register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Kolvisõrm  
Poster Message
hirax

Kolvisõrm
Kuidas mõjub kolvisõrmele sellise kuumuse saamine, et selle läikiv pind muutub siniseks? Kas muutuvad mingid tugevus- ja kulumisomadused?
Nad vist peaks olema pindkarastusega...
Probleem ise selline: Kolvisõrmed kinnituvad kepsule kuum-istega. Tänu väiksele valearvestusele rakise tegemisel ei õnnestunud esimesel katsel kolvisõrme päris õigesse asendisse saada. Tuli kepsu uuesti kuumutada, et sõrme natuke nihutada. Peale seda ongi vaatepilt selline:

Ühel kolvil muutus mingil määral ka raskemaks sõrme liikumine oma pesas - on tunda nagu väikest hõõrdumist. Enne liikus täitsa vabalt.
Kas tuleks nüüd uued kolvisõrmed muretseda, või saab neid kasutada?

05.04.2004 at 12:19
Mart ja auto
Kolvisõrm
Kindlasti uued sõrmed ,sa noolutasid nad ära ja esialgne kõvadus läinud. Keps on ka roostes ,puhasta ära.
06.04.2004 at 09:42
hirax

Kolvisõrm
Keps muutus selliseks peale kuumutamist :)
Mida siis sellises olukorras tegema oleks pidanud? Või ongi need kuum-istega asjad "ühekordseks kasutamiseks" ???
Kas tohib kogu seda kupatust kohe peale sõrme paigaldamist järsult maha jahutada (nt. CO2 tulekustutiga või veega), et ta kuumust nii palju edasi anda ei jõuaks? Seda ma ei teinud.

06.04.2004 at 12:56
JDF

Kolvisõrm
Kiirelt maha kyll ei tohi jahutada ... metall muutub muredaks siis ja läheb kergemini katki. Proovi madala leegiga vaikselt kuumutada siis ei tohiks midagi halba juhtuda (rohkem gaasi ja vähem õhku)
06.04.2004 at 13:27
hirax

Kolvisõrm
Mnjah, asja teeb eriti nutuseks see, et kolvisõrmi eraldi ei annagi osta - ainult koos kolbidega :(
Tuleb siis loota, et liiga ära ei noolutanud.

08.04.2004 at 22:08
ROKIPEER

Kolvisõrm
Ei hakanud uut teemat tegema ja küsimus selline:
Kas tõesti ei anna kolvistsõrme nii kätte saada et kolb
terveks jääks :(
Nii vähemalt üks töökoda väitis.
06.02.2006 at 11:10
kenu
Kolvisõrm
Kuumistega peaks ikka kolvisilmadesse sõrm minema, mitte kepsu. Kepsus peab vabalt liikuma.
See keps on liialt kuuma saand ja tuleks välja vahetada, üldiselt see kuumus ei pruugi talle midagi ohtlikku teha, aga kui on teinud ja ta pöörete peal ära läheb, siis on nii plokk kui ka suure tõenäosusega vänt omadega õhtal.

Kolvisõrm on ju kunagi sisse pressitud, loogiline, et siis peab ta ka kätte saama reeglina, ajad kuumaks ja hakkad aeglaselt pressima.
06.02.2006 at 11:45
hirax

Kolvisõrm
quote:
kenu: Kuumistega peaks ikka kolvisilmadesse sõrm minema, mitte kepsu.
Minu chrysleri 2,2-sel on risti vastupidi. Kuumistega on sõrm kepsu küljes ja kolvi sees vabalt. Minu meelest ka igati loogiline, sest kuumaga paisuvad raud ja alumiinium erinevalt ja raud-raud ühendus peaks püsima paremini koos kui raud-alumiinium.

to ROKIPEER:
Ma ei tea millised on chevy kolvisõrmed täpselt, aga ehk neil ikka sama põhimõte. Mina tegin niimoodi. Chrysleril on sõrm piltlikult öeldes paksu seinaga toru. Vaja läheb ühte "astmega pulka", millel siis üks osa kolvisõrme sisemise avaga samat mõõtu (ja soovitatavalt vähemalt sama pikk kui kolvisõrm ise) ja teine osa peaaegu kolvisõrme välimise diameetriga. Tänase ilmaga pole vist CO2 kustutit vaja - viska see junn mõneks ajaks lumehange :) Soojendamiseks oleks hea võimalikult väike gaasikeevituse otsik. Sellega saab väiksema ja "konkreetsema" leegi. Need tavalised ballooniga leeklambid kipuvad liiga laia leegiga olema ja ka kõrvalt liiga palju kuumutama.
Siis kuumutasin kepsu kolvisõrme kohalt. MITTE PUNASEKS LASTA!! Mul oli laseriga termomeeter ja lasin nagu vaja ~250-300 kraadini. Nüüd jahutatud pulk kolvisõrme sisse (hakkab sõrme seestpoolt tugevalt jahutama ja sõrm tõmbabki imevähe kokku) ja lihtsalt lükkasin sõrme välja. Kogu see asi peab kiiresti toimuma.
Kui ühe korraga ei tulnud siis kogu protseduuri korrata.

06.02.2006 at 13:03
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Kolvisõrm  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2026. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.