| Poster |
Message |
Fog
|
Miski muu koliseb (Oli: Kepsusaale kael?)
Hoi kotkad.
Niisiis on mootoris kolks sees. Küünlajuhtmete eemaldamine andis tulemuseks esimese rea keskmise silindri, seega arvatavasti kepsusaale.
Käisin küsisin ka remondis ning sealt soovitati vänt välja võtta ja ära lihvida enne uute saalede panemist.
Mul tekkis aga kohe selline küsimus. Autod on 100+ aastat remondis käinud, ning kas tõesti selle ajaga pole suudetud teha mingit masinat mis suudaks vändal kepsukaela ära lihvida nii et vänta maha ei võta. Ruumi ju nagu oleks?
Teine küsimus on see, et kas selline kolks taob tõesti nii kiiresti kaela ellipsisse? Mootori ajalugu on ülepeakaela käimine, aasta seismist ja nüüd 20km sõitu?
Mootor siis 1994 L27 3800 NA
| 29.08.2007 at 20:35 |
1 edit. Last edited 01.10.2007 at 22:06 by Fog
|
Madman
|
Kepsu pead ka kindlasti üle vaatama
| 29.08.2007 at 22:20 |
|
Fog
|
quote: Madman: Kepsu pead ka kindlasti üle vaatama
See eeldab ilmselt mootori ülevalt lahti võtmist? Alt keps+kolb välja ilmselt ei tule.
Edit: Nojah, kui kokkuvõttes välja tuleb et ikkagi vaja kogu kompott molekulideks teha, siis peaks juba L67 kepsude ja kolbede peale upgradema.
Hetkel tahaks teada mis on optionid selle jura fiximiseks ilma autot mootori pealt maha tõstmata.
| 29.08.2007 at 22:29 |
1 edit. Last edited 29.08.2007 at 22:34 by Fog
|
Madman
|
Noh üks vanakooli mootorimees kunagi rääkis ajalehepaberi panemisest saale ja kepsu vahele ja olevat pidanud mõned tuhanded km vastu. Üldiselt sellisest asjast muidugi kõvasti ei räägita 
Keps ei pruugi alt välja tulla jah ja kui tulebki siis on jama tagasi pannes et rõngad terveks jääksid.
| 29.08.2007 at 22:48 |
1 edit. Last edited 29.08.2007 at 22:50 by Madman
|
max |
quote: Fog:Hetkel tahaks teada mis on optionid selle jura fiximiseks ilma autot mootori pealt maha tõstmata.
Pole konkreetset autot ega mootorit lähedalt näinud,aga kas mootor autos kõike seda teha on ikka mõistlik? Mootori mahavõtmine pole ju teab mis hirmus töö. Pärast seda saad rahulikult mootorit soojas garaazhis harutada, puhtuse tagada ja töö kiirust ning mugavust oluliselt tõsta.
Kepsu ja kolvi eemaldamiseks (mootor autos) pead Sa kaane maha keerama ja alt kepsu lahti laskma. Vända kepsukaela saad ka vänt mootori küljes ära mõõta. Kui vänt kah kulunud, siis pead ka selle alt lahti laskma.
Mina tõstaks mootori maha ja mõõdaks kogu kupatuse üle. Kui 1 juba läks, siis miks teised ei peaks kuskil servapeal olema... |
| 29.08.2007 at 23:03 |
|
Fog
|
quote: max:Pole konkreetset autot ega mootorit lähedalt näinud,aga kas mootor autos kõike seda teha on ikka mõistlik? Mootori mahavõtmine pole ju teab mis hirmus töö. Pärast seda saad rahulikult mootorit soojas garaazhis harutada, puhtuse tagada ja töö kiirust ning mugavust oluliselt tõsta.
soe garaaz puudub.quote: Kepsu ja kolvi eemaldamiseks (mootor autos) pead Sa kaane maha keerama ja alt kepsu lahti laskma. Vända kepsukaela saad ka vänt mootori küljes ära mõõta. Kui vänt kah kulunud, siis pead ka selle alt lahti laskma.
See ongi hetkel plaanis, kui tolerantside piires, siis uued saaled konkreetsele potile ja äkki kärab mingi aeg?quote: Mina tõstaks mootori maha ja mõõdaks kogu kupatuse üle. Kui 1 juba läks, siis miks teised ei peaks kuskil servapeal olema...
Jah. Olles just matnud ~30k ja ~100h mootorivahetusse ei tahaks seda kahekordistada.
| 29.08.2007 at 23:09 |
|
Fog
|
Hetkel ikkagi küsimus, et kui mõeldakse igasugu imevigureid välja kereplekkide sirgeks saamiseks ilma suure tööta, siis kas tõesti pole välja mõeldud mingit vigurit väntvõlli kepsukaela ringi ajamiseks nii et vänta maha ei võeta. turgu peaks sellisele jubinale olema ju küll?
| 29.08.2007 at 23:11 |
|
minimum
|
quote: Fog: Hetkel ikkagi küsimus, et kui mõeldakse igasugu imevigureid välja kereplekkide sirgeks saamiseks ilma suure tööta, siis kas tõesti pole välja mõeldud mingit vigurit väntvõlli kepsukaela ringi ajamiseks nii et vänta maha ei võeta. turgu peaks sellisele jubinale olema ju küll?
Täpsus ja tolerantsid.
Kui kereplekkide sirgust võiks millimeetritega mõõta siis vända liugpinde sajandikes.
Vända lihvimise pingid pole ilmaasjata nii suured nagu nad on.
| 30.08.2007 at 06:26 |
|
ylovoitka |
quote: minimum:
Kui kereplekkide sirgust võiks millimeetritega mõõta siis vända liugpinde sajandikes.
Tegelikult soovitatakse mõõta veel täpsemalt! kasutatakse mikromeetrit väikseima ühikuga .0001" = 0.0025 mm
If Your crankshaft journals are more than .0005" out of round, or taper more than .0005", the crankshaft will have to be reground. |
| 30.08.2007 at 07:21 |
|
foke
|
Mis sa nüüd jahud Mootor maha, laiali ja pilt selge, mis on kulund, palju ja mida teha tuleb.
Lohutan sind hindade osas, et 30 k see kindlasti ei lähe. Võimalik, et saad hakkama ligi 10 korda odavamalt, kui isetehtavad tööd ise teed. Lihvimine, saaled ja uued tihendid ei ole ülemõistuse kallid. Hea näpuharjutus! |
| 30.08.2007 at 07:26 |
|
kenu |
quote: Fog: Hetkel ikkagi küsimus, et kui mõeldakse igasugu imevigureid välja kereplekkide sirgeks saamiseks ilma suure tööta, siis kas tõesti pole välja mõeldud mingit vigurit väntvõlli kepsukaela ringi ajamiseks nii et vänta maha ei võeta. turgu peaks sellisele jubinale olema ju küll?
Sellise asja järele pole ju vajadust. Vända saaled peavad tohutult vastu ja kui üks ära läheb siis on teised ka juba piiri peal, erandjuhul võib pärast lohakat remonti mõni kael kohe õhtale minna.
Enne lammutamist tasuks kindlaks teha, kas on ikka saale. Ma otsisin ka fierol tiksumise põhjust -- tuli välja, et nookuri mutter oli jäänud pärast remonti kinnitamata.
Kui üks saale on õhtul ja ülejäänud korralikud (õlisurve normis), siis saab aidata mõni vana kooli mees. Vene ajal pingutati üsna tihti saalesid raha- ja suitsupaberiga. Aga see on ajutine abinõu ja ei pruugi alati 100% õnnestuda.
Mul tuttaval üks vana kooli mees pingutas kolksuva saale. Sinise määrdega tegi kindlaks kus ja palju kannab ning vene rublasest lõigatud paberilapid pani õliga kepsu ja saale vahele. Kolks kadus ja mootor on ligi 30 000 pärast sõitnud. |
| 30.08.2007 at 14:24 |
|
Fog
|
Eks varsti saab selgust selles asjas. Kisun millalgi alt lahti ja mõõdab selle tolerantsid üle. Üldiselt see paberi jutt on usas ka rauaks kirjutatud (i.e. repair manualis kirjas kuidas 0.000 over ehk standardmõõdus ühte poolkuud tuleb kombineerida 0.001 või 0.002 teise poolega ja kontrollida plastigagega kas siis saab tolerantside piiresse.) Rockautos on isegi +0.001 täiesti müügis olemas. Mitte segi ajada 0.01 ja 0.02-ga mis on lihvitud vända omad.
Kui selline lahendus kasvõi 1000km vastu peab olen ma rahul, kuna hetkel lihtsalt väga loll aeg molekulideks tegemiseks. Igapäevaauto sai paugu ja liigub remonti, garaaz tahab põrandat ja ust ning millegiga peaks töö-kodu marsruudil podistama kuu-kaks kuni need 2 probleemi lahenevad.
| 30.08.2007 at 15:07 |
|
viplala |
Kui saale on ringi tõmmanud või siniseks läinud siis ei kannata midagi teha.
|
| 31.08.2007 at 10:30 |
|
Fog
|
quote: viplala: Kui saale on ringi tõmmanud või siniseks läinud siis ei kannata midagi teha.
Seda ma tean jah. Eks vaatab mis seal paistab.
| 31.08.2007 at 11:31 |
|
Fog
|
Nonii, Küünalde eemaldamisega selge, et probleem on tuleseina vastas, keskmises potis.
Õlipann maha, keps lahti ja uued saaled sisse.
Vanad olid 100% korras, lihtsalt "sõitnud" aga ei mingeid triipe, jura ega ringitõmbamist.
Uus õli sisse ja käima.
Kolks alles.
Keps ei vänderdanud, kõver polnud, üles-alla loksu polnud
Tõukurid? Vardad? Nookurid? Klapid?
Kolks on ikkagi suht metallne ja 2-3x tummisem kui eurojapsi klapitiks.
| 01.10.2007 at 22:02 |
|
Madman
|
Üldiselt kui mõlemat tiksumist kuulnud oled siis teeb kõrva järgi kindlaks küll kas on saale või klapp. Sellel 3.4 mootoril mis minu omal peal on olid kõik klapid valesti reguleeritud + lisaks 6.nda silindri klapid üldse lahti. See silinder tiksus päris mehiselt. Võta kaaned maha ja kontrolli kõik klapid ära. Fiero originaalil on tõukur vastu keerata + veel 1.5 pööret et hüdrotõukur jääb enamvähem keskmisse asendisse vedru pinge alla, 3.8 mootori kohta ei tea. Kui kepsusaale ära on siis on ikka üles/alla suur lõtk käega tunda.
| 01.10.2007 at 22:11 |
1 edit. Last edited 01.10.2007 at 22:13 by Madman
|
Fog
|
quote: Madman: Üldiselt kui mõlemat tiksumist kuulnud oled siis teeb kõrva järgi kindlaks küll kas on saale või klapp. Sellel 3.4 mootoril mis minu omal peal on olid kõik klapid valesti reguleeritud + lisaks 6.nda silindri klapid üldse lahti. See silinder tiksus päris mehiselt. Võta kaaned maha ja kontrolli kõik klapid ära. Fiero originaalil on tõukur vastu keerata + veel 1.5 pööret et hüdrotõukur jääb enamvähem keskmisse asendisse vedru pinge alla, 3.8 mootori kohta ei tea. Kui kepsusaale ära on siis on ikka üles/alla suur lõtk käega tunda.
Novot, kui ma kõrva järgi seda otsustada oskaks, siis oleks ka sellel 3.4-l klapid regullitud. Minu kuulmine ütles et pragu vl kolles ja las olla 
Naabrimees töötab autoremondis ja koos vaatasime et võib klapi oma ka olla. kõvasti tummisem on, aga ega 3.8 klapid just need dohc 1,6 klappide tiksuga sama häält ei peagi tegema.
Kui ma lahti võtan kambrikaaned ja nookurist kinni võtan siis ma vist ei tohiks saada kuskile suunas teda käega suruda? See vist esimene "proov" oleks?
Enne lasen mootori soojaks, et hüdrotõukurid ilusasti õli täis oleks?
| 01.10.2007 at 22:24 |
|
Madman
|
Soojaks ei ole vaja midagi lasta. Hüdrotõukuri sees olev vedru surub tõukurvarda nii või teisiti vastu nookurit üles ka ilma õlita üldse. Lihtsam on kui manuaali leiad kuskohast vaadata millise silindri järgi milliseid klappe reguleerida. Fierol on 2 asendit: 4 ja 6 silinder üss-s, siis saab algul pooled ja pärast ülejäänud ära reguleerida. Muidu pead iga silindri eraldi üss-u keerama.
Ma väga kodus ei ole muude mootorite koha pealt aga lõtku ei tohiks üldse mingis asendis olla. Kui klapid kinni siis peaks nii palju nookurit keerama et tõukurivarras oleks "kinni" saab näpuga keerates tunda et hakkab hüdrotõukuri vedru juba alla suruma ja siis tuleb veel 1.5 tiiru nookuri mutrit peale keerata. Mingit kaliibrit ega klapivahet sajandikega ei ole vaja mõõta.
Minu mootoril olid reguleeritud nii nagu ilma hüdrotõukuriteta mootoril ehk nookuri ja tõukurivarda vahel oli vahe aga nii ta ilmselt ei lükka klappe piisavalt lahti.
| 01.10.2007 at 22:41 |
1 edit. Last edited 01.10.2007 at 22:43 by Madman
|
Fog
|
Ok. Proovin nii ja vaatan kas mõni hüdrotõukur on õhtul või jah.
| 01.10.2007 at 23:15 |
|
minimum
|
quote: Madman: Sellel 3.4 mootoril mis minu omal peal on olid kõik klapid valesti reguleeritud + lisaks 6.nda silindri klapid üldse lahti. See silinder tiksus päris mehiselt.
&( Siis peab ilmselt uued kontreeruvad mutrid panema või kasutama keermeliimi. Mootori installi ajal nukkvõlli vahetades saigi just seda "kinni +poolteist pööret" võtet kasutada. Tundub, et kruvisid lahti end mingi ajaga.
| 02.10.2007 at 07:12 |
|
vvt
|
GM 3.8 mootoril oli vanasti kolina tavaline allikas väntvõlli esimene leevendi ehk damper.
Muide mootori kuulamise riistapuu (strobos.... ) maksis Järvel autotarbes mingi mõttetu 100 krooni ja sellega saab helisid paari cm täpsusega lokaliseerida.