselt, et need, kes tahavad sõita BHRA all, ei tohi sõita seal, muidu kaotavad litsentsi, sest keegi kusagil ei suutnud õigel ajal andmeid edastada BHRA siseselt. Õnneks siiski nii ei läinud.
10.06.2008 at 02:28 |
|
Raceboy
|
quote: Levo.: raceboy-sa ka noka lahti teinud.
Teil on ju olemas kurvi sõitmise foorum,vilekõrts ja porshe foorum..Mis siis nüüd lahti?
Mida sa prääksud nagu virksi suuvooder.Et ei sõida ja ei taha ja ei tee.
Tra mida te seal streetrace avalaksul tegite? sügasite end...? See ei ole streetrace..
Mulle on jäänud teine arusaam kõvatajate sõitmistest.Avalikult ei saa ju sõita ei korja nii palju feimi ja respecti kuna sind on igav vaadata?Täiesti õiged sõnad tulevad foorumis välja-tahad sõita-ehita või osta auto (kui sa tahad kiiresti sõita )
Tahad niisama sõita- sõida nendel ruutkilomeetritel kus saab sõita siin eestimaal.Nendel ruutkilomeetritel on bhra alternatiiv liikluspolitsei.
Aga kui sa ei jälgi BHRA-EAL kodukorda siis raiska oma inimresurss sinna kus oled koguaeg olnud.
Ma ei ole SR-i üritustel kordagi elus sõitnud. Erinevalt sinust Levo, kes sa mitte just väga ammu SR-i "sõitjate" üritustel joonestasid. Pole vaja mulle silte külge kleepida.
Loodan, et nüüd loed korra MÕTTEGA mu posti läbi ja vastad võibolla midagi konstruktiivset ka.
10.06.2008 at 06:30 |
|
Raceboy
|
quote: Gsinut:
Küsin nii: Kui OMC peaks olema rahvasport ja seal mingeid nõudeid täitma ei peaks, siis peaks iga kord enne rajale saamist ARK üv kah ehk olema, kust võistlejad läbi käivad, et auto on ju tänavapill ometigi?
Peakski.
10.06.2008 at 06:32 |
|
|