| Poster |
Message |
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
Jipi,
Sai siis ylevaatajale auto ette näidatud ja saba jalgevahel lahkutud. Siit kohe küsimusi: kas ja kus oleks Talnas kohta, kus 5.0 EFI paika keerataks, et ülevaataja häpi oleks? Mingeid närvigaase väljub dual exhausti kaudu liialt suurtes kogustes. Ei tahaks kyll mingeid soss-seppi auto ligi lasta aga midagi pole parata, kodus põlve peal seda asja vist korda ei saa. |
| 31.03.2001 at 14:31 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Mis tal see konkreetne mure oli ?
Minu arust ei ole ju EFI'il ühtegi kruvi ega muud mutikat, kust "keerata" saab ? |
| 31.03.2001 at 14:41 |
|
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
Viga oli suur CO sisaldus, kui ma nyyd õigesti aru sain. Siuksed nummrid:
1/min 760
%vol CO 0.793
%vol CO2 13.4
%vol O2 2.55
ppm vol HC 421
Lambda 1.076
% vol COvrai 0.793
Teine pool oli veel hullem. Mingid andurid peetis? Katalysaator tuksis? Kyynlad? Täitsa jama kohe, homsest olen ylevaatuseta lindprii 
|
| 31.03.2001 at 22:55 |
|
Ragnar |
Tehnoülevaatus
annan õrna vihje..., tee ülevaatus "ausalt" läbi -hoiad närvi- ja raha kulu kokku. |
| 01.04.2001 at 09:10 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Keegi teab, mis värk nende katalüsaatoritega on ?
See on selge, et maha võtta justkui ei tohi aga tegelikkuses ju paljudel autodel on see asendatud mingi pütiga või niisama välja lõigatud. Mis aastast autol PEAB olema katalüsaator ja mis põhimõtte järgi venematel autodel selle olemasolu nõutakse ? USA auto küll aga alati ju võib öelda, et tegemist on Mehhiko eksportvariandiga ja sestap seda katti ka vahel pole.
Ja veel kas nende andmete põhjal mis ülalpool toodud saab üldse katalüsaatori töövõime ja olemasolu kohta mingeid järeldusi teha ?
Ei jaga teemat eriti aga oleks huvitav teada ? |
| 01.04.2001 at 10:18 |
|
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
Tuleks threadi alguse juurde tagasi: kas Tallinnas on siukest kohta, kust asjalikku nõu saaks? Proovin täna kompust veakoodid lugeda (äkki on "Check engine" tuli eelmise omaniku poolt jäädavalt kustutatud).
Olen kuulnud mingist Hipoka tagusest "gurust", kas too USA-kaid kah jagab?
Igal juhul tahaks asja korda saada, kuna need gaasianalysaatori numbrid nii ehk naa mootori ideaalist kaugel olevat konditsiooni/häälestust osutavad. Ameeriklaste haiglase suhtumise tõttu emissions controli ei sisalda Haynes ka mingeid juhiseid, mismoodi asja häälestada/kontrollida.
|
| 01.04.2001 at 11:21 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Seda kas check engine tuli funkkab on ju väga lihtne vaadata: keerad süüte sisse ja põleb, käivitad ja kustub. Samas kõik veakoodid seda tuld veel põlema ei pane, seega kontrollida tasub kindlasti.
Ma ei tea täpselt milline see fordi sissepritse on aga mul ei tule pähe ühtegi varianti kuidas seda "reguleerida" saaks. Kui pihustid, süüde jms. korras siis peakski asi ok olema. Aga skanner ja spetsialist abiks, kuskohast viimast leida - ei tea...
Edit: Unustasin andurid (O2, MAP, TPS, MAF jne.) mainimata, kui skanneri taha paned vaata kas nad funkkavad normaalselt ja erilist tähelepanu pööra O2 sensoritele. Kui need "unised" on siis aeg vahetada, nad kestavad kuskil 50 - 60 k. miili. Kui O2 sensorid ei tööta, on segu koostis paigast ära ja see võib ju olla üks põhjus miks heitgaasid normist väljas on ?
[Edited by peep on 01.04.2001 at 11:39 GMT] |
| 01.04.2001 at 11:31 |
|
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
Peep ja co,
Uurisin tund aega netti ja leidsin lõpuks üles keskkonnaministeeriumi määruse, mille alusel normid kehtestatakse.
Inimese keelde tõlgituna on sõnum selline: Enne 1998 toodetud katiga autodel peab CO olema alla 3.5% (enne 1987 4,5%), F*******K, mul oli ju 0.7!!!!!!!!
Uutele, alates 1996 on ka CH norm,kuid mulle see ju ei kehti - missiis , et ma seda ka täidan.
Yhesõnaga - ole ise tark, muidu tõmmatakse Sind naeratades tillist ja ylevaataja jätab veel mulje, et tegi mulle teene, et raha ei kysinud!!!!!
Jess-jess, kyll ma oolen õnnelikk ma oolen õnnelikk.
|
| 01.04.2001 at 12:21 |
|
mrtn |
Tehnoülevaatus
millal sa viimati õhufiltrit vahetasid? käisin Escordiga ülevaatusel: CO=8%! ülevaatuse mees irvitas ja ütles mulle, et kurvigu ma õhufilter maha, kiskusin maha: CO=2%. soovitas soojalt õhufiltri ära vahetada =) ja lasi läbi. Tauruse CO kohta ütleb Boschi stendi väljatrükk 0,018 
nüüd ma vaatan täpsemalt su viimast posti ja tundub, et sind tõmmati tillist. näod, rsk.
[Edited by mrtn on 01.04.2001 at 14:14 GMT] |
| 01.04.2001 at 14:12 |
|
Ragnar |
Tehnoülevaatus
Rustang, kas sa said korduvülevaatuse tepli ka passi, või lasti niisama tulema? Igaljuhul praktika selline, t.ylev. leitakse nii või naa mõni viga - kui nägu ei meeldi, saad jalaga p**se.
Sai ka aasta lõpul mööda y.v.punkte käidud. Maardus öeldi, et muidu perfecto mootori näitajate järgi(ei oska täpselt öelda, sest paber kadus kuhugi -co oli0,07%), kässar sai saatuslikuks.Sama päev Kadakal CarSec'i taga - f***ing mehed hakkasid mootorit piinama, mul verd tilkus sydamest- suutsid välja pressida co-0,70%. Loomulikult kasutasid võimalust ka esitule osas si**a keerata.
Lõpuks siis sauel mõõdeti co-0,083%.
Kui sul koduvyl.pitsatit pole, siis pole vaja muret tunda - kui lihtsalt täiuslikku autot taha...
|
| 01.04.2001 at 22:53 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
quote: rustang wrote:
Yhesõnaga - ole ise tark, muidu tõmmatakse Sind naeratades tillist ja ylevaataja jätab veel mulje, et tegi mulle teene, et raha ei kysinud!!!!!
Jess-jess, kyll ma oolen õnnelikk ma oolen õnnelikk.
Pole hullu, kui ma oma autoga eelmine kevad ülevaatuse uksest sisse veeresin tuli mees juurde, võttis tehnilise passi, uuris natuke aknaklaase ja siis tuli sealt alljärgnev tekst.
"Nii arvele võetud 96 kevadel ja E- märke ei ole. Sellist autot meie üle ei vaata, üldse peaksin tehnilise passi puruks rebima kuna see on valesti välja antud aga olgu võta ja kao siit. Tagasi tule 25 aasta pärast"
Missaarvad kuidas tunne oli pärast seda ? Igatahes asusin siis ise ka asja uurima ja lõpuks sai ülevaatus tehtud sealsamas kohas ja täiesti legaalselt. |
| 02.04.2001 at 09:25 |
|
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
quote: mrtn wrote:
millal sa viimati õhufiltrit vahetasid?
Hea kysimus, ei olegi vahetanud. Kui detsembris sai auto ostetud, siis vaatasin, mis seal topsikus on ja filter tundus olevat just vahetatud. Täitsa puhas. Võib-olla oli see mulje petlik....
A muidu lugesin oma pritsungi veakoode ja midagi väga hullu välja ei lugenud. Mootori tempi anduri kohta ütleb, et out of range, mis võib viidata anduri peetisolemisele (või halvale kontaktile kusagil?) ja siis veel, et "engine timingi pickup erratic", mis võib viidata puhastusvajadusele kuskil. Abiks oleks ilmselt mingi raamat osta, kus EEC-IV tööpõhimõtted selgeks saaks.
|
| 02.04.2001 at 10:03 |
|
vette84 |
Tehnoülevaatus
quote: rustang wrote:
Viga oli suur CO sisaldus, kui ma nyyd õigesti aru sain. Siuksed nummrid:
Minu Corvettel:
C 21
1/min 760 630
%vol CO 0.793 3.194
%vol CO2 13.4 11.63
%vol O2 2.55 2.60
ppm vol HC 421 341
Lambda 1.076 1.005
% vol COvrai 0.793 --.--
Minu numbrid pärinevad 25.07.2000
West-Car Danlor'ist.
Kirjutage, kui midagi viga on, minu numbrite kohta öeldi, et eeskujulikud tulemused suure mootori 5.7 ja vanuse 1984 kohta.
|
| 02.04.2001 at 13:31 |
|
Kristjan |
Tehnoülevaatus
kui tehnilises passis on kirjas, et autol on kat., siis CO peab olema alla 0,5%.
antud juhul soovitan teisest pensukast 98 sisse lasta ja uuesti proovida |
| 02.04.2001 at 15:37 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Otsin mina küll hoolega aga ei näe passis seda kat. kohta. Kas seda on alles hiljaaegu panema hakatud ? Konkreetne pass välja antud 07.06.99. |
| 02.04.2001 at 15:40 |
|
ervin |
Tehnoülevaatus
kui tehnilises passis on kirjas mootori tüübiks "KAT-BENSIIN" (ei mäleta täpselt, midagi analoogset), siis nõutakse katalüsaatorit. Kui mootori tüübiks on lihtsalt "BENSIIN", siis ei ole kellelgi mitte sõnagi öelda, kui autol katalüsaator puudu on. |
| 02.04.2001 at 15:43 |
|
max |
Tehnoülevaatus
quote: vette84 wrote:
%vol CO 0.793 3.194
ppm vol HC 421 341
Lambda 1.076 1.005
Minu omal oli viimati vastavalt 0,226/110/1,050. Mis need kaks viimast on? |
| 02.04.2001 at 15:47 |
|
partel
|
Tehnoülevaatus
quote: max wrote:
..
Minu omal oli viimati vastavalt 0,226/110/1,050. Mis need kaks viimast on?
Äkki oli 410 mitte 110? Siis pakuks HC ppm'i
Viimane on lambda, IMO |
| 02.04.2001 at 16:00 |
|
max |
Tehnoülevaatus
quote: partel wrote:
Äkki oli 410 mitte 110? Siis pakuks HC ppm'i
Viimane on lambda, IMO
Ei ppm HC oli 110, aga mida see sisuliselt tähendab? Mida mida tähendab lambda? |
| 02.04.2001 at 16:13 |
|
partel
|
Tehnoülevaatus
Täiesti lambist:
ppm on particles per million ehk osa miljoni kohta. HC on HydroCarbons, ehk (aromaatsed) süsivesinikud.
Lambda on liigõhutegur. 1 on ideaalne. Üle ühe hakkavad tekkima lämmastikoksiidid suurel hulgal.
Kui puusse panin, parandage, pole kunagi olnud huvi eriti "nina torusse" pista. 
[Edited by partel on 02.04.2001 at 16:28 GMT] |
| 02.04.2001 at 16:27 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Ok, hunnik mitteasjatundjaid arutab asja ja tundub, et terminid on sassis.
Otsisin selle riigi teataja välja ja üldjoontes case järgmine. Kui auto on toodetud enne 1998 aastat siis vahet pole kas on katt või ei ole katti. CO '67 - '87 peab olema <4,5 % ja '87 - '98 < 3,5 %. Seda juhul kui valmistaja pole ette näinud väiksemat sisaldust. Lisaks ei tohi mootor suitseda punkt - kõik rohkem nõudeid ei ole !!!
lambda (ehk keegi tõlgib) ja süsivesinike mahulise sisalduse (CH) nõuded kehtivad vaid '98 ja uuematele katalüsaatoriga autodele.
Põhjalikumad nõuded kehtivad tüübikinnituste katsetustel aga see meid ei puuduta.
[Edited by peep on 02.04.2001 at 16:36 GMT] |
| 02.04.2001 at 16:35 |
|
max |
Tehnoülevaatus
Nii et minu "toru" on igasuguste nuusutajate jaoks oluliselt vähem atraktiivsem, kui vette84 oma |
| 02.04.2001 at 16:36 |
|
peep
Moderator |
Tehnoülevaatus
Veel, alate '98 toodetud autol peab
lambda olema 1,0 +/-0,03. hapnikuanduri lahtiühendamisel peab näit muutuma min. 2 %.
ja süsivesinike mahuline sisaldus (CH):
4 sil mootoriga <1200 ppm
üle 4 sil mootoriga 3000 ppm
[Edited by peep on 02.04.2001 at 16:40 GMT] |
| 02.04.2001 at 16:39 |
|
partel
|
Tehnoülevaatus
Lambda on kreeka keele täht! Kunagi oli näiteks Volvodel Lambda-sond (02-andur tänapäevaselt). |
| 02.04.2001 at 16:41 |
|
rustang
Moderator |
Tehnoülevaatus
quote: Kristjan wrote:
kui tehnilises passis on kirjas, et autol on kat., siis CO peab olema alla 0,5%.
antud juhul soovitan teisest pensukast 98 sisse lasta ja uuesti proovida
Millises normatiivaktis see kirjas on? Keskkonnaministeeriumi määruses on just nii, nagu Peep allpool kirjutas. Kas on miski uus määrus/täiendus tulnud? |
| 03.04.2001 at 09:54 |
|
|