register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : K: Juhtmete ühendamine.   1 2  
Poster Message
anryo
K: Juhtmete ühendamine.
Kuna mul 'Cudal seisab ees kogu juhtmestiku tegemine ning oskused endal olemas, siis teen selle töö ise.
Siiani olen kasutanud igasuguste juhtmete omavaheliseks ühendamiseks kas jootmist või siis jätkuhülsse ja sinna peale omakorda siis kas liimiga- või liimita termokahanev.

Küsimus ongi nüüd nende hülsside kohta, et kui vahepeal sai kasutatud tööandja hülsitange - siis nüüd tahaks omale ühed osta. Aga millised täpselt? Need tööandja profitangid olid mingi 2.5k eek ja niipalju raisata ei taha.
Eestis olen mina leidnud praeguseks:
http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=HT-336E ja ühed teised, mille pilti netis pole.
Esimesed 495.- eek ja teised on koos 5 vahetatava otsaga 800.-

Need hülsid näevad ise välja muidu sellised:
http://www.miltronic.ee/preces/index.php?kopa=188&virkne=93

Olen juba paar tundi netis tuulanud ja ei suuda leida, kuidas on nende inglisekeelne nimetus - miskime "crimping tool" ta on, aga neid erinevaid tüüpe on ju terve p...sse täis.
Mida kallid foorumikaaslased on kasutanud sarnastes olukordades, kas on soovitusi või nõuanded, kuidas saaks töö korralikult tehtud, nii et kastaks ka aastaid.

20.01.2009 at 16:45 1 edit. Last edited 20.01.2009 at 16:46 by anryo
wahur21
tere vaata elektrimaterjalidega tegelevatesse poodidesse olen ise elektrik ja olen neid näinud seal küll ja küll tallinnas oskan soovitada poodi ESVIKA mustika keskuse taga....
20.01.2009 at 16:59
Stang-R

ehk on see lehekülg abiks:
http://www.painlessperformance.com/wiring.php

20.01.2009 at 17:41
madis
Osta sellised hülsid, millel on isolatsioon juba peal ja mis on ühtlasi termokahanevad ja liimiga. Küsi YEst. Sobilikud tangid saad sealtsamast ca 500,- eest.
20.01.2009 at 17:43
anryo
Painless on kallis. Ma juba kaalusin seda varianti. Painlessi kit oleks Eestis mingi 9000.- eek - palju see juhe ikka maksab muidu....
Aga lähen vaatan siis seal YE'st, mis neil põnevat on. Ma selle termokahenevaga hülsi osas olen alati mõelnud, et kui neid koku pigistada, siis ju läheb isolatsioon katki?

20.01.2009 at 18:02 1 edit. Last edited 20.01.2009 at 18:03 by anryo
Vanaisa

Moderator
AS Trossil oli miski aeg üks painless kit üle - küsi järgi.
20.01.2009 at 18:06
mikimouse
nu ma ise ka hetkel hobikorras elektrik ja selle alaga paar aastat tagasi leibagi teenind...

need termokahanevad kõlbavad pikemas perspektiivis vaid kuhugi salongi. ühenduse termoplastikut kuumutades muutub sellega seoses ühenduse lähedalt juhtme isolatsioon hapraks ja kipub pragunema. edasi juhe oksüdeerub,murdub jne. mitmete juhtmetega kimbu ühendamisel veel miinuseks see,et tekib neist suht jäme "junn". ideaalis ikka käiks asi nii,et joodad juhtmed kokku ja pärast sulatad sina termokahaneva rüü peale.(viimane tõmbub kokku termoühendusega võrreldes suht kergelt kuumutades). kõige ilusam,vastupidavam ja odavam moodus. kui nagunii termorüüsi kasutada soovid,ja neid tavalisi isoleerimata juhtmeühendusi,mille lingi panid, siis soovitaks küll iga kell jootmist,mitte hülsse. aega ja vaeva on rohkem,aga endale tehes on asjal iva.

20.01.2009 at 18:46
Astro SS
quote:
Vanaisa: AS Trossil oli miski aeg üks painless kit üle - küsi järgi.
Mul oli kunagi LT1 mootori sari.

20.01.2009 at 19:05
anryo
quote:
mikimouse:nu ma ise ka hetkel hobikorras elektrik ja selle alaga paar aastat tagasi leibagi teenind...
need termokahanevad kõlbavad pikemas perspektiivis vaid kuhugi salongi. ühenduse termoplastikut kuumutades muutub sellega seoses ühenduse lähedalt juhtme isolatsioon hapraks ja kipub pragunema. edasi juhe oksüdeerub,murdub jne. mitmete juhtmetega kimbu ühendamisel veel miinuseks see,et tekib neist suht jäme "junn". ideaalis ikka käiks asi nii,et joodad juhtmed kokku ja pärast sulatad sina termokahaneva rüü peale.(viimane tõmbub kokku termoühendusega võrreldes suht kergelt kuumutades). kõige ilusam,vastupidavam ja odavam moodus. kui nagunii termorüüsi kasutada soovid,ja neid tavalisi isoleerimata juhtmeühendusi,mille lingi panid, siis soovitaks küll iga kell jootmist,mitte hülsse. aega ja vaeva on rohkem,aga endale tehes on asjal iva.
Mis vahe on sinu jutus esineval termoplastikul, termoühendusel ja termokahaneval rüül?

20.01.2009 at 20:38 4 edits. Last edited 20.01.2009 at 20:39 by anryo
mikimouse
quote:
Mis vahe on sinu jutus esineval termoplastikul, termoühendusel ja termokahaneval rüül?

ok. :) eks ta segane jutt tõest. raske seletada. tegin väikse fotosessiooni :D

termokahanev juhtmeühemdus
http://static1.fotoalbum.ee/fotoalbum/172/301/043150685f7ad8.jpg

mis sisaldab sellist hülssi,nagu enne ühe lingi panid
http://static1.fotoalbum.ee/fotoalbum/172/301/04315069988ae7.jpg

on siis kokkupigistades selline
http://static1.fotoalbum.ee/fotoalbum/172/301/0431506873ccdc.jpg

ja peale kinnisulatamist (zippoga, tahmane :D )
http://static1.fotoalbum.ee/fotoalbum/172/301/0431506919cc4c.jpg

ehk siis jämedas juhtmekimbus jääb nn "junn" kui vaja suurem kimp ühendada nendega. võibolla on asi odavamates/kallimates ühendustes,aga odava otsa omad ja ka würthi ühendused tahavad suht kõva kuumutamist ja rikuvad juhtme isolatsiooni. algul kõik ilus aga ajajooksul (oleneb...talvel veokatel mõne kuuga) praguneb jne.

tavaline termorüüs siis näeb välja nagu tavaline juhtmekate, tõmbub juhtme ümber palju vähema kuumutamisega ja kui seda joodetud ühenduse peale panna,ei jää ka jämedat "junni"

aga eks igaüks ole oma töövõtetes kinni...:)
20.01.2009 at 21:23
antennimees

Kõige paremad ja ilmstikukindlamad on kinnipigistatavad hülsid millel katteks termokahenev liimiga rüüs. Isegi kui juhtub see rüüs pigistades viga saama sulatab seesolev liim selle vigastuse kinni. Rüüsil on peal mustad kirjad, kahjuks ei mäleta mis seal kirjas oli aga need tunneb ära sest teistel ei ole kirju peal. Ainukesed mis minu praktikas taluvad meie soolatud teid. Ja selleks, et juhtmeisolatsioon ei muutuks hapraks ei tohi kuumust isolatsioonile lasta. Ja veelkord meenutan kõigile tinutajatele, autode juhtmeid ei tohi tinutada, eriti kaasaegsetel autodel, sest kõikides tehase remondijuhistes on trükitähtedega kirjas DO NOT SOLDERING. Eriti kehtib see parandades või vahetades igasuguseid andureid ja nende juhtmeid. Olen ise näinud kokkutinutatud juhet mis tõmmates katki ei lähe aga ka mittemidagi läbi ei lase. Suunatule pirn mis seal otsas oli ei põlenud ja kui see tinaühendus seal ära sai lõigatud ja kokku ühendatud nagu ette nähtud hakkas tööle ja töötab siiamaani. Tinutamist võib kasutada äärmisel juhul kusagil salongis kui miskil põhjusel ei saa teha korralikku ühendamist või siis on olemas ka spetsiaalsed termokahaneva rüüsiga tinaühendused mis jäävad hermeetilised ja jootepasta (või muu jootmise abivahend) ei saa hakata õhuga reageerima. Kõik need jootmise abivahendid on happelised, mõni vähem mõni rohkem.

E: eelmise posti 3 pildi peal on õige ühendus mida ma mõtlesin ja peale kirjutad on duraseal ja neid tuleks kokku sulatada kas microtorch nimelise gaasilambiga või siis kuumapuhuriga millel on peenike ots, et saaks kuuma suunata. Välgumihkliga sulatamine jama sest see ei suuda toota piisavat kuumust hetkeliselt.

E2: termorüüs ei ole veekindel ja hakkab sealt alt suht kiiresti mädanema.

E3: Ja kokkupigistamiseks soovitan kasutada mitte selliseid tange mis ainult lapikuks pigistavad vaid selliseid mis pigistavad ka hamba sisse, jääb kindlam. Kui vaja võin tange näidata või ka laenata.

20.01.2009 at 21:36 4 edits. Last edited 20.01.2009 at 21:44 by antennimees
Astro SS
Näpuga juhtmed punti ja isoleer peale ei ole ka just kõige õigem lahendus............... :rolleyes

20.01.2009 at 21:42
Astro SS
Vihjeks : ka termorüüse on 2 tüüpi , liimiga ja ilma

20.01.2009 at 21:44
mrtn
quote:
Astro SS: Näpuga juhtmed punti ja isoleer peale ei ole ka just kõige õigem lahendus............... :rolleyes

alati võib ju kruviühendusi kasutada.

ma olen võimalusel alati jootnud, kõlarikaablid jms.
20.01.2009 at 21:45
antennimees

quote:
Astro SS: Vihjeks : ka termorüüse on 2 tüüpi , liimiga ja ilma

On jah, aga levinud on ikkagi ilma liimita kuna odavam ja kättesaadavam.

20.01.2009 at 21:46
mikimouse
klemmliist =paha-paha. autode juures nende kasutamine peaks kriminaalkorras karistatav olema
nn "juhtmevargad" = ka paha. http://www.ouros.co.uk/image/dproducts/econnect/1.jpg
olen päästnud Audit, mis selliste pärast peaaegu maha põles peale alarmi paigaldust.

jootmise suhtes pole isiklikult veel tagasilööke saanud õnneks. kui seda teha nii,nagu asi käib, peaks parim olema. vähemalt need,kelle õpipoiss ma olnud olen, on seda tehnikat kasutanud ja siiani toiminud.

kunagi raadiotehnika ringis sai ka esimesed takistid trükkplaadile nii joodetud,et loksuma jäid :D eks se asi ole suhteline.
20.01.2009 at 21:57
Madlobster
Kui kasutada kvaliteetset tina (pastad, räbud jms vajalikud möksid sisse segatud) Kaabel, mida joodad on puhas (mitte roheline vms) ning suudad pärast selle ära isoleerida Ei tohiks probleeme tekkida. Ise olen alati kui on vaja olnud paremta tööd teha kui kolhoosi traktoril mingi pirn põlema saada, mis nädala pärast nagunii puruks sõidetakse alati jootnud. Ja kui on jootmine tehetud kvaliteet tinaga ei ole mul kunagi kahtlust tekkinud et sai halb. Selle happelisuse kohta suuri kommentaare anda ei oska, et millisel juhul see rolli mängima hakkab. Usun, et selle kohta oskab pädeva kommantaari anda kasutaja madis. Et siis millised möksid milliste materjalidega mingil ajal kokku ei sobi. Aga jah siiani on jootmine tundunud minule kõige pädevam ühendus. Tavaliselt jootsin ka kõik pigistatavad kaablikingad, juhtmeotsad jms üle.
20.01.2009 at 23:08
MacMaster
Juhtmeid kokku jootes tuleks lihtsalt meeles pidada, et tina ei ole kõige parem voolu juht. Ühenduses peab voolu peab juhtima siiski juhe, tina on seal vaid ühenduse koos hoidmiseks. Räbusti tekitatud oksüdeerumist peaks oluliselt kahandama kampoli kasutamine. Seda muidugi juhul kui võimalik kasutada kampolit.
21.01.2009 at 10:26
Astro SS
quote:
MacMaster: Juhtmeid kokku jootes tuleks lihtsalt meeles pidada, et tina ei ole kõige parem voolu juht. Ühenduses peab voolu peab juhtima siiski juhe, tina on seal vaid ühenduse koos hoidmiseks. Räbusti tekitatud oksüdeerumist peaks oluliselt kahandama kampoli kasutamine. Seda muidugi juhul kui võimalik kasutada kampolit.
Korralikus tinaniidis ,mida saab osta rullina, on kampoli laadne löga sees.

Tinasegusi on ka sadat erinevat sorti ...

21.01.2009 at 10:29
ammi

quote:

Tinasegusi on ka sadat erinevat sorti ...

Just! Ja tinasi on veel kuumjoote ja külmjoote tina!
21.01.2009 at 11:24
anryo
Selge,
Hangin siis neid termokahanevaga hülsse ja tangideks oleks niigi ostnud need, mis selle sälgu sisse pressivad.
Tänud info eest kõigle.

21.01.2009 at 11:29
SAUL

Oleks minulgi üks küsimus veits OT aga siiski... nimelt kas keegi oskab öelda üldse kas ja kuskohas müüakse elektrikaablit meetriga? Oleks hea kui oleks erinevaid toone ja selline mis sobib mootorratta el süsteemi ehituseks. Olen päris palju otsind aga pole leidnud. Äkki mõni elektriga tegelev isik oskab aidata.

22.01.2009 at 14:31
Erik 78
Tevalo, Paldiski maantel.
22.01.2009 at 14:42
madis
Jootmisel pole probleemiks niivõrd joote kvaliteet kui see, et jootmisel tekib juhtmele pingekontsentratsioon - seal kohas kus tina lõpeb ja juhe jätkub. Pigistatav juhtmeots sellist konts. ei tekita ja hoiab enamasti ka isolatsiooni kinni. Korralikud tangid ja otsad (Tyco, AMP) on KOHUSTUSLIKUD, odav pask on odav pask. Kui on vaja juhet trükkplaadile joota, siis see on ka komplitseeritud - parem on plaadile joota klemm (faston) ja sinna torgata otsastatud juhe. Kui kuidagi ilma jootmata ei saa, siis paned juhtme lapiti vastu plaati, silikoonitad kinni ja joodad. Hea silikoon selleks - Elastosil A33, küsi ELFAst.
Ja veel jootmisest: korralik tina on Multicore SnPbAg, seda saab tellida YEst ja ELFAst, kohapeal ei ole. Igatsorti Stannolid ja krt teab mis nimed on TÄIELIK SAAST ja ei kõlba jootmiseks. Juhtmete jootmiseks sobib jootevedelik Weller Fluxset.
Juhul kui on vaja juhtmed joota pistiku külge (kausikujulised pinnid), siis igale juhtmele peenike rüüs peale (rüüsid tuleb eelnevalt juhtmetele lükata). Rüüsidest ka: ainult kvaliteetne kraam, YEst saab meetriga Tyco rüüsi. Igatsorti värvilised komplektid on sobilikud ainult markeerimiseks. Kokkulaskmiseks soojapuhur, välgumihkel ei sobi mingil tingimusel.
22.01.2009 at 17:12 1 edit. Last edited 22.01.2009 at 17:18 by madis
hunt

quote:

Just! Ja tinasi on veel kuumjoote ja külmjoote tina!

... kusjuures külmjoote tinad on populaarsemad ... mõnedele välismaistele pruuni värvi tinadele pannakse isegi jääd veel hulka ...

22.01.2009 at 18:22
tqhq.ee foorum : Hooldus ja remont : K: Juhtmete ühendamine.   1 2  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2026. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.