| Poster |
Message |
speedbird
|
Corvette C3 mootor hakkas äkki veidralt käituma
Tere,
Tankisin eile Sõpruse pst. 5+ tanklast kütust Vette'le ja enne seda kõik töötas laitmatult. Kui olin jõudnud Pirita teele sõita, siis tundsin natuke rohkem gaasi vajutades, et midagi on paigast ära - kogu auto hakkas nagu mootoriga koos veidi hüplema või värisema. Pärast mõningast testimist sai selgelt aru, et mootori hääl on samuti teistsugune. Kuidagi palju rohkem oli kuulda iga silindri paukumist (eriti just kõrge käiguga madalamatel pööretel vajutades). Tühikäigul mingit erinevust tavapärasest olekust nagu väga ei täheldanud. Kui vaba käiguga pöördesse vajutada, siis pöörded lähevad üles samuti sedasi "tam-tam-tam-tam", mitte sujuvalt. Ühesõnaga, nagu traktori mootori oleks saanud peale Kui sedasi vabal käigul mängisin, sai nagu vahepeal asi paremaks. Sõitu minnes läks jälle tagasi kehvaks.
Ise arvasin algul kohe, et ehk sain kehva kütust ja tekib detonatsioon kiirendusel. Samas tankisin täna õhtul vanale kütusele peale Statoilist 98 Ultimat ja pärast mingi 10 km läbimist ma mingit muutust kahjuks ei märganud mootori töös.
Kas juhul kui üks silinder ei tööta, tekiks selline mootori jõnksutamine ka, mis annab üle terve auto tunda? Ma pole veel saanud kedagi gaasi andma panna, et ise kuulaks summutitest, kas jätab vahele. Autos olles pööret kindlal tasemel hoides vabal käigul justkui nagu kergelt vahelejätmist oli kuulda, aga mul puuduvad igasugused kogemused ses osas.
Kuna mulle soovitati vaadata, et ega mõni klapivedru ei ole puruks, siis võtsin täna klapikaaned ära. Seal all oli küll kõik tugevasti kinni ja midagi ei olnud puruks. Lasin mootoril ilma kaanteta käia ka ja kõik klapid tundusid liikuvat samas taktis. Märkasin veel, et tõukurvarrastest mõned ei käinud nagu suure hooga ringi, vaid nõksudena.
Tühikäigupöörded on mul viimasel ajal olnud kusagil 500 juures või isegi suts alla. Õlirõhk on normaalne olnud selle juures, seega ma väga muret ei tundnud. Kui karpal tühikäiku juurde keerasin väheke, siis kippus kuidagi järsku liiga kõrgeks minema ja seetõttu hoidsin pigem seal 500-600 juures, mis siis +/- 50 RPM kõigub.
On kellelgi aimu, milles võiks asi olla?
| 11.07.2009 at 20:57 |
|
kuripiiritus
|
Kui üks silinder tagant ära on väristab küll. Eriti on tunda kiirendades, tühikäigul väristab kergelt. Käik sees on paremini tunda (automaadil vähemalt). Samas sõitmist väga veel ei sega, auto lihtalt tiba rahutu. 2 silindrit ära kukub siis hakkab väristamine juba tugevalt häirima.
| 11.07.2009 at 21:05 |
|
speedbird
|
Hmm, tundub nagu sarnasena minu auto käitumisele. Sujuvalt sõites pole väga aru saada midagi, tühikäigul väristab ehk tõesti kergelt, vahel nagu müksab korra, aga mitte perioodiliselt. Mul kiirendamisel segab ikka korralikult kohe, nagu kergelt loperguse rattaga sõidaks. Ma ei saa aru, kuidas saaks kaks silindrit korraga ära surra. Vaevalt, et küünlad/kaablid täitsa ühel ajal otsad annavad ning jagaja ka päris nii ei tohiks vist rikki minna? Üks teooria on muidugi see, et ehk oli mul üks silinder juba varasemast kutu ja seda nii väga ei olnud aru saada. Nüüd kui veel üks pillid kotti pani, tekkis see suurem väristamine.
Igatahes autol on võimsust korralikult kadunud sellega seoses ja ei ole enam absoluutselt seda väänet, mis linnas teiselt käigult vajutades tavaliselt on.
| 11.07.2009 at 21:23 |
|
LaSa
 Moderator |
Vaata küünlad üle. Äkki saad vihje, et millisest pütist viga otsida. |
| 12.07.2009 at 02:24 |
|
viplala |
Tundub nagu süüte kala: küünlajuhtmed ja pilk jagajasse. |
| 12.07.2009 at 18:43 |
|
speedbird
|
Nonii, uurisime ja puurisime täna. Asi paistab olevat süütes... Noppisin ükshaaval juhtmeid küljest ära, põhimõtteliselt iga juhet ära võttes hakkas korralikult lonkama tühikäigul, kuid 8. silindri äravõtmine ei muutnud mitte midagi. Minu meelest oli üks silinder veel kahtlane - ei andnud samuti väga märku, kui juhtme jagajalt ära tõmbasin. Proovisime ühe teise sarnase V8 peal, mis oli korras ja ühe silindri äravõtmisel ei muutunud mootori hääles peaaegu midagi tühikäigul. Kui teine ka ära võtta, siis hakkas umbes samamoodi lonkama, nagu mul üldiselt teeb.
Äkki on asi karpas... Aga pigem vist kaldub nüüd süüte poole ikkagi. Või on olemas mõni silinder V8 puhul, mis annab süüte kadumisel märkimisväärselt vähem märku endast kui teised?
| 12.07.2009 at 22:29 |
|
cam79
|
võtsin Erkki 68 camaro alt Pärtli kommentaari:
"Selgus stroboga, et süüde hüpleb, riiulist võetud Mallory jagajat lammutades tuli ilmsiks, et vaakumiajam ei käi sujuvalt. Seejärel võetud teine varujagaja, MSD oma, süüteboksi ühendused ümber teha ja tundub töötavat. Karpat sai samuti näpitud, abilõõrid hilised."
Minu autol 350sbc olid sarnased sümptomid, sai käidud Erkki juures ja asi päädus jagaja vahetusega.
| 12.07.2009 at 23:52 |
|
speedbird
|
Hmm, selge. Jutt siis sellest vaakumiajamist, mis reguleerib süüdet jagaja all vist? Peaksin proovima selle vaakumi lahti ühendada ja pimedaks teha. Kohe näha, kas miskit muutub üldse.
Täna sain siis küünlajuhtmed vahetatud ja ühtlasi panin uue tihendi + silikooni termostaadi korpusele, mis lekkis väheke. Pole veel mootorit katsetanud, sest ootan silikooni kuivamist.
Eile sai muidu jagaja moodul ka ära vahetatud, see ei andnud tulemust. Jagajakaane kontaktid sai samuti puhastatud. Kui nüüd küünlajuhtmed ei aita, siis peaks vist täiesti teist jagajat katsetama.
| 13.07.2009 at 13:37 |
1 edit. Last edited 13.07.2009 at 13:37 by speedbird
|
speedbird
|
Huvitav asi avastatud... Nimelt, kui mul see lonkamine hakkas, siis samal ajal märkasin ka heli muutust valjemaks. Autol on all üsna vanad Cherrybomb glasspackid, mis said sinna jäetud ka pärast väljalaske mõningast korrastamist. Konfiguratsioon on suhteliselt niru - kollektorid jooksevad kokku ühte torusse (kus varem oli katalüsaator) ja siis jälle lahku eraldi püttidesse. Glasspackid olid üsna kehvas seisus ja juba tookord viskasid prahti välja kui korralikult vajutada. Täna kui ringi sõitsin ja katsetasin, siis ühtäkki muutus heli veel palju valjemaks ja hakkas sellist otseväljalaskeheli tulema ühest pütist. Äkki lendas see sisu siis täies koosseisus nüüd välja ja hetkeolukord selline, et vasak pütt summutab ja tekitab tagasilööki, paremalt läheb kõik üsna otse läbi. Kas see tundub olevat loogiline põhjus, et mootor madalamatel pööretel väheke jõnksuvalt käiks? Ausalt öeldes väga suurt jõukadu ma enam ei märganud ning eks sinna ebaühtlasesse väljalaskesse võib ka mingit jõudu ära kaduda.
Tänud Erkkile, kes andis häid nippe vaakumilekke tuvastamiseks, sest see oli samuti üks tõenäoline probleemiallikas. Lasin töötava mootoriga sisselaskes vaakumiväljunditele Brake Cleanerit ning nii piduri- kui karb. ja jagaja vahel olevale vaakumitorule Cleanerit lastes pani mootor mingi 300-400 RPMi kohe juurde. Olles lahti võtnud need vaakumiühendused, olid seal vahel veel ainult mõned jäänused igivanast silikoonist ja üks toru käis oma vindi peal üldse üsna vabalt ringi (ei olnud kinni keeratud lõpuni). Tegin siis kõik silikooniga korralikult üle ja sain vaakumileketest lahti. Tühikäik sai märkimisväärselt ühtlasemaks 700 RPM juures ja eks natuke tuli ka jõudu.
Nüüd veel küsimus - on sellest midagi halba, kui pütid on ebaühtlased? Heli on üsna vali, aga minu arust superhea. Jätaksin ta hea meelega nii ja sõidaksin Haapsallu reedel. Kui pöörded on üle 1500 RPMi, siis enam erilist mootori raputamist ei olegi ja ühtlasel sõidul pole seda niikuinii.
| 13.07.2009 at 21:08 |
1 edit. Last edited 13.07.2009 at 21:09 by speedbird
|
speedbird
|
Niisiis, asi lahendatud. Pooled küünlad olid veidralt tahmased ja ikka korralikult läbi, kuigi ainult 2 kuud vanad. Mõõtsime ka kompressiooni ära ja see oli üllatavalt hea: 10-11 vahel kõigis silindrites. Panime siis uued küünlad, korrigeerisin veidi süüdet ja viga sai igatahes lahendatud. Minu käes pole see mootor kunagi nii hästi töötanud kui praegu. Võib-olla annab karb. liiga rikast segu ja seetõttu panin tühikäigu ka veidi kõrgemaks.
Haapsallu peaks nüüd kohale saama küll sellega 
| 14.07.2009 at 17:37 |
|
|