Poster |
Message |
Draakon |
DIY: Vana Delco maki paarissagedustele ümberehitamine ning MP3 sisendi ehitamine
Kindlasti on veel keegi, kes kasutab vana Delco makki tahtlikult, parema puudumisel või augutäitena auto originaalvälimuse hoidmiseks. Kuna tekkis huvi natuke elektroonikat õppida ning originaalmakk oli nagunii peetis hakkasin pealkirjas nimetatud asju uurima. Pilte hetkel teha ei saa, aga katsun millalgi lisada. Delcode aastakäigud ei ole päris selged, enda raadio '89. Uuematel on sabas 9-nõelane pesa, mida saab kasutada sisendina, siin vast räägib keegi teine juba. Päris vanade Delcode puhul on lahendus ühendada sisend AM ossa, sarnaselt lampraadiotega võib kogu kola alles jätta, natuke vaja lihtsalt juhtmeid teha.
PAARISSAGEDUSTELE ÜMBEREHITAMINE
Kuna see on vast tähtsam paljude jaoks kui mp3 sisend (kaua sa povvver hitt raadiot ikka kuulad, maitse asi loomulikult), siis alustan sellest. Vaja on 1 dioodi (mina kasutasin 1N4148 dioodi) ja tina.
-Eemaldada raadio ülemine kate (mitte sassi ajada-ülemisel on isolaatoriks papp, alumisel mitte. Kaaned omavahel vahetatavad. Enda raadiol oli elektroonik kaaned tagurpidi pannud, seega seda tuleks jälgida) - 3 kruvi
-Eemaldada 5 kruvi mis hoiavad ülemist trükiplaati ning tõsta plaat ettevaatlikult välja (1 pistiku saab lahti võtta et asi natukenegi lihtsam oleks)
-Nüüd paistval alumisel trükiplaadil on ekraani ja suure kiibi (minul kirjaga DM 246 DQ 8836F) (igatahes 28 jalaga suur kiip on) vahel 2 dioodi ning vabad lisakohad veel kahele dioodile. Diood tuleb lisada avadesse mis on kiibile kõige lähemal. (Dioodid jooksevad kerge nurga all n.ö. ülessepoole kiibi poole). Diood tuleb tinutada samas suunas nagu 2 olemasolevat dioodi. Tinutamise jaoks tuleb lahti võtta ka raadio alumine osa ning eemaldada kassettiosa.
2. võimalus (lihtsam, kuid pole katsetanud)
-Jätta vahele kõik 1. punktis tehtu ning tinutada diood üle suure kiibi => anood 10 klemmi külge ja katood 26 klemmi külge.
edit: uurides eri Delcode aastakäike pole ma peale tohutu juhtme endale midagi saavutanud ning nett ei hiilga skeemide/piltide poolest. Nüüdseks uuritud korra ühe Delco soolikate pilti, kus tabloo / kiibi vahel ei asu dioode erinevalt minu '89 isendist ning kuskil nähtud aastaarvu '93 ja kuskil arvu '95. Eks uurin ja täpsustan seda teemat jõudumööda kui küsimusi tekib.
Minu raadio mudel nr. on 16084283 ning täpselt sama idee järgi on ka nr. 16041551. Uuritud sai ka ühte 1990 aasta mudelit (model: 16059050; 05-15-90), ka seal on idee sama, seega kehtib ülevalpool olev tekst just vanemate Delcode kohta. Esialgu ei käi mõistus '95 aasta mudelist üle, proovisin a la 5 eri viisi ning dioode lisada/eemaldada, radadel järge ajada jne aga kasu ei olnud.
Kõik kokku lapata, testida ja kui töötab teha kohvi ja suitsupaus. Nüüdsest on sageduste sammuks 0,05 MHz samas sai netist leitud ka lause, et diapasoon lüheneb (104 MHz, aga minu meelest pole siin muret) - kes on oma raadiot palju vahtinud, siis nüüdseks lisandub ekraanile kiri "50". 88,7 - 88,7 ja "50" - 88,8 jne

Minu isendil siis dioodid kiibi/ekraani vahel. Lisatud kõige ülemine, kuhu sai tõmmatud jooned mõlemale poole dioodi.

Selline siis uuema raadio sisu, dioode ekraani/kiibi vahel ei ole ning üpris pikk uurimine ja katsetamine ei andnud tulemusi.
______________________________________________________________________________________________

(Kassetiosast tuleb 5 klemmiga pistik)

(Selline siis lõpp-produkt, lüliti vasakpoolses asendis=raadio, lüliti parempoolses asendis=sisend. Metall-plaat kassetiava ees oleks muidugi ilusam aga mida pole seda pole. Ühtlasi on lüliti mõõtmete ja välimuse poolest hea, aga tal on 3 asendit ehk keskel n.ö. surnud asend, mida ei ole vaja. Kui keegi leiab midagi paremat on hästi.)

Lõplikult valmis
MP3 SISENDI EHITAMINE
Nii, nagu kõik teavad on mitmeid võimalusi raadio ja 21. sajandi kokkupookimiseks - adapter kassetipesasse, fm saatja jne. Kuna enda raadiol oli kassetiosa nagunii läbi, eemaldasin ta tervikuna. Raadio lammutamisel on näha, et kassettimängijast jookseb plaadile ainult üks punt kaableid mille otsas on 5 klemmiga pistik. Kassetimängija saab massi raadio kerest. Pistiku soovitaks alles jätta ning lõigata juhtmed maha kassetimängija poolt. Juhtmete otstarve on järgmine:
oranž = parem kanal
valge = vasak kanal
punane = 12V pinge
pruun = vali kassetiosa sisendiks kui ühendatud 12V kanaliga (punase juhtmega)
punane/valge = vali raadio sisendiks kui ühendatud 12V kanaliga (punase juhtmega)
Igasuguste kõrvaklapikaablite jms. puhul (minu poolt kasutatud kaabel on näiteks arvutikõlarite tagant) on värvid järgmised:
valge - vasak kanal
punane - parem kanal
Nüüdseks on selge, et vaja on 3-klemmiga lülitit, mille keskmine klemm oleks pideva pinge all (punane juhe) ning pruun ja punane/valge oleks ühendatud küljeklemmidega.
Ühendades punase ja pruuni arvab raadio n.ö. et kassett on sees ja vaja on võimendada kassetiosast "tulevat" signaali ehk antud juhul pleierit.
Ühendades punase ja punase/valge triibuga juhtmed, on sisendiks raadio (n.ö. kassett väljas).
Parem oleks süsteem lahendada 3,5 mm pesaga, mille põhjas oleks lüliti, siis ei oleks omakorda mingeid lisalüliteid vaja-pistiku toppimisel pesasse lülituks raadio automaatselt ümber kassetile.
SISEND: pleierist tulev mass ogh pistiku mass tuleb ühendada raadio massi (väga korralikult, otsige sobiv koht), vasak kanal valge juhtmega ja parem kanal oranži juhtmega.
Minu raadio puhul tuli veel kassetipesa raadio esipaneelilt kinni ehitada ning kogu kupatus oligi valmis. Kvaliteet on parem kui adapteri puhul (nüüd mõtlen küll 2 teist raadiot mida sama adapteriga kasutanud olen, aga üks neist oli veel vanem Delco. Kvaliteet oli kuulatav aga oleks saanud parem olla, oma osa on ilmselt ka kulunud helipeal raadios).
edit - uurides 1995 aasta delcot hakkas silma, et kassetimängijast tulevad juhtmed/pistik on samad, ka värvide poolest, kuid pesast raadiosse edasi jooksvatest kaablitest on üks teist värvi (punane/valge muutub peale pesa roheliseks). Ühesõnaga kaabeldus sama, aga jälgida värve just kassetimängija poolt. Minu raadiol on kaablid enne/peale pistikut/pesa sama värvi, ei osanud erinevust oodata.
TÖÖTAV KASSETIOSA
Ei ole katsetanud, aga idee peaks olema sama - kaabeldus sama nagu sisendi puhul jutuks oli, mingit lülitit pole vaja ehitada, mingeid juhtmeid _ei tule_ läbi lõigata. Nii jääb töösse nii kassetiosa kui soovi korral ka mp3-sisend. Seks puhuks tuleks teha kassett, mille soolikad on eemaldatud, et töömüra ei oleks kuulda ning raadiole saaks teha selgeks et ta peab lülituma kassettiosale ümber.
Kas pistikud tulevad esipaneelile või raadio tagant välja on igaühe otsustada. (Siinkohal soovitaks jälgida, et sisendi ühendamiseks kasutatava juhtme ühendus massiga oleks korralik).
Huhh, pikk jutt sai, loodan et kellelgi on abiks, ma pidin päris palju katsetama ja kodutööd tegema ning esialgne versioon lülitist/kaablitest nägi suhteliselt nigel välja. Ka on igasugused täiendused teretulnud, kõnealust pesa 3,5 mm pistiku jaoks põhjas oleva lülitiga pole ma näiteks leidnud, uuemate raadiote hingeelu on siiani müstika jne.
DNR
Enda raadiol on DNR nupust sisse-välja lülitatav, kui kellelgi juhtub olema automaatne DNR, siis lõigatakse ülemisi sagedusi natuke ära, muidu kõik sama.
Head tinutamist!
PIRNID
Kuna enda raadio oli algselt hunnik õnnetust olid läbi ka kõik taustavalguse pirnid, kirjutaks siis ka sellest natuke. Üllatuseks on pirnid täiesti poest leitavad ja standardsed, tüübiks W2, võimsus 1,2W. Kaks pirni on vahetatavad, aga kolmas on ilma pesata ja tinutatud trükkplaadile, kui selle kunagi vahetan siis täiendan posti.
29.03.2008 at 14:17 |
16 edits. Last edited 10.01.2010 at 16:22 by Draakon
|
Vanaisa
Moderator |
DIY: Vana Delco maki paarissagedustele ümberehitamine ning MP3 sisendi ehitamine
Hea töö!
Mis aasta Delcoga tegu?
29.03.2008 at 14:28 |
|
Draakon |
Minu puhul 1989.
29.03.2008 at 14:32 |
|
newton
Moderator |
Aitäh põhjaliku ja illustreeritud posti eest, liigutan "Hoolduse ja remondi" alla. |
29.03.2008 at 15:53 |
|
VANFAN
|
Seda tõesti siin rõõm lugeda aga minu jaoks Diood ja Idioot suht ühe täehendusega nii,et ise ma selle tööga päris kindlasti hakkama ei saa. Seega oleks tore kui keegi ulataks oma abistava käe... Loomulikult ei jääks vaev tasumatta! |
29.03.2008 at 17:17 |
|
_siim_ |
kas sellist 3,5 mm pesa lülitiga ei saa mitte vanast makist,mõtlen need sajakroonised plastmasskäkid mis kööki ostetakse |
30.03.2008 at 16:09 |
|
Draakon |
quote: siim_pallav: kas sellist 3,5 mm pesa lülitiga ei saa mitte vanast makist,mõtlen need sajakroonised plastmasskäkid mis kööki ostetakse
Ühte sellist uurisin, aga ta lihtsalt lahutab kindla ahela s.t., ei saa ümber lülitada raadiolt=>kassetimängijale. Vaja pole mitte ON-OFF stiilis lülitit vaid just sellist nagu eespool kirjeldatud - üks kaabel on pideva voolu all ja teda n.ö. lülitatakse ümber kas kokku punase/valge kaabli või pruuni kaabliga. Samas hea oleks kui leiaks, töötava kassetiosaga raadiot oleks siis väga mugav kasutada-lihtsalt saba pistikusse ja korras, tühja kassetti poleks vaja. Eks hoian silmad lahti.
30.03.2008 at 21:00 |
1 edit. Last edited 30.03.2008 at 21:08 by Draakon
|
Sarvik
|
Super, tänud.
Kunagi sai ka tavalisest euroopa autokasetimängijast MP3 mängija ehitatud ja toimis. Kuid maki kokku pannes olin ehk veidi lohakas ja kõrvetasi terve makki läbi :P
Otsustasin mingi aeg julguse kokku võtta ja ameeriklase makil sama teha, kuid hoolikamalt ja makk terveks ikka jätta, kuid nüüd jääb suur urgitsemine ja nuputamine ära. Vahepeal oli mõte isegi makk välja vahetada uutsema vastu. Kuid nüüd õnnesk ei pea originaali välja viskama, kuna ka raadio lisavõimalused lisanduvad 
|
31.03.2008 at 09:50 |
|
FM02
|
Tere,
Kas mõnest uuemast makist saaks ka asja?
Usaka 05" grad cherokee orginaalile paarissagedused? |
01.04.2008 at 08:15 |
|
volli |
95 aasta delcol keegi on proovinud? Minu omal ekraani ja kiibi vahel neid dioode igatahes pole. Sellisel mudelil ka midagi teha annab? |
01.04.2008 at 10:18 |
|
Draakon |
'05 sisse pole kunagi kiiganud, ei tea ka kus tal miski asub. Samas idee peaks (?) olema sama, sest dioodide point on n.ö. võimaldada mingeid funktrioone. Samas jah uuemate kohta ei tea, äkki keegi teine on kunagi tegelenud.
03.04.2008 at 14:58 |
|
hunt
|
Draakon, Kas Sa said oma raadio ka tabloo peal paaris komakohti näitama ?
03.04.2008 at 20:53 |
|
Draakon |
quote: hunt: Draakon, Kas Sa said oma raadio ka tabloo peal paaris komakohti näitama ?
Jah, aga tablool on ainult 3 arvu 88,8 n.ö. aga edasi liikudes lisandub 0,05MHz juures paremale ekraani nurka kiri "50". Seega jah, näitab küll paarissagedusi. Pildivõimalust endiselt pole
03.04.2008 at 22:16 |
|
Tyymiiz
|
Hr Draakon uuriks kas oleksid nõus selle aux -i veel paigaldama ? mul oleks kah vaja siukest värki |
26.05.2010 at 09:18 |
|
|