Poster |
Message |
ylovoitka |
Karpa vajab reguleerimist
Seose külmemate ilmadega hakkab El Camino külmalt käivitamine järjest rohkem probleeme valmistama. Algul tallan ligi 10 korda pedaali- käivitan, tühjus, siis kostab mingi jõnks ja pedaali täitsa põhja surudes puterdab ennast kuidagi käima ja kohe kooleb uuesti, hoolimata pedaali asendist. Sedasi paar korda. Siis jääb käima, aga peab vähemalt paar minutit pöördeid suht kõrgel hoidma, muidu kooleb. Hädapärast jääb siis ise ka käima aga kui käigu sisse raiun, siis kärvab uuesti. Selle vastu aitab siis vasaku jalaga piduri hodimine ja paremaga gaasi timmimine. Edasi läheb pedaali algusosas normaalselt, aga üle 1/3 vajutades kägistab hirmsasti kinni. Täitsa põhja vajutades liigub jälle normaalselt. Rahuldavaks muutub kogu pedaali ulatuses töö alles täielikult sooja mootoriga, aga keskel nagu ikka pooks..
Kopikaga oli mõnus, pumpasid kütusepumbalt karpa täis (5 matsu) siis käivitasid õhuklapp sees, kui esimese törtsu tegi, klapp välja ja käima ta jäigi..
Mind huvitab, milline näeks välja sõit korras karpaga külmade ilmadega? Ok, bena ülespumpamise vastu pole mul midagi, aga edasi? Peaks kohe siis normaalselt tuksuma jääma ja pärast paariminutlilst soojenemist võib rahulikult poole gaasiga minema sõita, ei poo, tühikäik on madal. Kui ma pedaali üle neljandiku ei vajuta, on masin suhteliselt ökonoomne..
Quadrajet on saadanast? |
22.10.2003 at 22:14 |
|
bels |
Quadrajet on saadanast?
Vaata kas külmalt korra pedalit vajutades õhuklapp sulgub. Siis sellel külmkäivituse hoovastikul on eraldi kruvi pöörete timmimiseks. Seda külmkäivituse jubinat keerates ühele ja teisele poole suurendad või vähendad aega mil see õhuklapp avaneb. (märgid peal) Mina sain oma Buick'i peris heaks timmitud. Nüüd külmalt korraks pedal põhja siis laksatab see õhuklapp kinni ja starterit. Käivitub kohe ja siis lõugab mingi aeg järkjärgult pöördeid alandades. Regullimiseks kulus miski kolm hommikut. Eeldusel, et kõik jubinad töötavad peaks saama päris lihtsalt asja joonde.
|
22.10.2003 at 22:34 |
|
Jansa |
quote: bels: Eeldusel, et kõik jubinad töötavad peaks saama päris lihtsalt asja joonde.
Ja kui tundub, et ei tööta, siis esimese asjana võikski selle õhuklappi liigutava verdu kallale asuda. Tegemist bimetalliga ja aja jooksul väsib.
|
23.10.2003 at 00:00 |
|
gets |
Kõige tõenäolisem jah see toores. Aga 10 tallamisega äkki üle ei ujuta? Siis jah vaja torud lahti hoida, et käima läheks. Ja poole pedaali pealt kinni kägistamine on liigne õhukogus. Siinpool sama jama.
Kunagi Volvol kah toores õieti ei töötanud, käima läks normaalselt, kuid käima jäi iseseisvalt alles paari minuti pärast. |
23.10.2003 at 08:22 |
Last edited 23.10.2003 at 08:24 by gets
|
ylovoitka |
Ootan praegu kannatamatult, et Amazon mulle Quadrajet'i raamatu saadaks, aga vahepeal leidsin sellise huvitava lehekülje, kus just minu karpat kirjeldab 1973 Quadrajet manual |
23.10.2003 at 08:38 |
|
PlyVal64 |
"Kangeks" tehtud mootoritel tihtipeale ju õhuklapp elimineeritud, ei kõrgetel pööretel kasvõi kogemata ennast vaakumiga risti ei imeks ja sõitu peesse ei keeraks. LeMansil see tehtud, eile õhtul, olles siis kogu sellesügisese külma(1,5 päeva) seisnud, läks 3 pumpamise peale mataki käima, nagu alati, ja u. 10 sek. pärast jäi juba iseseisvalt tööle. Ja käima läheb vaba gaasiga, siis alles tuleb tsipa meelitada. Olen teda käivitanud ka peale 3-kuust seismist lumehunniku all -25 kraadises pakases, kui "topkat" anda, läheb "pläraki" kohe käima. Siis oli vaja paar minti soojendada gaasiga mängides, ei enamat. Kui ikka auto käima ei lähe, siis on valesti reguleeritud. Karpaga auto peab hommikul (kui õhtul veel sõidetud) käivituma koheselt A) peale mõnda gaasivajutust, B) "toore" väljatõmbamist. Muud variant on juba viga süsteemis.
Edit. kirjakuradi pahandused |
23.10.2003 at 09:43 |
Last edited 23.10.2003 at 09:45 by PlyVal64
|
ylovoitka |
Kas on olemas mõni hea inimene, kellel on hästi reguleeritud bolt on karburaator ja saaks seda mulle laenata paariks päevaks? Kakun oma Quadrajeti maha ja võtan pilbasteks, ning üritan puhastada/timmida, mida annab. |
23.10.2003 at 12:19 |
|
ylovoitka |
Põhimõtteliselt on mul selline karpa, aga vat see primaryte pealne klapp on jeeed tõmmanud. Ply, kas seda sa mõtlesidki? Tehke palun mulle puust ette, mida see klapp juurde annab? Infoks juurde, et see peaks hoovastiku kaudu olema ühendatud vasakul all nurgas asuva vaakumjullaga.
|
23.10.2003 at 15:59 |
Last edited 23.10.2003 at 16:00 by ylovoitka
|
gets |
See ju seesama tooreklapp/õhuklapp/vms klapp 
Ja see vaakumjulla tirib teda peale või laseb lahti vastavalt mootori temperatuurile vms.
Seal su viga peitubki. |
23.10.2003 at 16:01 |
Last edited 23.10.2003 at 16:03 by gets
|
ylovoitka |
Kui masin seisab, siis peaks see klapp kinni olema? Asja põhimõte on siis selline, et külma mootoriga annab lihtsalt rohkem bena peale. S.t. tegelikult annab tühikäigul bena sama palju, aga õhku vastavalt klapi asendile vähem?
Edit: Aga Ply'l käivitub jamadeta ilma selle jubinata? |
23.10.2003 at 16:07 |
Last edited 23.10.2003 at 16:09 by ylovoitka
|
bels |
õhuklapp muudab segu. kinni-rikas, lahti-normaalne.
kui seda jubinat pole siis pole probleemi ka, regullida pole miskit. kinni see klappi ise ei lähe. selleks ongi vaja kylma mootoriga pedaliga yks tonks teha, et see klapp kinni läheks. |
23.10.2003 at 16:08 |
Last edited 23.10.2003 at 16:11 by bels
|
ylovoitka |
Tuleb huvitav nädalavahetus ilmselt. Peab hakkama sitast saia tegema. S.t. mittemillestki sitta tegema. S.t. plekist seda õhuklappi. Lisaks veel võll ja hoovastik. |
23.10.2003 at 16:14 |
|
PlyVal64 |
quote: ylovoitka: Aga Ply'l käivitub jamadeta ilma selle jubinata?
Küll mitte minul, vaid minu kasutada oleval LeMansil. Aga jah, seesama klapp eemaldatakse tihti perfomance mootoritel, mis valdavalt vaid soojal ajal sõidavad. Aga SB Carteriga läheb ilma väga hästi käima. Mina seda kruvinud pole(küll aga süüdet), mootori poolelt esitage küsimused Jürkale Mis ma ikka töötavat asja torgin.
EDIT: seepärast on alati tark hobiautole "manual choke" versioon panna. Trossiga "asi" iseenesest ei saa sulguda ja karpa-süüte koostööst sõltuvalt on mõnikord vaja poole "toorega" käivitada või esimene 200 meetrit sõita. Too automaatika seda ei võimalda. Tavaliselt automaattoores ei arvesta forsseeritud mootori "eripäradega". |
23.10.2003 at 16:19 |
Last edited 23.10.2003 at 16:27 by PlyVal64
|
gets |
quote: ylovoitka: Tuleb huvitav nädalavahetus ilmselt. Peab hakkama sitast saia tegema. S.t. mittemillestki sitta tegema. S.t. plekist seda õhuklappi. Lisaks veel võll ja hoovastik.
Selle tegevuse käigus vabalt saad karpa lahti lammutada, kõik augud ja pilud ära puhastada ja läbi puhuda. Ujukid paika ajada jne. Kindlasti saad asja paremini jooksma. Lahtivõtmisel on oht ainult tihendeid katki teha. |
23.10.2003 at 16:24 |
|
bels |
on vist mõtekam lahti kiskuda siis kui repair kit kõrval vedeleb. Kogemus näitab, et meelita kuidas tahad seda ülemist tihendit läheb see ikka lõpuks katki. seda ise nikerdada on suht lõbus töö kuigi täitsa teostatav. |
23.10.2003 at 16:29 |
Last edited 23.10.2003 at 16:39 by bels
|
ylovoitka |
Repair kit'i otsimisega just tegeldakse.
Mis eelise annab mulle automaatne õhuklapp? Äkki panna hoopis otse tross külge ja salongi?
On see automaatika täpne? Mingi bimetall julla pidavat soojenema ja siis vastavalt klappi liigutama. |
23.10.2003 at 16:39 |
|
bels |
nu kui on sama karpa mis pildil, siis pole sellel mingit biid küljes. on hoopis vaakum mille voolik omakorda ühendatakse miski termoreguleeritava klappi külge karpas.
trossi variant ju hea küll.
23.10.2003 at 16:41 |
Last edited 23.10.2003 at 16:42 by bels
|
Astro SS |
Carteri Bi-metalliga tooreklapp on paras perverssus, ehk Astro V8 vahetab electric choke to manual .
Külmaga käivitades peaks olema tooreklapp kinni, pärast käivitamist võiks 2 -3 minuti jooksul klapi avada ,,,, aga ei see võtab tal aega umbes 6-8 minutit . Selle aja jooksul suudab ta aga mootori toorega ära suretada. Kaua mootor ikka töötab 300-400 pöördega.
MInu arust ROKKIORKESTERI (loe :Rochester) on saatanast ja sellest samast puntrast on ka ilmselt Carteri electric choke.
23.10.2003 at 17:29 |
|
bels |
[quote
Külmaga käivitades peaks olema tooreklapp kinni, pärast käivitamist võiks 2 -3 minuti jooksul klapi avada ,,,, aga ei see võtab tal aega umbes 6-8 minutit . [/quote
Aga seda aega saabki regullida keerates korpust kus see bi-metall pesitseb siis nii, et vastupäeva aeg väheneb (tegelt selle bi-vedru pinge väheneb) ja päripäeva pikeneb.
23.10.2003 at 17:59 |
Last edited 23.10.2003 at 18:00 by bels
|
Astro SS |
Regullida saab aga see ei muuda avamise aega.
Sellega sa saad muuta kui kinni läheb külma mootoriga.
Külma ilmaga peaks klapp olema ilusasti kinni, muidu ei käivitu.
Kui paned klapi poolde-vinna , siis pole sellest suurt midagi kasu
23.10.2003 at 18:03 |
|
bels |
selge. Buick'i Quadrajetil oli see bii värk keeratud - (miinus) skaala lõppu ja külmalt ei tahtnud kuidagi käima minna ega käima jääda. Keerasin siis värgi skaala keskkohta ehk nulli ja paar märki plusi poole. 2 tiiru sai maha keeratud külmkäivituse hoovastikul pöörete kruvi. Nüüd värk toimib.
23.10.2003 at 18:26 |
Last edited 23.10.2003 at 18:28 by bels
|
bels |
Kas selles bi-klapis liigub 'tark' vool või on nii, et kui süüde sees-vool sees ja süüde väljas-klappi vool ei jõua?
Et siis kas peaks olema mingi termoanduriga seotud?
Minu pannil on veetud juhe süütepooli pealt.
23.10.2003 at 19:25 |
|
Astro SS |
CArteril on nii- süüde sisse, siis hakatakse spiraali soojendama.
23.10.2003 at 19:29 |
|
bels |
Arvasin, et minu loogika lonkab. Spetside käest sain teada, et siibri avanemisaega saabki selle bi-vedru pinge muutmisega regullida. Ehk siis - poole, avaneb kiiremini ja + poole, avaneb aeglasemini.
24.10.2003 at 11:01 |
|
Vanaisa
Moderator |
Ehk on abi...
4MV
26.10.2003 at 15:33 |
|