| Poster |
Message |
erkis |
O/D kasutamine sõidu ajal?
Esimene USAkas siis veeres täna koduhoovi ja seoses sellega tekkis küsimus- kas võib Overdrive'i lülitada sõidu ajal sisse/välja parema kiirenduse eesmärgil? US and A foorumitest lugedes oli kahtepidi arvamusi- ühed pakuvad et las olla koguaeg sees, aga teised pakuvad et kiirendamisteks ja mootoriga pidurdamiseks on ok see välja lükata? Et siis kumb?
|
| 18.08.2008 at 20:40 |
|
mrtn |
http://tqhq.ee/forum/viewtopic.php?tid=2939
|
| 18.08.2008 at 20:48 |
|
erkis |
Mrtn, sinu lingitud teemat lugesin juba aga ei leidnud vastust küsimusele: kas võib sõidu ajal O/D välja või sisse lülitada või peab selleks eelnevalt peatuma? Käike lapata minu teada ei soovitata sõidu ajal ja sellest ka küsimus, et kas midagi prse ei keera kui overdrive'i sõidu ajal lülitada? Autoks 2002 explorer ja sõltumata kiirusest on koguaeg sisse lülitatud |
| 18.08.2008 at 21:13 |
1 edit. Last edited 18.08.2008 at 21:14 by erkis
|
mrtn |
kõiki kangiliigutusi, mille tegemiseks ei pea lukustusnuppu vajutama, võib sõidu ajal sooritada.
OD-mitteOD on kindlalt lubatud.
ma loodan, et su D > N > R vahel on ikka lukk töökorras, mina vastutust ei võta |
| 18.08.2008 at 21:18 |
|
Madlobster |
Muidugi hakkab ka pulki lendama juhul kui sa tõmbad sure hoo pealt sisse madala käigu ja see mingil põhjusel ka sisse läheb. |
| 18.08.2008 at 21:35 |
|
kamamell
|
Sõiduajal O/D sisse/välja lülitamisel ei juhtu midagi. |
| 18.08.2008 at 21:36 |
|
antennimees
|
quote: kamamell: Sõiduajal O/D sisse/välja lülitamisel ei juhtu midagi.
Juhtub küll, pöörded kas tõusevad või langevad, oleneb kumbapidi lülitada 
| 18.08.2008 at 22:12 |
|
BENBEN
|
Mulle isiklikult tundub, et linnas on mõte see OD välja lülida ja siis linnast väljudes jälle lubada OD kasutust. muidu mõnede aparaatidega (uuemad) tundub linnakiirusel ühtlase sõiduga mingi lõksimine koguaeg, kord lukustab, siis laseb jälle lahti...Peab selgitamiseks tahokat jälgima. Kui linnasõidul ühtlase kiiruse juures pöörded hüppavad u. paarisaja pöörde ulatuses üles ja alla, siis võta OD maha. Mina soovitan linnas ilma OD-ta sõita. Palju sa näiteks manuaalkastiga linnas viiendaga ikka sõidad?
| 18.08.2008 at 22:47 |
|
viplala |
quote: antennimees: quote: kamamell: Sõiduajal O/D sisse/välja lülitamisel ei juhtu midagi.
Juhtub küll, pöörded kas tõusevad või langevad, oleneb kumbapidi lülitada 
Oleneb kiirusest |
| 19.08.2008 at 00:07 |
|
erkis |
Aitäh, mehed! Asi vägagi selge.
|
| 19.08.2008 at 08:26 |
|
Riho |
quote: BENBEN: Mulle isiklikult tundub, et linnas on mõte see OD välja lülida ja siis linnast väljudes jälle lubada OD kasutust. muidu mõnede aparaatidega (uuemad) tundub linnakiirusel ühtlase sõiduga mingi lõksimine koguaeg, kord lukustab, siis laseb jälle lahti...Peab selgitamiseks tahokat jälgima. Kui linnasõidul ühtlase kiiruse juures pöörded hüppavad u. paarisaja pöörde ulatuses üles ja alla, siis võta OD maha. Mina soovitan linnas ilma OD-ta sõita. Palju sa näiteks manuaalkastiga linnas viiendaga ikka sõidad?
'07 Mustang GT user manual soovitab linnas sõita OD off. |
| 20.08.2008 at 18:28 |
|
partel
|
2.73 peaülekandega El Caminoga tuleb linnas sõita teise käiguga. 
Mainimata faktor on turbiini stall, kõrgema puhul ei ole oluline, mis käik, on pöörded ikka samad, ainult turbiin libiseb rohkem läbi, s.t. kuumutab õli. Ekstremaalsem näide on '67 (?) Impala, millel meie 2003 aaasta 600 hj 476 BBC. Kadaka autoturu mäest liikus üles 4000 p/min Mingi 8" turbiin vast oli, Erkki vahetas mõistagi ära.
Jyrki ex-Dartiga sõites (6300 stall ), tuli alguses Jyrki poolt "ei-ei-ei, vaheta alles siis, kui pöörded üle 3000!". Alla 2000 ei liikunud kohaltki...
Psühholoogiliselt mõjub ka see, et V8 paugub 2x tihedamalt kui R4, 2000 p/min ja 2500 p/min on R4 analoog 4000 ja 5000, ehk kõrva järgi harjumusest viimane aeg vahetada. Kuigi tegelikult pole midagi.
Võimsa mootori puhul on TH700 etc IMHO mõttetu, ühtegi positiivset näidet ei oska tuua. Sõltuvalt peaülekandest, kas esimesel ei saa gaasi puudutadagi või OD ei lähe kunagi sisse (vb autobahnil @ 250 ). Rääkimata tugevaks ehitamise $$$ ja töökindlus.
| 20.08.2008 at 20:26 |
|
asjaarmastaja
|
Mõnedel autodel pole linnasõidus vahet kas OD-ga või ilma. Minu `90 aasta Regal lülitab turbiiniluku peale alles 71km/h või üle (olenevalt saapa raskusest), ilma OD-ta linnas vahetab käike täpselt samadel pööretel kui OD-ga kusjuures sõidan "kerge saapaga". Aga üks on kindel: mida vähem sõitmise ajal käigukangi torkida seda parem käimakasti tervisele. Seega enne liikuma hakkamist otsusta kas OD või ilma või lülita ümber näiteks foori taga seistes. |
| 20.08.2008 at 21:00 |
1 edit. Last edited 20.08.2008 at 21:02 by asjaarmastaja
|
Vanaisa
Moderator |
partel - vale topic sinu jutu jaoks. Mingi mõõdutunne võiks ikka olla.
Praegu tundud sa lihtlabase läbustajana antud teemas. |
| 20.08.2008 at 21:07 |
|
partel
|
OD kastidega isiklik default see, et maanteelt linna jõudes OD->D ja vastupidi. Linnas ainult D.
G20 TH700
C3500 4L80
| 20.08.2008 at 21:14 |
|
kamamell
|
Mina pole linnas O/D näppinud, maanteel korra proovisin OFF asendisse, siis viskas pöörded ülesse, arvatavasti viskas ka kolmanda käigu peale. |
| 20.08.2008 at 21:19 |
|
jass
|
97 suburbanil on ainult O/D ja 3, 2, 1. Millega linnas sõita? |
| 21.08.2008 at 06:48 |
|
ammi
|
quote: jass: 97 suburbanil on ainult O/D ja 3, 2, 1. Millega linnas sõita?
No siis ju 3`ndaga sõidetakse,kuna D ongi kolm käiku. |
| 21.08.2008 at 07:02 |
|
antennimees
|
Ma küll ei näe vajadust OD off nuppu vajutada. Mul paneb 40-45 km/h kolmanda ja 55 km/h kolmanda lukku. Neljas enne 60-65 km/h ei tule ja lukku läheb peale 70 km/h. Mingit rapsimist käikude vahel ei ole täheldanud, mõnikord kui vaja äkilisemalt kiirendada siis lihtsalt vahetab 2 käiku järjestikku allapoole. Käiguvalitsal on D ja ju see ikka sõitmiseks on mõeldud. OD off soovitatakse vajutada kui on raske koorem peal või taga.
| 21.08.2008 at 19:25 |
|
Draakon |
Enda manuaalis oli kirjas et normaaltingimustes tavasõiduks kasutada OD-d, kui on vanem OD-ta kast, siis on n.ö. normaalasendiks D. "If your automatic transaxle has Automatic Overdrive, this position is for normal driving." Lukk rakendub endal samuti 71 kandis, olenevalt samuti jalast. Puhtalt D peale tuleks lajatada rasketes oludes või käru vedades, kohati kasutan ise mäkketõusul/laskumisel kui kast mõtetult vahetama hakkab.
| 22.08.2008 at 08:40 |
|
partel
|
E kastidel sisse progetud OD (4.k) min kiirus vist? u. 60-70 km/h ehk siis õiges mõõtühikus 40-45 mph. D asendi jutt pigem siis mehaaniliste kastide kohta.
Ja asi siis vajadusel shifterit liigutada? Man kastidel peab seda päris tihti tegema... 
| 22.08.2008 at 14:20 |
|
speedbird
|
Lääne-Euroopas kasutasin OD Offi paaris situatsioonis. Ükskord kulges autobahn parajalt ülesmäge pikka aega ja turbiin lukus/4. käik jäi jõudu veidike väheks (u. 120-130 kmh). Siis lappas ta ise kolmandale, jõudu oli piisavalt, vahetas jälle neljandale ja lukule tagasi. Kui taoline lappamine hakkab toimuma, siis olekski õige OD Off panna ja rahulikult sealt mäest kolmanda käiguga üles kulgeda. Kasutasin ka pidurina kui mõni laugemate kurvidega mägi alla kulges ning sai u. 90ga sõita. Üsna kenasti hoidis seda kiirust ja ei pidanud pidurit tallama.
| 23.08.2008 at 09:55 |
|