register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : K: Auto aku sai lambist tühjaks?   1 2  
Poster Message
Occassion

K: Auto aku sai lambist tühjaks?
Ehk siis jätsin auto korraks seisma ja panin signa peale - ise olin korra eemal (söömas) ja tagasi tulles nagu ikka signa maha ning kohe võtit näitama aga auto käima ei lähe. Vilgutas kõiki tulesid armatuuris ja starter ainult klõpsus (ei osanud siis muud arvata kui et aku tühi). Helistasin sõbra appi ja tuli andis täkku - auto läks kohe laksust käima. Samas oli ka maki järgi näha, et voolu ikka ennem vähe oli sest küsis kohe koodi.

Siit siis küsimus? Kas saab nii olla, et ühel hetkel auto aku niimoodi otsa saab (Minu jaoks kuidagi kummaline - pole varem kohanud sellist asjade käiku)

Viimastel päevadel muud moodi autot käima ei saa kui ainult teise abiga. Samas esimesel ööl peale seda jama läks auto hommikul ise omal jõul käima - päeval enam mitte. Ei tea kas peab vaatama nüüd uue aku poole või võib viga miskis muus olla? Lasin ka akut veidi mõõta st. Et laeb aga samas koormusega oli kuidagi kehvasti see näitaja.

Auto on Chrysler 300m
14.07.2006 at 01:39
mrtn
ilmselt pütid kokku läinud, mul oli samasugune juhtum. mine kusagile akufirmasse, neil on aparaadid, mis oskavad kohe öelda, mis akul viga. ma käisin akadeemia tee 15 akukeskuses, nad ei võtnud diagnostika eest raha ka, kuna ma neilt kohe uue aku ostsin.
14.07.2006 at 06:33
Madlobster
Samasugust jama tekib ka siis kui aku klemmid ei saa ühendust. Puhasta ära aku pealt otsad ja kontrolli ka kaablite teised otsad. Ise oleks äärepealt haknud uut akut ostma aga juhuslikult avastasin. Pealt paistis kõik OK.
Muidugi võib ka aku kutu olla.
14.07.2006 at 07:23
v6sa
Aku äkksurm on võimalik. Eriti praeguse soojaga;)

Tõenäolisem siiski kehv kontakt akuklemmide, massijuhtme või starteriklemmide küljes. Generaatori juhtmeid võiks ka kontrollida...
14.07.2006 at 09:32
askeldaja

Endal oli ka juhus et autol kustus aku umbes tunnikese seismise peale lihtsalt ära. Kõik variandid läbi mõeldud, aga pihta ei saanudki. Võibolla siiski plaadid läksid kuskil lühisesse või midagi sinnakanti.

Jalutasin paarsada meetrit eemalasuvasse autovaruosade poodi ja ostsin kohe uue aku ning igaks juhuks täkujuhtmed ka ning puksiirkõie (auto oli üsna värskelt saksast toodud ja polnud veel mahti laiskusest need vajalikud esemed hankida, samas pole kuigi kindel et täkutamisega mingile elektroonikale liiga ei tee.) :)

Kõik ok. Laadimisvool ka korras. Vana aku oli peaaegu 5 aastat vana, seega võisid mitmed asjaolud kokku langeda ka. Hiljem huvipärast laadides ka ei tahtnud kuigi hästi voolu sisse võtta. Igatahes väga äkiline lugu oli küll selle akuga.
14.07.2006 at 09:34
wax

Endalgi mitu kogemust, et megapalavate ilmadega vanem aku lihtsalt kooleb järsku ja ootamatult ära. That's life :)
14.07.2006 at 09:46
Occassion

Asi oli vist ikkagi akus. Käisin just akukeskues akadeemia teel ja lasin maha võtta ning test näitas viimast piiri.
Lasin ka kohe uue peale panna (Uus Raylite B80R 12v 80Ah 720A 276(pikkus) 175(laius) 190(kõrgus) 950.00(Hind).
Aku ja vahetus 1050 EEK'i pole paha ju) eks siis vaatab.

Samas laadimisvoolu lasin ka uuesti ära mõõta 13,6 volti näitab (ei teagi kas on see selle auto puhul normaalne)
Ameerika Autos käisin siis tüüp ütles, et laeb küll kui oma aparaadi peale viskas. Kohapeal aga vend ütles, et võiks rohkem olla aga samas käib kah.

Loodab siis et viga sai lahenduse.
14.07.2006 at 12:59
Occassion

Aga tundub siiski et ei saa nii lihtsalt - Täna olen siis autot vähemalt 7 korda käivitanud ja õhtul siis oli tunda sama jama - õigemini esimesel korral kui võtit keerasin tegi starter korra tõk tõk ning armatuuri tuled tegid vilksti(justkui oleks voolu väheks jäänud) ja kohe kui uuesti keerasin läks käima.
Samas aga oli juba makil kiri ees - CODE. Ma ei saa enam aru mis toimub kas on kusagil miski lühis ??? Ei täheldanud küll kui aku juhet peale panin, et oleks sädelenud miskit jubedalt.

Kuidagi nii lambist on tekkinud see probleem - pole isegi eelnevalt mõnest jubedast august läbi sõitnud ka et oleks midagi lahti raputanud jne..
14.07.2006 at 23:16
Madman

Proovi teist süütevõtit ja oota enne süüte keeramist kuni "check engine" tuli ära kustub.

14.07.2006 at 23:36 1 edit. Last edited 14.07.2006 at 23:37 by Madman
Occassion

quote:
Madman: Proovi teist süütevõtit ja oota enne süüte keeramist kuni "check engine" tuli ära kustub.

Mida see annab mulle - miks see kasulik peaks olema ??? - äkki seletad lahti.
14.07.2006 at 23:50
Madman

quote:
Occassion:
quote:
Madman: Proovi teist süütevõtit ja oota enne süüte keeramist kuni "check engine" tuli ära kustub.

Süütevõtme sees on immobilaiseri skeem, ehk pärast võtme süüte asendisse keeramist käib infovahetus võtme ja immo vahel, kui check engine tuli ära kustub on immo aru saanud et see ikka õige võti on ja laseb autot käivitada. Võibolla on see võti mingil põhjusel kannatada saanud.

Immo peal süüdet keerates on muidu samad sümptomid küll nagu oleks aku tühi. Võib muidugi viga mujal ka olla.

15.07.2006 at 00:13
Occassion

quote:
Madman:
quote:
Occassion:
quote:

Süütevõtme sees on immobilaiseri skeem, ehk pärast võtme süüte asendisse keeramist käib infovahetus võtme ja immo vahel, kui check engine tuli ära kustub on immo aru saanud et see ikka õige võti on ja laseb autot käivitada. Võibolla on see võti mingil põhjusel kannatada saanud.

Immo peal süüdet keerates on muidu samad sümptomid küll nagu oleks aku tühi. Võib muidugi viga mujal ka olla.

OK Teen kohe hommikul peale tööd proovi mida ta selle peale ütleb. Pole muidu kunagi selle pilguga vaadanudki vaid alati kohe võtme põhja keeranud et auto käima saada :D tegelikult ei võta ju see tükki küljest, et lasta autol ennast üle vaadata.
15.07.2006 at 00:32
w-cc
Kui oleks immo probla, siis ei tohiks minuarust üldse mingit klõpsumist kosta, kuna tõmbereleele ju voolu peale ei lasta.

Samas mul ühel eurojunnil oli ka aku tühjenemisega jama - lõpuks tuli välja, et viga oli genekas. Kusjuures laadimisvool oli korralikult üle 14V ja armatuuris laadimistuli ei põlenud. Igaks juhuks sai aga genekas stendi viidud ja läbi olid nii harjad, tablett kui ka laagrid hirmsa lõtkuga. Pärast renoveerimist asi korras.
18.07.2006 at 11:32
Maik

13,6 volti on liiga vähe. Ilma tuledeta, võimalikult vähe voolu kasutades saab sõita täis akuga umbes 100km ja sul ta ei lae ka, loogiline siis,et autole peab tihti andma voolu.

Üks variant on sul endal ka testriga koguaeg kontrolliga palju autos on voolu akus pidevalt...

Saab ka lekkevoolu testida (aint,et täpselt ei mäleta mis ja kuhu keerata tuli, küsi antennimehelt).

Mul camaro laadis mingi 14,5v (see jällegi on juba ülemisel piiril peaaegu)

18.07.2006 at 11:35 1 edit. Last edited 18.07.2006 at 11:39 by Maik
w-cc
quote:
Inferno:Mul camaro laadis mingi 14,5v (see jällegi on juba ülemisel piiril peaaegu)
Hmm...räägi sellest ülemisest piirist lähemalt. Mul peale käivitamist on pinge 15,3 V ja siis ca 15 minutiga kukub sujuvalt 14,3V peale. Kuna mul aga otsad enamuses nii umbes 15-20 min ainult ongi, siis kisub keskmise pinge sinna 15V lähedale - on sellest mingeid probleeme oodata? Tegu siis 92 a. Vettega.

edit: kirjavead
18.07.2006 at 12:00 1 edit. Last edited 18.07.2006 at 12:01 by w-cc
antennimees

quote:
w-cc:
quote:
Inferno:Mul camaro laadis mingi 14,5v (see jällegi on juba ülemisel piiril peaaegu)
Hmm...räägi sellest ülemisest piirist lähemalt. Mul peale käivitamist on pinge 15,3 V ja siis ca 15 minutiga kukub sujuvalt 14,3V peale. Kuna mul aga otsad enamuses nii umbes 15-20 min ainult ongi, siis kisub keskmise pinge sinna 15V lähedale - on sellest mingeid probleeme oodata? Tegu siis 92 a. Vettega.

edit: kirjavead

Uuematel genekatel pannakse laadimistuld põlema kahel juhul, kui laadimisvool on alla 11,5 V või siis üle 15,5 V. Samas ei saa päris uskuda auto enda voltmeetrit, kuna need ei ole taadeldud vaid informatiivsed kellad ja ega ka tavatestrid pole taadeldud ja valetavad ikka kusagil 1V piires. Ma enda autol mõõtsin kalli testriga, sain laadimisvooluks 15min peale käivitamist 14,4 V samas auto kell näitab kuskil 13,5 ja odav tester 14,8

18.07.2006 at 12:08 1 edit. Last edited 18.07.2006 at 12:10 by antennimees
askeldaja

Mu igapäevaauto millel eelpool ühes postituses aku kahtlaselt loojakarja läks (auto päritolult sakslane), annab 14,15-14,20 volti, mingi tarbija sisselülitamisel (lähituled nt), max 14,30V.

Rääkides vanadest hallidest aegadest kui sai vaziga liigeldud, siis ühel karmil talvel peale sundkäivitust lõin vihaga laadimisreleel kaane pealt ja kruvikeerajaga "tuunides" sättisin minimaalseks laadimisvooluks 15,1-15,2V. Teadsin et kevadeks on aku täielikult läbi "keenud" aga siis ei huvitanud see pisiasi mitte põrmugi. Aku kees vist kogu aeg, ka siis kui auto seisis mittetöötava mootoriga. :D
18.07.2006 at 12:09 3 edits. Last edited 18.07.2006 at 12:50 by askeldaja
Maik

Nii vähemalt mulle spetsid on rääkinud.. ega midagi muud polegi,kui et mingi elektrooniline asi võib läbi vast minna või juhtmed äkki kuumeneda... pole endal suurema laadimisega jama olnud õnneks. Eks seal genekas on need pingeregulaatorid ja tabletid... või siis tahabki usa auto suuremat pinget - ei ole kursis kuidas teistel vette-del on - pead ise uurima :)

18.07.2006 at 12:10
Occassion

quote:
Inferno: 13,6 volti on liiga vähe. Ilma tuledeta, võimalikult vähe voolu kasutades saab sõita täis akuga umbes 100km ja sul ta ei lae ka, loogiline siis,et autole peab tihti andma voolu.

Üks variant on sul endal ka testriga koguaeg kontrolliga palju autos on voolu akus pidevalt...

Saab ka lekkevoolu testida (aint,et täpselt ei mäleta mis ja kuhu keerata tuli, küsi antennimehelt).

Mul camaro laadis mingi 14,5v (see jällegi on juba ülemisel piiril peaaegu)

Tegelikult oli ikka 13,6 ka siis kui asjad järgi olid - korraks küll kukkus kui midagi sisse lülida aga samas kohe stabiliseerus jälle 13,6ks - ei saagi aru mis seal oli aga praegu jälle pole nagu seda viga esinenud et ei lähe käima.
18.07.2006 at 22:48
rosimann

pakuks et starteri tõmberelee jääb kinni ehk varsti õhtal.
19.07.2006 at 18:00
Occassion

quote:
rosimann: pakuks et starteri tõmberelee jääb kinni ehk varsti õhtal.

Aga kui täkku andes kõik toimib siis vist ei saa ju tõberelee viga olla või saab?
21.07.2006 at 15:34
Occassion

Niisiis vahepeal sai jälle sõidetud ja probleemi ei esinenud . Täna hommikul 21.07.06 jälle auto käima ei läinud.
Niikui proovisin siis käitus samamoodi nagu oleks aku tühi olnud. (jälle tuled ainult vilkusid armatuuris, starter plõksus nagu oleks voolu vähe ja makk küsis ka kohe koodi)
Kusjuures selle vea juures esinevad auto juures sellel hetkel veel mõned kummalised asjad.
Nimelt kui see asi juhtub, et käima ei lähe siis tekib vahel ka õrn signaali andmine auto poolt
ning ka justkui sigareti süütaja teeb häält (niimoodi kui asi välja hüppab) kummaline.
Samas on ka nii et kui autole Täkku anda läheb kohe laksust käima.
Nüüd on ju autol uus aku peal aga probleem jätkub justkui saaks see öö jooksul tühjaks.
21.07.2006 at 15:37
margus61
quote:
Occassion:... Nüüd on ju autol uus aku peal aga probleem jätkub justkui saaks see öö jooksul tühjaks.
Tõmberelee üksinda ei tohiks uue aku taga pinget nii maha tõmmata, aga võib ka.

Kõigepealt võiks ju vaadata, kas siis aku ikka saab öö jooksul tühjaks või ei saa. Üks hoiab proovilampi või voltmeetrit aku enda (ja mitte juhtmekingade) otste peal ja teine annab starterit.

Kui aku ise kusna, siis ei oska nõu anda. Kui aku OK, siis jämedaid massiühendusi (aku-kere, mootor-kere jne.) puhastama-mõõtma.

Mõõtmine:

1) Näpuga. Kui mõnda aega (5...10 sek) starterit peal hoida, läheb halva ühendusega koht üldjuhul tuntavalt soojaks/kuumaks.

2) Testri või proovilambiga. Kui starteriga koormust taga hoida, näitab voltmeeter kehva ühendusega kohtade vahel (nt. kere-mootor, aku klemm-aku juhe, aku juhe-kere) pinget või proovilamp hõõgub.

Mul on 90% juhtumitest aidanud, kui juba tundub, et ainult Mulder & Scully suudavad olukorra päästa...

Aga kui ülevalpool räägiti laadimisvoolust x volti, siis uskuge, exelektroonikule teeb füüsiliselt haiget. Tegemist on ikkagi laadimispingega, mida mõõdetakse voltides. Vool on veidi teine asi, selle vägevust hinnatakse endiselt ampritega.
24.07.2006 at 09:07
Vanaisa

Moderator
Ega sul mingit tõsisemat sorti helisüseemi seal peal pole? Tihti on ka selliseid asju juhtunud, et võimus (või mingis muus tarbijas) jääb mingi parasiitvool jooksma ja imeb aku tühjaks (seda ka välja lülitud süsteemi puhul).
Vähemalt nii on räägitud.
24.07.2006 at 09:45
Martin460
minu Pontiac-il oli näiteks selline trikk, et tõmberelee hoidemähis ei saanud hästi ühendust(seal on 2 mähist:tõmbemähis ja hoidemähis)Klõpsis paar korda ja vahest täristas niisama ja siis oli vaikus.Aku oli ka korralik ja laetud.Hiiul starteri remondis vana ütles juba hääle järgi mis viga on ja 75,- eegu eest tehti korda.

24.07.2006 at 10:36
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : K: Auto aku sai lambist tühjaks?   1 2  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2026. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.