register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Stangimure  
Poster Message
Hobulausuja
Stangimure
Mure järgmine. Töökojas avastati et õhupump(mootor 5,0 HO) vajab vahetamist. Kui küsisin palju uus maksab öeldi et "mis tast üldse vahetada, viskame parem välja ja saad ca 4% mootorivõimsustki juurde"
On see tõsi?
Lisavõimsus pidi tulema sellest et õhupump surub heitgaasid ka teist korda läbi mootori ja kui seda enam vahel ei ole pidi hingamine(mootoril siis) paremaks minema.
Oleks väga-väga rahul kui keegi teadja asjast selgust annaks, pean homme kella 18-ks mehaanikule oma otsusest teatama.
04.10.2006 at 21:42
Ets
Stangimure
1) Mis on töökoja nimi? ("onu Vasja Koplist" nii ei arvaks).
2) Airpumba ülesanne on puhuda väljalaskesse värsket õhku, et põletada järele jäänud kütust.
3) "teist korda läbi mootori" teeb EGR
4) Peale airpumba või EGR-i eemaldamist Sa TÜV´ist ilmselt legaalselt läbi ei pääse. Väike mure).
5) Kuidas ikkagi avastati just Airpumba vahetamise vajadus?
04.10.2006 at 22:19
jaanus

Stangimure
ütle oma mehhaanikule kõigepealt nii: "EGR ja AIR on kaks täiesti erinevat asja. Kumb siis ikkagi katki on?" Kui ta ei tea, mis erinevus on heitgaaside retsirkuleerimisel ja õhupumbal, siis otsi uus mehhanik :)

Üldiselt aga nii, et õhupumba eemaldamine kiirendab pisut katalüsaatori surma ning hobuseid lisandub pea olematu kogus. Samas täiendaval ka katalüsaatori eemaldamine/väjalaske "korrastamine" annab üsna mitu hobust juurde, kuid lisab jamad tehnoülevaatajetega... seega - sinu valik.
04.10.2006 at 22:19
5.0
Stangimure
kui ma õigesti mäletan, siis annab see õhupump efekti peamiselt külmkäivitusel, nii, et heitgaasid on paigast ära põhiliselt siis (segu ju "rasvasem" ja seda siis õhupump püüabki kompenseerida sellega, et puhub väljalaskesse lisaõhku). Ülevaatusel peaks seega ainult visuaalne probleem olema. Katalüsaatorile ei meeldi jah tema jaoks sobimatu küttesegu koostis ja seega võib tema eluiga väheneda. Külmalt käivitades on kõrvaga kuulda selline kulunud laagritega pöörleva mehhanismi kolin, kui õhupump ära on lõppenud. EGRi niiviisi kuulda ei ole. See selline kirvemeetod, et ära arvata, kas see remondimees asja õigesti seletas või kas Sa õigesti aru said. Rääkis äkki mitmest asjast korraga ja jättis lihtsalt mainimata, milline nendest siis konkreetselt katki on.
05.10.2006 at 07:51
antennimees

Stangimure
Ja kui õhupumpa siiski vaja siis mul on täiesti töökorras olemas, pärit LT 1 mootori pealt. Elektriline.

05.10.2006 at 09:25 1 edit. Last edited 05.10.2006 at 09:26 by antennimees
Hobulausuja
Stangimure
Tänud kiire reageeringu eest. Kuna ise alles avastan enda jaoks usa-raua maailma siis tunnen end vahest tõsise lollina. Nüüd asjast.
Õhupump visati välja, mis seal täpselt viga oli uurin lähitulevikus.
EGR töötab kenasti.
Ja nüüd tuleb AGA - Te siin kirjutasite et pumba eemaldamisega annab katalüsaator kiiremini saba. A sellel masinal ei olegi katalüsaatorit !?!. Roomasin just igaks juhuks stangi kõhu alt läbi, uurisin summuteid ja helistasin ka "oma" mehaanikule. EI olegi - ja summutid on originaalid. Igaks juhuks lisan veel et mootoriks siis 5,0 EFI H.O ja aasta '90.
Ühesõnaga mis pull siis SEE nüüd on?
N.B - Etsile, töökoda ei asu Eestis ja väikese kahtlusega suhtun ma kohalikkudesse usakate mehaanikutesse seepärast et neil paistab olevat rahvusspordiks mittekohalike arvete kahekordistamine, irw.
05.10.2006 at 17:38
smallstang

Stangimure
quote:
Hobulausuja: . A sellel masinal ei olegi katalüsaatorit !?!. Roomasin just igaks juhuks stangi kõhu alt läbi, uurisin summuteid ja helistasin ka "oma" mehaanikule. EI olegi - ja summutid on originaalid. Igaks juhuks lisan veel et mootoriks siis 5,0 EFI H.O ja aasta '90.
Ühesõnaga mis pull siis SEE nüüd on?

Arvatavasti on järelturu summuti jooks alla visatud. Originaalis asuvad 90a. stangil katid h-pipe küljes.

24 R

Mustang LX'87,5.0 HO & LX'89 2.3 R4
06.10.2006 at 23:06
Hobulausuja
Stangimure
OK, a kas see kajastub ka kuidagi mootori töös? Momendil on ainukesed kõrvalekalded normaalsest tööst mootori tühikäigu pöörete kõikumine ja ca 25-30l/100km kütusekulu. Mis kütusekulusse puutub siis olen keskmisest tiba raskema jalaga ning 99% sõitudes on linnas tiheda liiklusega.
07.10.2006 at 15:21
Erik 78
Stangimure
Kui pööre tühikäigul kõigub ja kulu on suur siis 90 %`l juhtumitest süüdi lamda.
08.10.2006 at 09:37
Hobulausuja
Stangimure
To Erik 78 - ok kui lamda siis lamda, a kus see asub. Olen kogu summutisüsteemi üle vaadanud ja alates mootoriplokist kuni summuti tagumise otsani EI OLE ühtegi andurit, juhet ega isegi kohta kus need võiks olla. Enne kui summuti üheks saab (ilmselt siis H-pipel) on kummalgi torul 2 väikest "pütti"(ca 10cm diameetriga) mis ümbritsetud kuumakaitsega(plekiga) ja alates kohast kus summuti ühineb kuni lõpuni on 2 suuremat "pütti". Sry sõnakasutuse pärast, ei ole juhuslikult mehaanik ja sündides ei ajanud ka V-8 häält välja. No offence.
08.10.2006 at 15:32
anryo
Stangimure
quote:
Hobulausuja: To Erik 78 - ok kui lamda siis lamda, a kus see asub. Olen kogu summutisüsteemi üle vaadanud ja alates mootoriplokist kuni summuti tagumise otsani EI OLE ühtegi andurit, juhet ega isegi kohta kus need võiks olla. Enne kui summuti üheks saab (ilmselt siis H-pipel) on kummalgi torul 2 väikest "pütti"(ca 10cm diameetriga) mis ümbritsetud kuumakaitsega(plekiga) ja alates kohast kus summuti ühineb kuni lõpuni on 2 suuremat "pütti". Sry sõnakasutuse pärast, ei ole juhuslikult mehaanik ja sündides ei ajanud ka V-8 häält välja. No offence.
Need esimesed "pütid" ongi katalüsaatorid. Kui need teised kaks on umbes istmete all, siis need on resonaatorid vms. Päris summutid on stangil enne tagasilda.
Aga - lambda PEAB sellel autol olema kindlasti. Äkki sealt see 30L / 100km. See on ikka pea kaks korda enam kui normaalne...

09.10.2006 at 21:52
Hobulausuja
Stangimure
AARRGGHHHH!!!
Varsti tuleb paar vaba päeva siis võtan kirka ja rauasae kaasa ja uurin kus ja mis näoga see müstiline lamda on.
IRW.
I - need 2 väikest "pütti" H-torudel on täpselt identsed. II - kui masina sain olid kuumakaitsmed peaaegu läbiroostetanud ning seetõttu lasin need uuesti kinni keevitada, seda tehes käisin kõik 4 "pütti" traatharjaga põhjalikult üle(puhastasin). Silma ei hakanud mitte mingeid muid konstruktsioone peale summuti toru.
III - kas seda "lamdat" üldse on näha või tuleb summuti lahti lõigata selle leidmiseks?
IV - KUST täpselt ma selle "lamda" leida võiksin???
VI - ja juhul kui seda andurit seal tõepoolest ei ole (järelturu torud-või-mis-iganes) kas peaksin laskma need siis külge kruvida? Mis selline asi üldse maksta võib?

Küsimused-küsimused-küsimused, a ma loodan selle jaoks see foorum ongi. Lahendamaks amatööri agooniat,irw.
09.10.2006 at 23:47
5.0
Stangimure
quote:
Hobulausuja: AARRGGHHHH!!!
Varsti tuleb paar vaba päeva siis võtan kirka ja rauasae kaasa ja uurin kus ja mis näoga see müstiline lamda on.
IRW.
I - need 2 väikest "pütti" H-torudel on täpselt identsed. II - kui masina sain olid kuumakaitsmed peaaegu läbiroostetanud ning seetõttu lasin need uuesti kinni keevitada, seda tehes käisin kõik 4 "pütti" traatharjaga põhjalikult üle(puhastasin). Silma ei hakanud mitte mingeid muid konstruktsioone peale summuti toru.
III - kas seda "lamdat" üldse on näha või tuleb summuti lahti lõigata selle leidmiseks?
IV - KUST täpselt ma selle "lamda" leida võiksin???
VI - ja juhul kui seda andurit seal tõepoolest ei ole (järelturu torud-või-mis-iganes) kas peaksin laskma need siis külge kruvida? Mis selline asi üldse maksta võib?

Küsimused-küsimused-küsimused, a ma loodan selle jaoks see foorum ongi. Lahendamaks amatööri agooniat,irw.
lambda on selline pulk mingi 5-10cm pikkune ja paari jämedune ning on paigaldatud risti toruga (ilmselt peaks neid olema kummagi silindrirea jaoks üks) ja umbes seal, kus torud on kaardumas mootori poolt tulles põhja alla ja suundumas põhjaalust mööda auto tagumise osa poole. Lamda otsast tuleb välja kaabli ots ja see omaklorda läheb auto sisemusse juhtajusse minevasse juhtmekimpu. Kütusekulu poole suurem kui peaks olema- nii suurt kütuse läbilaskevõimet see auto normaalses korras ja tänavasõidus küll ei peaks omama. Katalüsaator ongi selline paistetanud toruosa- ega seal ei pea olema suurt punast kirja ja ei ole ka katalüsaatori sees mingit elektroonikat, nii, et sinna külge mingeid juhtmeid minema ei pea.
10.10.2006 at 07:37
BlueStang

Stangimure
Stock h-pipe peaks olema umbes selline:

Lambadade jaoks on seal vastavad avad enne ja pärast katalüsaatoreid. Lambda on lihtsalt üks mutriga junn toru küljes, millest juhe välja tuleb:)
Veel üks pilt - siin lambdad ka küljes:

10.10.2006 at 08:31 1 edit. Last edited 10.10.2006 at 08:35 by BlueStang
Hobulausuja
Stangimure
SELGE, nii kirjutamegi.

Kuna mu Stangil mingeid L-andureid ei ole siis ma eeldan et ka katalüsaator on välja pekstud. "pütid" iseenesest alles, täpselt nagu pildil.
Huvitav on see et juunis käis masin ülevaatusel ja hiljem veel lasin ta mootori stendist läbi ning mõlemad korrad oli resultaat OK. Muide peale õhupumba väljaviskamist on kütusekulu alanend ca 20l/100km. väike edu seegi, irw.
Egas midagi, homme lähen mehaanikut üle kuulama, eks siis näis mis teada saan.

N.B - on kellegil äkki aimu mis need katalüsaatorid ja lamdad võiksid maksta? Ja kui originaalide hinnad = Eesti riigieelarve siis kas on ka mingeid alternatiive.
11.10.2006 at 18:38
BlueStang

Stangimure
quote:
Hobulausuja: eeldan et ka katalüsaator on välja pekstud

see ju iseenesest tervitatav nähtus ju

11.10.2006 at 19:54
smallstang

Stangimure
quote:
Hobulausuja: SELGE, nii kirjutamegi.

Kuna mu Stangil mingeid L-andureid ei ole siis ma eeldan et ka katalüsaator on välja pekstud. "pütid" iseenesest alles, täpselt nagu pildil.

Kui O2 (lambda) andurid puuduvad ja auke isegi ei eksiteeri siis tundub, et sinu stangi alla on visatud järelturu Off Road H-pipe (sellel on samuti 2 pütti, kuid need on resonaatorid). Seda on 2 varjanti karp mootorile ja EFI-le viimasel on kaks O2 anduri auku.

Täpsema diagnoosi saab panna kui teed auto alt h-pipest paar pilti!

24 R

Mustang LX'87,5.0 HO & LX'89 2.3 R4
11.10.2006 at 20:07
mella69

Stangimure
Mul tekkis selline küsimus, et kui originaalis on 4 O2-he ja offroad H pipe on kahe auguga, siis mis saab ülejäänud anduritest. Minuteada need, mis on enne katalüsaatoreid, mõõdavad põlemist ja need, mis peale mõõdavad kat-de tööd. Kui tagumised niisama ühendamata jätta(või kati asemel tühi toru) peaks nagu aju segu valeks keerama või vähemalt Check Engine tuli tööle minema. Nägin netis mingeid vidinaid, mis tagumistele o2 sensoritele vahele pannakse, et nad annaks "õiget" signaali. Huvitav, kas need töötaks või on tegemist BS-ga.
Sellised: http://www.mileliminators.com/

12.10.2006 at 01:28
5.0
Stangimure
quote:
mella69: Mul tekkis selline küsimus, et kui originaalis on 4 O2-he ja offroad H pipe on kahe auguga, siis mis saab ülejäänud anduritest. Minuteada need, mis on enne katalüsaatoreid, mõõdavad põlemist ja need, mis peale mõõdavad kat-de tööd. Kui tagumised niisama ühendamata jätta(või kati asemel tühi toru) peaks nagu aju segu valeks keerama või vähemalt Check Engine tuli tööle minema. Nägin netis mingeid vidinaid, mis tagumistele o2 sensoritele vahele pannakse, et nad annaks "õiget" signaali. Huvitav, kas need töötaks või on tegemist BS-ga.
neli andurit on alates 1996
12.10.2006 at 07:15
antennimees

Stangimure
quote:
mella69: Mul tekkis selline küsimus, et kui originaalis on 4 O2-he ja offroad H pipe on kahe auguga, siis mis saab ülejäänud anduritest. Minuteada need, mis on enne katalüsaatoreid, mõõdavad põlemist ja need, mis peale mõõdavad kat-de tööd. Kui tagumised niisama ühendamata jätta(või kati asemel tühi toru) peaks nagu aju segu valeks keerama või vähemalt Check Engine tuli tööle minema. Nägin netis mingeid vidinaid, mis tagumistele o2 sensoritele vahele pannakse, et nad annaks "õiget" signaali. Huvitav, kas need töötaks või on tegemist BS-ga.

Mul töötavad juba aasta ja ei miskeid probleeme. Ei ostnud neid küll aga lasin ühel elektroonikul teha.
http://www.mkiv.com/techarticles/oxygen_sensor_simulator/

12.10.2006 at 08:40
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : Stangimure  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2026. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.