| Poster |
Message |
foke
|
Aku viimine taha?
Küsimused järgmised: Kas kellelgi on kogemusi aku pagasiruumi ümberpaigaldamise osas? Millised on lahendused vältimaks pingelangu käivitumomendil teistes seadmetes (elektroonikas), kui suur on V8 käivitusvool üldse? Kuidas mõjutab aku kaugus reaalset laadimist? Teoreetilises plaanis olen arvutanud, et see ca 5m on tegelikult päris tõsine probleem.. isegi 150 mm2 vasega. millist ristlõiget praktikas on kasutatud ja kas ka miinus on eraldi kaabliga mõtet ette tuua? Millises järjekorras ühendada elektriseadmed?
Palju küsimusi, aga nagu ma juba ütlesin, teoreetilised arvutused näitavad, et asi niisamalihtne polegi.
Tänud, kui keegi viitsib kaasa_mõelda/praktilisi_kogemusi_jagada. |
| 30.01.2003 at 10:08 |
|
QRX |
Aku viimine taha?
quote: foke: Küsimused järgmised: Kas kellelgi on kogemusi aku pagasiruumi ümberpaigaldamise osas? Millised on lahendused vältimaks pingelangu käivitumomendil teistes seadmetes (elektroonikas), kui suur on V8 käivitusvool üldse? Kuidas mõjutab aku kaugus reaalset laadimist? Teoreetilises plaanis olen arvutanud, et see ca 5m on tegelikult päris tõsine probleem.. isegi 150 mm2 vasega. millist ristlõiget praktikas on kasutatud ja kas ka miinus on eraldi kaabliga mõtet ette tuua? Millises järjekorras ühendada elektriseadmed?
Palju küsimusi, aga nagu ma juba ütlesin, teoreetilised arvutused näitavad, et asi niisamalihtne polegi.
Tänud, kui keegi viitsib kaasa_mõelda/praktilisi_kogemusi_jagada.
Erkki hakkab sama teemaga tegelema, vahest kannatab temaga mõtteid vahetada!
|
| 30.01.2003 at 10:51 |
|
PlyVal64 |
Aku viimine taha?
Nagu soundide install ja suurte bemarite ehitus näitab, siis on 2 põhipostulaati: võimalikult jäme kiuline vaskjuhe ja ülikorralikud ühendused(eriti kehtib - kohta). Muu ei tohiks eriline probleem olla. |
| 30.01.2003 at 11:05 |
Last edited 30.01.2003 at 11:05 by PlyVal64
|
Indrek |
Aku viimine taha?
Suure mootoriga autodest on näiteks MB 500/600 SE-l aku taga.(alates 91 taga pagassis, parema tagatiiva sees) Asi on lahendatud nii, et mootoriruumis on klemmliist, kuhu tuleb tagant juhe ja sealt siis läheb edasi starterile, kui on vaja näiteks juhtmetega käivitada, siis antakse pluss samuti nagu igal autol eest. Täpselt mälu järgi ei mäleta, aga minu meelest oli tavaline aku juhe, mis jooksis tagant pagassist ette mootoriruumi.
Teine juhe tuleb samuti (-) kindlasti vedada aku miinusklemmilt mootori külge, siis veel üks (lisa) miinusjuhe võib olla ka otse aku juures keresse. |
| 30.01.2003 at 11:07 |
Last edited 30.01.2003 at 11:09 by Indrek
|
rustang
Moderator |
Aku viimine taha?
Mul on aku taga, elektripoest (Hiiu ülesõidu lähedal on hea pood) ostetud peenekiuline jäme juhe ette veetud (ristlõiget peast ei tea aga nimetissõrme jämedune umbes), ees on samamoodi "klemmliist", kus elekter laiali jagatakse. Autos sees on juhe igaks juhuks veel kõrisse paigaldatud. Installi ajal mõelge, mis juhtub, kui selle jämeda plussjuhtme isolatsioon peaks viga saama - leek on vältimatu! Läbiviikudel tuleb olla eriti hoolikas, samuti mõelda läbi, mis võimaliku avarii korral juhtuda võib. Vaadata,e t mingil juhul ei pitsuks juhe istmekronsa alla jne. jne.
Miinuse maandasin sealsamas aku juures korralikult, autokere ise on parim elektrijuht.
Kinnitus peab olema tugev - mõelge mis juhtub ntx 5G ülekoormuse korral ja kas te tahate lendava aku tee peal ees olla. Samuti kaitsta aku pealispind võimaliku kola eest ntx. avarii vms. peost pudeneva raua eest. Mul on klemmidel plastikust kaaned peal. USA-s on kohustuslik "akubox".
Ahjaa, akuaurude toru viisin ka läbi kere kummikorgi põhja alla. |
| 30.01.2003 at 11:17 |
|
Indrek |
Aku viimine taha?
quote: rustang: Miinuse maandasin sealsamas aku juures korralikult, autokere ise on parim elektrijuht.
Ikkagi soovitatakse viia lisaks keremiinusele eraldi miinusjuhe mootori külge, sest suurim voolutarbija on starter, aga see pole kohustulik, kui on hea ühendus mootori ja kere vahel.
Lisaks tuleb kindlasti mõelda kas massi või plussi lüliti installi peale.(plussi lüliteid saab näiteks Warni kataloogist, kunagi ise otsisin, et vintsil ei oleks pidevat plussi sees avarii olukorras ja tellisin asja Warnilt, samuti on jeebil peal lisaaku, mis on ühenduses teise akuga läbi plussilüliti, mingi eesti elektoonika firma pakub samuti sobilikku releed plussilülitiks, firma nime ei mäleta) |
| 30.01.2003 at 11:32 |
|
madis |
Aku viimine taha?
ma ei ütleks et kere on hea miinus. Kindlasti tuleks - juhe eraldi vedada.
Ühendamiseks võiks hästi sobida ehk keevituskaabel ? 50V, peene kiud, väga suured ristlõiked. |
| 30.01.2003 at 11:57 |
|
Quattro
|
Aku viimine taha?
Mu Audil on ka sünnistsaati aku tagaistme all ja jämedad juhtmed on viidud ette.
Laadimiseks ja täku andmiseks on kapoti all eraldi pluss klemm ja miinus läheb keresse.
| 30.01.2003 at 12:13 |
Last edited 30.01.2003 at 12:13 by Quattro
|
foke
|
Aku viimine taha?
kui jäme on jäme?
ma arvutasin, et 120 mm2 ristlõikega 5 m kaabli ja 150 A käivitusvooluga on pingelang ca 2 V
see võiks olla 240-ne kaabel ehk? läbimõõt 1,75 cm + isolatsioon --- kas silmaga hinnates on umbes selline?
Aga geneka ühendus ka siis klemmliistule? |
| 30.01.2003 at 12:29 |
|
madis |
Aku viimine taha?
Ära selle pingelangu pärast nii väga muretse. pakun et 50-70 ruutu oleks piisav. |
| 30.01.2003 at 12:34 |
|
Quattro
|
Aku viimine taha?
quote: foke: kui jäme on jäme?
ma arvutasin, et 120 mm2 ristlõikega 5 m kaabli ja 150 A käivitusvooluga on pingelang ca 2 V
see võiks olla 240-ne kaabel ehk? läbimõõt 1,75 cm + isolatsioon --- kas silmaga hinnates on umbes selline?
Aga geneka ühendus ka siis klemmliistule?
Vaatasin kapoti alla ja juhtme jämedus silma järgi hinnates võib olla küll 15-17 mm
Plussklemmi juurde aga ei paistnud ühtegi muud juhet küll tulema.
| 30.01.2003 at 12:37 |
|
rustang
Moderator |
Aku viimine taha?
quote: Indrek:Ikkagi soovitatakse viia lisaks keremiinusele eraldi miinusjuhe mootori külge, sest suurim voolutarbija on starter, aga see pole kohustulik, kui on hea ühendus mootori ja kere vahel.
Selle unustasin ära, et ma tegingi matoori ja kere vahele uue jämeda korralike klemmidega juhtme. |
| 30.01.2003 at 12:47 |
|
BlueStang
|
Aku viimine taha?
Battery Relocation
Mul just praegu see asi käsil:
Juhtme jämedus - kõik Relocation Kitid (vähemalt Mustangile pakutavad) sisaldavad paljukiulist 2gauge jämedust pikka vasest +juhet, mis viiakse ette mootoriruumi ja lühikest -juhet, mis ühendatakse pakiruumis kere külge, kus on väga oluline korraldada hea kontakt kinnitusklemmi ja kere vahel.
Jämedus 2gauge on ca 6mm vasekiudude läbimõõtu, mis vastab ilusti meie 35mm2 ristlõikepindalale. Seda juhet saab Tondi akupoest ca 100eek/jm
Juhtme vedamine - on erinevaid arvamusi - osad veavad seest, osad väljast. Ise tahtsin algul vedada väljast, kuid Ameerika Auto poolt, kus käisin juhtmekõri otsimas laideti mõte maha - tõenäosus juhtmel viga saada suurem. Seega on õigem rustangi kombel vedada juhe auto seest ja tõepoolest igaks juhuks ka kõri sisse panna - eriti tähtsad on siis läbiviigud ja korralik kinnitus, et juhe ei hakkaks isolatsiooni sööma. Ohutuse tagamiseks pannakse kuhugile veel ka massilüliti vahele.
Kinnitamine - väga oluline on aku korralik kinnitus - kõige õigem on kinnitada aku kasti sees koos kastiga läbi põhja - enamus Relocation Kitte sisaldab kinnitusi ka ja seejuures peab vaatama, et oleks ka aku kinnitus (mõned on ainult kasti rihmkinnitusega - aku sees lahti).
Kast hea ka selle poolest , et saab tuulutuse korraldada - mina teen tuulutusava kasti kaanest bensiinikorgi luugi alla, sest gaasid parema meelega ülespoole liiguvad.
Kasti võib ka kohapeal hankida - mul näiteks akule sobiv kast üle ning kinnituse soetamise osas tean ka nõu anda.
Kapotialused ühendused - kah igasugu variante pakutakse välja - mulle enim meeldib lisa+klemmi kasutamine:

Siia jookseb +juhe sisse ja hargneb starterile ja kaitsmekarpi (vanad +juhtmed).
Vanad -juhtmed ühendatakse mootoriruumis keresse - siin üks väike pilt ka (-juhtmed ühend roheliste poltide alla):
(BTW - konsultatsioonitasu palun kanda CTREE arvele jõulupuu toetuseks )

| 30.01.2003 at 17:00 |
Last edited 30.01.2003 at 20:17 by BlueStang
|
BlueStang
|
Aku viimine taha?
Ise küsin vastu - kuskohast saab ca 11mm siseläbimõõduga musta juhtmekõri.
| 30.01.2003 at 17:10 |
Last edited 30.01.2003 at 17:41 by BlueStang
|
rustang
Moderator |
Aku viimine taha?
quote: BlueStang: Ise küsin vastu - kuskohast saab ca 11mm siseläbimõõdugamusta juhtmekõri.
Lühikesi juppe olen mina toonud romulast, praktiliselt ilma rahata antakse. |
| 30.01.2003 at 17:11 |
|
LaSa
 Moderator |
Aku viimine taha?
quote: BlueStang: Ise küsin vastu - kuskohast saab ca 11mm siseläbimõõduga musta juhtmekõri.
mingi vähe jämedam kastmis/hüdro/õhuvoolik peaks ju väga hästi vastu pidama. |
| 30.01.2003 at 19:03 |
|
generaator M |
Aku viimine taha?
Enda Audil on aku ka tagaistme all - säält läheb jäme juhe otse starteri külge ja miinus on otse aku juures palja juhtmega kere küljes. Kohe originaalis ongi nii.
Peaasi ikka, et küllalt jäme pael oleks!
muidu päris ok lahendus, aga pika plussjuhtme isolatsioon mootori lähistel võib ajapikku muret tegema hakata - vastu turbo õhuvoolikut kulus starteri ja geneka vaheline jäme juhe juba 1 koha päält paljaks... |
| 30.01.2003 at 19:06 |
|
nostang |
Aku viimine taha?
Lauri autol sai kah aku taha viidud, ristlõiget ei mäleta, kuid üks jämedamaid soundiehitajate kaableid oli(võib Garaazis üle mõõta), pagassi pandi ka automaatkaitse (70A?) Külmalt käivitas mootori OK, kuid kuumalt-tihedalt loopis kaitset välja ja ei jaksand vedada - nii et ruttu ette tagasi sai tõstetud. Kui keegi arvutab välja töötava lahenduse oleks väga welcome. |
| 30.01.2003 at 23:40 |
|
partel
|
Aku viimine taha?
Foke, aga miks sa selle tegemise peale üldse mõtled? Millist efekti soovid? |
| 31.01.2003 at 00:38 |
|
foke
|
Aku viimine taha?
quote: partel: Foke, aga miks sa selle tegemise peale üldse mõtled? Millist efekti soovid?
kaal, ikka kaal. ülevaatusel oli suhe nutune. 960/650kg koos juhiga (kui õigesti mäletan). Kui arvestada, et 3-genil aku istub praegu eespool esisilda ja võimalus viia tahapoole tagasilda.. on kaalujaotuse huvides mõtet asjale mõelda. |
| 31.01.2003 at 08:36 |
|
partel
|
Aku viimine taha?
Ja mida see 1% kaalu auto teise otsa viimine niiväga paremaks muudab?
60/40 -> 59/41 pole kuigi märkimisväärne, või mis?
Ja kas kaalujaotuse muutmine on eesmärk? Või äkki on selleks hoopis näiteks parem pidamine?
Sel juhel peaks ikka põhjustega tegelema ja rehvid-vedrustuse ette võtma?
Vaatasin, et huvitud ka difriluku hankimisest. Töökorras lukust on tõepoolest suurt kasu, aku üleviimisest mitte.
Muuseas, olen näinud mitmeid 60/40 kaalujaotusega tänavaautosid, mis esirattad maast lahti tõmbavad ning neil on aku ees.
Samuti on NHRA Stock klassis aku originaalkohas olek kohustuslik, ning need autod tõmbavad esirattad pool meetrit maast lahti.
Lauri ja Erkki Camarotel oli eelmine suvi aku ees, aga sellest hoolimata olid päris edukad, või mis?
|
| 31.01.2003 at 13:15 |
|
BlueStang
|
Aku viimine taha?
Pärtli meelest tahavad kõik aku pagassi viijad esirattaid maast lahti saada
Aga mõni tahab äkki esikapoti alla ruumi juurde....
| 31.01.2003 at 13:53 |
Last edited 31.01.2003 at 13:55 by BlueStang
|
partel
|
Aku viimine taha?
Ruumivajadus on teine asi! |
| 31.01.2003 at 14:07 |
|
foke
|
Aku viimine taha?
palju aku kaalubüldse? 20? 25kg? mingi 65 Ah |
| 31.01.2003 at 14:13 |
|
devilc
Moderator |
Aku viimine taha?
quote: foke: palju aku kaalubüldse? 20? 25kg? mingi 65 Ah
MX-5 oma 8.3 kg. Tavaliselt vist 12-15 kg (ei tea tegelikult eriti hästi)?
|
| 31.01.2003 at 14:32 |
Last edited 31.01.2003 at 14:33 by devilc (Moderator)
|